Пандемията от коронавирус стана причина за повишаване на безработицата, както и за влошаване на условията на работа в редица браншове. Работещите в сферата на архитектурата също станаха свидетели на спад на поръчките, което доведе до свиване на заплати и съкращения.

Ако си загубил работата си или си току-що си завършил архитект или дизайнер, пред теб изниква въпросът: „Какво да правя от тук нататък?“ И въпреки че все още има възможности за работа на пълен работен ден, належащо е да решиш с какво да се издържаш, докато я намериш. Ето и няколко начина да го направиш:

Part-time работа

Една от най-популярните стратегии в тази категория е архитектурната визуализация. В тази сфера има много начини да се работи на частно – от фрийленс обяви до работа за познати архитектурни студиа, нуждаещи се от визуализации, но нямащи ресурса и времето за тях. Можеш да предлагаш и други услуги, като включиш например визуални медии, ефекти за филми, телевизия или игри.

Photo by Theme Photos on Unsplash

Често срещана практика е архитектите да работят и като консултанти по отделни поръчки. Такива могат да бъдат фасадният дизайн, параметричното моделиране, както и параметричният дизайн. Впускането в тези дисциплини не само би задълбочило познанието ти в специфични сфери, а и би могло да даде изцяло нова посока на професията ти.

Още за професионалното развитие: 20 начина да станеш по-добър архитект.

Образованието и културните учреждения също биха могли да дадат възможност за работа на непълен работен ден. Академичните проучвания,  кураторството или преподаването в различни видове курсове също са подходящи, защото не изискват постоянна заетост, съответно и ударът върху тях от пандемията от Covid-19 не се усеща със същата сила. Те могат да се комбинират удобно и с търсенето на работа.

Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Дистанционна работа

Сегашната ситуация показа на множество фирми, че дистанционната работа също може да бъде работещ вариант за архитектурно студио. Именно поради тази причина би могъл да разшириш възможностите си за работни позиции, като потърсиш такива извън населеното ти място или областта. Разбира се, все още не е напълно ясно до каква степен фирмите биха се съгласили техните служители да се намират на сравнително отдалечено място. Това се влияе от много фактори – от професионални ограничения до документални и счетоводни проблеми.

Един начин за допълнителна квалификация: Практическо обучение за интериорен дизайн – от идеята до изпълнението с арх. Павел Янев.

Да започнеш своя фирма

Като безработен архитект може би ще решиш, че е време да започнеш да развиваш свое собствено студио. Това е приложимо и за архитекти, и дизайнери, които се намират в началото или все още се развиват в своята кариера, но вече имат скромна мрежа от контакти и достатъчно опит, за да завършат успешен проект. Трябва да се има предвид, че най-вероятно не си съвсем наясно какво представлява процесът по откриване на клиенти.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Поемането по този път не се изплаща, докато не намериш клиент, а и доста успешни професионалисти споделят, че в началото са работили на загуба. За да си по-сигурен, би могъл да преследваш собствени проекти измежду работата на непълен работен ден или търсенето на постоянна позиция във вече разработена компания. Не забравяй, че опитът от първа ръка е изключително ценен от работодателите.

Без значение коя стратегия ще избереш, необходимо е да търсиш нови възможности и да се опиташ да излезеш от рамките на досегашната си работа. Отваряйки се към идеята да последваш напълно различна кариерна посока, можеш без да искаш да намериш нов начин на живот. Нов начин на това да се учиш, да ставаш по-добър, по-опитен и по-гъвкав.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Участвайте в архитектурните награди Арх Инова 2020
Тази година в конкурса могат да участват и студенти по архитектура

Тази година ще бъде проведено седмото издание на конкурса „Годишни архитектурни награди Ар…