Skip to main content
search

Вчера, седми юни, се проведе международният архитектурен и инженерен форум SHARE Sofia 2018. Събитието се организира от ProEvent Cultural Association и ABplus events с партньорството на Камарата на архитектите в България. Гости и говорители от цели 16 държави се събраха в “София Хотел Балкан”. Председател на форума беше председателят на управителния съвет на КАБ – арх. Борислав Игнатов.

Събитието има за цел да събере на едно място изявили се архитекти от водещи практики в света.

Своите най-добри проекти представиха говорители от 11 държави – България, Белгия, Иран, Румъния, Турция, Полша, Холандия, Италия и САЩ. Лекциите разгледаха настоящето и бъдещето на архитектурата, любопитни иновации, както и разработване на нови материали и технологии, които създават устойчива околна среда.

Официален партньор на събитието беше Wienerberger, които споделиха с гостите специална разработка на симулация на виртуална реалност – любопитните можеха да упражнят уменията си да изграждат стени от керамични блокове.

Ефективната платформа за обмяна на контакти и опит SHARE е една от най-важните в строителството в Централна и Източна Европа. Освен в България, ежегодни издания се провеждат в Полша, Унгария, Румъния, Сърбия, Гърция и Македония.

Някои акценти от деня

Един от специалните гости, арх. Йън Ричи, представи изследванията си върху човешкия мозък и това как той разбира пространството. Виктор Керчев от Sisecam flat glass разказа за изграждането на новото летище в Истанбул, което ще бъде най-голямото в света.

Арх. Николай Иванов, архитект консултант при Винербергер, говори по темата „Архитектурни решения, облечени в керамика“. Той представи традиционния материал в няколко направления – керамиката като обработена форма на глината,  иновативно решение и основа за впечатляващи световни архитектурни решения.

Базил Граукс, съосновател на белгийското студио GRAUX & BAEYENS architecten, разказа какво се случва зад една фасада. Всяко задание от инвеститор е предизвикателство, към което той и екипът му подхождат с внимание, докато създадат перфектното решение.

House G-S / GRAUX & BAEYENS Architecten

Арх. Хабибе Мадждабади е дама, която се отличава като един от най-успешните архитекти от младото поколение на Иран. Носител на множество награди, тя сподели, че иска повече да наблегне на спецификите на контекста в Иран, обединявайки проектите си в темата „да извлечеш предимствата от недостатъците“.

Наред с чуждестранните лектори, своите най-нови проекти представиха и водещите имена в българската практика. Арх. Пламен Братков от Aedes Studio сподели повече за процеса по изработване на проект, който в момента е в реализация. В него рационалното и интуитивното се сблъскват, за доведат до гранично състояние комбинацията от материали и мотиви.

Първото издание на българските архитектурни награди

То се провежда,  за да представи най-големите постижения в България през последните години. През деня гостите на форума имаха възможност да разгледат проектните предложения, а официалната церемония по награждаването беше кулминацията на събитието. Проектите се оцениха от международно жури, вземащо предвид не само естетически и технически критерии, а и социалното, културно и икономическо въздействие, което осъществяват. В конкурса взеха участие 41 проекта, от които бяха селектирани 16 в борба за призовете.

Голямата награда на КАБ получи проектът „Демократос“ на арх. Галина Милкова и диз. Недко Николов.

Реконструкцията на актова зала в училище в Бургас е най-малката по обем разработка, но се отличава със значимото социално въздействие, което оказва.

„Демократос“ | арх. Галина Милкова и диз. Недко Николов

Журито награди четири проекта със специални отличия. Магазия 1 в Бургас от арх. Марияна Сърбова, арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова, триъгълната кула на Сердика от арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков и арх. Драгомир Николов, стара къща с бял бетон от арх. Георги Кътов, арх. Вяра Желязкова и арх. Росица Христова, офис сграда във Варна от арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев бяха отличени от изцяло международно жури с председател Йън Ричи.

Магазия 1 в Бургас | арх. Марияна Сърбова, арх. Десислава Стоянова и арх. Петя Танъмова

Триъгълната кула на Сердика | арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков и арх. Драгомир Николов

Стара къща с бял бетон | арх. Георги Кътов, арх. Вяра Желязкова и арх. Росица Христова

 Офис сграда във Варна | Арх. Магдалена Матанова и арх. Христо Хаджиганчев

Благодарим на организаторите, че бяхме част от архитектурния празник!

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu