Skip to main content
search

Неделята започна с танца на снежинките, който бързо ни затрупа в бялата премяна на зимата. Някои от нас нямат търпение за слънчеви пролетни дни, а други пък се наслаждават на (може би) последни мигове от зимата. От която и от двете групи да сте, със сигурност не можете да отречете особената магия на снежните пейзажи. Също толкова вълшебни са и архитектурните произведения, създадени сред сурови зимни условия. Докато сте на топло някъде там пред мониторите и смартфоните, ви пренасям при три проекта за архитектура в снега…

Zallinger Refuge Hotel, Италия

Снимка: Alex Filz

Zallinger Refuge Hotel комбинира автентично със съвременно, устойчивост с комфорт. Зимният курорт е разположен в Seizer Alm, алпийски регион в северна Италия, известен със живописните си ски склонове. Zallinger Refuge Hotel е създаден от архитектите от Noa*. Те се заемат със задачата да реставрират дървени плевни от 19-ти век, трансформирайки ги в малки бунгала за туристи. Те добавят 7 нови обема с общо 24 стаи към съществуващите, а в централната сграда са ремонтирани 13 стаи. Хотелът разполага с бар, лоби, ресторант и винарска изба, както и спа център.

Снимка: Alex Filz

Всичко това – покрито с традиционни скатни покриви, почти сливащи се с притихналия снежен пейзаж. Мащабът и композицията на обеми са съобразени с контекста и оставят на природната среда да доминира и създава преживяването. Интересен детайл са дървените облицовки по стените и капаците на прозорците, които си играят със светлина и сянка и добавят нова текстура, вписващата се в природната среда.

Снимка: Alex Filz

Архитектите от Noa* са били задължени да направят намесата с минимални промени върху заобикалящата среда. Поради тази причина строителните дейности са били извършени другаде – новите бунгала са били предварително сглобени и само поставени в планинския курорт.

Прочетете още: белият цвят в архитектурата

Bachledka Summit Facilities, Словакия

Снимка: BoysPlayNice

GBD Magazine го определят като изваден от шпионски филм. Действително, естетиката му не напомня с нищо на традиционните планински хотели. Вкопани и вписани в планинския склон, обемите сякаш „надничат“ над земята подобни на нечии очи. Богато остъклени, фасадите вземат най-доброто от снежните гледки навън.

Снимка: BoysPlayNice

Създаден от архитектите от Compass Architekti, ски курортът се намира в Словакия. Те споделят, че са имали за цел да направят сграда с минимално въздействие върху околната среда, но едновременно с това монументална и въздействаща. Нито едно дърво не е било отсечено, а сградата се превръща в част от планината, която пълзи по зелените й  (в случая – снежни) покриви.

Снимка: BoysPlayNice

По отношение на материалите, използвани са сурови натурални покрития – дървото и видимият бетон диктуват колорита на интериора. Bachledka предлага сезонни активности – ски и планински преходи, обширен ресторант, три апартамента за туристи и многофункционална зала.

Barin Ski Resort, Иран

Снимка: Parham Taghioff

С третия проект излизаме извън границите на Европа. Вниманието ми беше привлечено от съвсем различен подход – тук органичните форми на снежните склонове се вплитат в архитектурата. Напомнящ ни леко на творбите на Гауди, Barin Ski Resort е в бяло и отвътре, и отвън.

Снимка: Parham Taghioff

Припомнете си историята на първия проект на Гауди.

Десететажният хотел се намира в близост до втория по големина ски курорт в Иран – Шемшак. Заданието към архитектите е било следното – да се създаде уютно и топло място за млади хора, любители на снежните спортове. RYRA Studio се заемат с редизайна на съществуваща сграда с правилни форми. Архитектите възприемат сегашния облик като чужд с живописните пейзажи наоколо и си поставят за цел да му вдъхнат флуидност, вдъхновена от планинските склонове.

Снимка: Parham Taghioff

Екстериорното оформление продължава и навътре, вкарвайки известна футуристичност към хотелските стаи. 67 на брой, те изглеждат, сякаш са издълбани в снежната планина. Вместо през врати, сякаш надникваме към отвори на пещери. Обзавеждането, прозорците, стените – всичко е подчинено на цялостната концепция.

Снимка: Parham Taghioff

В резултат, интериорът е впечатляващ, но и някак студен. Как смятате – не става ли изкуствено чак толкова пълно интерпретиране на природата с архитектурни средства? Докъде трябва да е границата между архитектурата и природната среда?

Очаквайте през март да се обърнем към другата крайност – ще разгледаме призрачни хотели, неуместни в своя контекст.

 

Основни източници:
https://ignant.com
https://gbdmagazine.com/
https://www.archdaily.com/

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu