Вчера, седми юни, се проведе международният архитектурен и инженерен форум SHARE Sofia 2018. Събитието се организира от ProEvent Cultural Association и ABplus events с партньорството на Камарата на архитектите в България. Гости и говорители от цели 16 държави се събраха в “София Хотел Балкан”. Председател на форума беше председателят на управителния съвет на КАБ – арх. Борислав Игнатов.

Събитието има за цел да събере на едно място изявили се архитекти от водещи практики в света.

Своите най-добри проекти представиха говорители от 11 държави – България, Белгия, Иран, Румъния, Турция, Полша, Холандия, Италия и САЩ. Лекциите разгледаха настоящето и бъдещето на архитектурата, любопитни иновации, както и разработване на нови материали и технологии, които създават устойчива околна среда.

Официален партньор на събитието беше Wienerberger, които споделиха с гостите специална разработка на симулация на виртуална реалност – любопитните можеха да упражнят уменията си да изграждат стени от керамични блокове.

Ефективната платформа за обмяна на контакти и опит SHARE е една от най-важните в строителството в Централна и Източна Европа. Освен в България, ежегодни издания се провеждат в Полша, Унгария, Румъния, Сърбия, Гърция и Македония.

Някои акценти от деня

Един от специалните гости, арх. Йън Ричи, представи изследванията си върху човешкия мозък и това как той разбира пространството. Виктор Керчев от Sisecam flat glass разказа за изграждането на новото летище в Истанбул, което ще бъде най-голямото в света.

Арх. Николай Иванов, архитект консултант при Винербергер, говори по темата „Архитектурни решения, облечени в керамика“. Той представи традиционния материал в няколко направления – керамиката като обработена форма на глината,  иновативно решение и основа за впечатляващи световни архитектурни решения.

Базил Граукс, съосновател на белгийското студио GRAUX & BAEYENS architecten, разказа какво се случва зад една фасада. Всяко задание от инвеститор е предизвикателство, към което той и екипът му подхождат с внимание, докато създадат перфектното решение.

House G-S / GRAUX & BAEYENS Architecten

Арх. Хабибе Мадждабади е дама, която се отличава като един от най-успешните архитекти от младото поколение на Иран. Носител на множество награди, тя сподели, че иска повече да наблегне на спецификите на контекста в Иран, обединявайки проектите си в темата „да извлечеш предимствата от недостатъците“.

Наред с чуждестранните лектори, своите най-нови проекти представиха и водещите имена в българската практика. Арх. Пламен Братков от Aedes Studio сподели повече за процеса по изработване на проект, който в момента е в реализация. В него рационалното и интуитивното се сблъскват, за доведат до гранично състояние комбинацията от материали и мотиви.

Първото издание на българските архитектурни награди

То се провежда,  за да представи най-големите постижения в България през последните години. През деня гостите на форума имаха възможност да разгледат проектните предложения, а официалната церемония по награждаването беше кулминацията на събитието. Проектите се оцениха от международно жури, вземащо предвид не само естетически и технически критерии, а и социалното, културно и икономическо въздействие, което осъществяват. В конкурса взеха участие 41 проекта, от които бяха селектирани 16 в борба за призовете.

Голямата награда на КАБ получи проектът „Демократос“ на арх. Галина Милкова и диз. Недко Николов.

Реконструкцията на актова зала в училище в Бургас е най-малката по обем разработка, но се отличава със значимото социално въздействие, което оказва.

„Демократос“ | арх. Галина Милкова и диз. Недко Николов

Журито награди четири проекта със специални отличия. Магазия 1 в Бургас от арх. Марияна Сърбова, арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова, триъгълната кула на Сердика от арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков и арх. Драгомир Николов, стара къща с бял бетон от арх. Георги Кътов, арх. Вяра Желязкова и арх. Росица Христова, офис сграда във Варна от арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев бяха отличени от изцяло международно жури с председател Йън Ричи.

Магазия 1 в Бургас | арх. Марияна Сърбова, арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова
Триъгълната кула на Сердика | арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков и арх. Драгомир Николов
Стара къща с бял бетон | арх. Георги Кътов, арх. Вяра Желязкова и арх. Росица Христова
 Офис сграда във Варна | Арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев

Благодарим на организаторите, че бяхме част от архитектурния празник!

 

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектурни разходки: Дряновският кРай
За архитектурата на Възраждането, майстор Колю Фичето и... още

Срещам се с Ники Карагьозов от Дестинация Дряново в отпускарска, но все така забързана Соф…