Skip to main content
search

„Юни е и светът е изпълнен с аромат на рози, а слънцето се показва като златен диск над тревистия хълм”

Август почти свърши, а с него и лятото, но ароматът на рози все още се носи из приказния Казанлък. Слънцето осветява града, разположен в Долината на розите и тракийските царе. Днес ще се пренесем там, за да се докоснем до древните тракийски селища сред рози, лавандула, под звука на китари и автомати.

Културен календар

Преди време ви разказахме за Музея на розата, който вплита в себе си духа на миналото и настоящето и съхранява древните традиции за производство на розово масло. Той се намира в парк Розариум и е една от предпочитаните дестинации на Празника на розата – фестивал с древни ритуали, розобер, конкурс за избора на Царица Роза и още много интересни събития в многообразна програма за гостите и жителите на града. Тази година хиляди туристи посетиха Казанлък, разходиха се из улицата на занаятите, където различни майстори показваха творбите си – ръчни дърворезби, картини и други. Празникът с над 115 годишна история, продължаващ повече от месец, може да посетите и през 2019г.

Празник на розата (Снимка: ©https://bulgarianhistory.org)

Емблематични за града са и Празниците в долината на тракийските царе. Тази година те се провеждат в периода от 29 август до 2 септември и програмата включва различни научни конференции, демонстрации, забавления за малки и големи и още много други събития, които може да откриете тук.

Казанлък е заобиколен от късчета история – потопеният град Севтополис, лежащ на дъното на язовир Копринка, паметникът на Бузлуджа, паметникът на Шипка, увековечаващ подвига на падналите за свобода, тракийските гробници и скални светилища и могили.

Казанлъшката гробница

Случайно открита през 1944г. при изкопаването на противосамолетно убежище, днес тя е част от античното културно наследство, паметник със световно значение, под егидата на Юнеско, датиращ от IIIв. пр. Хр. Гробницата се състои от коридор, изграден от камък, и две камери – предгробна и кръгла погребална. Изключително интересни са стенописите. В предгробната камера са изобразени военни сцени – въоръжени пехотинци и препускащи конници. Смята се, че пресъздават събития от живота на покойника. Погребалната камера представлява куполно помещение. Стенописите на архитрава интерпретират погребално угощение. Около гробницата са открити останки на животни, които са придавани в жертвоприношение. Повече за Казанлъшката гробница можете да откриете тук.

Стенописи от куполното помещение в гробницата (Снимка: ©https://bg.wikipedia.org)

Гробницата на Севт III

Ако сте тръгнали на разходка из древните места, не пропускайте и могилата „Голямата косматка”. Гробницата е открита при археологически разкопки в края на 2004г. от експедиция  под ръководството на д-р Китов. Състои се от правоъгълно помещение с двускатен покрив, кръгло помещение с купол, саркофагоподобна камера, изградена в монолитен блок, и коридор. Години наред предназначението на храма е било различно от това, което познаваме днес. Тя се е използвала за религиозни церемонии на тракийските жреци. След това променя своята функция и се превръща в гробница. При разкопките са открити множество златни украси, предмети, скелета на цял кон и други. Това свидетелствува за пищното погребение, полагащо се на такъв могъщ владетел. Бронзовата глава на Севт, златният венец, позлатената пиксида са едни от най-значимите находки – произведения на изкуството. Някои учени свързват плочата с „големия надпис”, открит при разкопките на Севтополис, и споменатия в нея храм на Дионис с гробницата  на Севт III. Можете да посетите гробницата или да видите изложените експонати от разкопките в Регионалния исторически музей, гр, Казанлък.

Бронзовата глава – изложена в НАИМ (Снимка: ©https://bg.wikipedia.org)

Докато пътувате в околностите на Казанлък, не пропускайте и храма в могилата Шушманец. Открит през 1996г., но ограбен още в древността, той впечатлява с изящна архитектура – един от необичайните примери на тракийската архитектура, съчетаващи седем вградени дорийски колони, красив купол, йонийска колона, подпираща изящен фронтон и други.  Разкопките разкриват останките на пренесените в жертва животни, но липсват религиозни предмети, които вероятно са ограбени при набези.

Могила Ш̀ушманец (Снимка: ©Милена Тенева)

Шестте камери на комплекса в могилата Оструша, разположени на 100 км. м, впечатляват не само с откритите находки, но и със стенописите, шедьовър на тракийското изобразително изкуство. Храмът е изграждан на няколко етапа. Той е служил като храм на бога на безсмъртието Сабазий. Изключителен интерес представляват орнаментите, изобразяващи хора и фигури, прецизно издялани на тавана на гробницата.

В Долината на тракийските владетели може да се докоснете и до историята, скрита зад храма на могилата Хелвеция, могилата Голяма Арсеналка, Могилата на грифоните, Малката косматка. Всеки един от тях крие своите особености, но и древна красота.

Над Бузовград, в склоновете на Средна гора, може да видите и древно селище – мегалита „Слънчева врата”.

Мегалитът (Снимка: ©https://www.youtube.com)

В града на розите не пропускайте да посетите Историческия музей. В разходката си може да включите и картинната галерия, която се помещава в същата сграда. Интересни туристически обекти с огромно значение за общността са и къщата музей на акад. Дечко Узунов, литературно-художественият музей Чудомир и къщата музей на Ненко Балкански.

Приказният Казанлък пленява не само с незабравимия аромат на рози, но и с древна история.

За една архитектурна разходка из крайдунавския град Тутракан можете да прочетете тук.

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu