Skip to main content
search

Нова година, ново пространство?
Зимните месеци означават по-малко слънчева светлина и повече време, прекарано на закрито. Всички тези часове, прекарани в дома, карат мнозина да фантазират за актуализации, ремонти и промени в интериорния дизайн.

От домашните офиси до традиционната кухня, в жилищните пространства настъпва нова цветна революция. Ето кои са водещите тенденции в дизайна, които може да очаквате да видите през 2023 г.

Интериор от хотел Les deux gares, Париж от дизайнера Люк Едуард Хол

Интериорите ще се отличават с максимализъм, по-смели цветове и щампи

Докато интериорите през миналата година често носеха дискретна, естествена цветова палитра, една от водещите тенденции в дизайна през тази година изглежда е максимализмът.

“Напускаме рая на неутралните цветове и навлизаме в дъгата!”

– Палави Дийн от Roar –

Все повече експерти отбелязват огромния контраст между предпандемичните и новите пъстри тенденции, които навлизат в ежедневието на средностатистическия човек не само в интериорните решения, с които оформяме пространствата, които обитаваме, но и в дрехите, които носим. 

Forest Retreat от Norm Architects

За периода преди три години е характерно цветовете да са в гамата на неутралното, което според психолози довежда до все по-голяма липса на очарование от средата и загуба на позитивни емоции във всекидневието ни. 2023 г. носи със себе си гама от ярки цветове и комбинации от принтове, които да раздвижат както жилищните, така и търговските площи.

“Това е бурно време, в което живеем”, казват британските интериорни дизайнери Джордан Клуроу и Ръсел Уайтхед от 2LG Studio. “В момента светът кипи от емоции и дизайнът трябва да отразява тази динамика.”

Дизайнът на Ади Гудрич за магазина Dreams в Лос Анджелис

Човешката връзка е важна след пандемията

Търсим “мултисензорна палитра”

Неотдавнашната пандемия ни лиши от едно от най-човешките ни сетива – докосването. В отговор на това, за дизайнерите ще става все по-важно да използват материали, които внасят осезаемост в интериорната схема, и да разработват пространства, които провокират емоции у своите потребители.

В постпандемичното пространство благосъстоянието на крайния потребител се взема предвид повече от всякога. Скромните материали и финиши, които пораждат спокойна изтънченост, ще продължат да доминират в интериорния пейзаж. Същевременно нарастващият апетит за смели дизайни може да доведе до отпадане на някои популярни в момента материали.

Дизайн на жилищно разширение в Лондон от Emil Eve Architects

“Мисля, че ерата на брезовия шперплат е към своя край”, казва Ади Гудрич. “Смятам, че по-богатите дървесни видове като орех, череша и червен дъб ще се срещат повече в интериора занапред. Смелите, цветни мрамори, балансирани с неутрални цветове, ще бъдат особено модерни”.

Пандемията също така напомни на хората колко свещено може да бъде домашното пространство, а за много дизайнери и клиенти това означава да превърнат домашната база в убежище.

Повече за силата на цветовете в интериора прочетете тук

“Приоритетите са се изместили към комфорта и подновения интерес към внасянето на естествени материали в интериора”, казва Тара Макколи. “Очаквам много повече естествени текстури в интериора, особено в тъканите за тапицерия и архитектурните материали като плочките, тапетите и тн.”

Домашните офиси остават популярни

Работата от вкъщи, дистанционно или хибридно, е нещо повече от тенденция в пейзажа след пандемията. Тя наистина се е превърнала в начин на живот и продължаването на инвестициите в домашния офис е най-популярната прогноза сред всички.

Това ще продължи да се отразява на избора ни на цветове, като предпочитанието за успокояващи неутрални цветове, включително уютно сиво и класически бежови и сиви цветове в домашните работни пространства, ще се запази.

Проект Utopia от дизайнера Daria Zinovatnaya

Въпреки това, смелите принтове се възраждат, а асиметричното усещане в стаите ще бъде предпочитано. Тапетите също се завръщат през 2023 г. – текстурирани стени, които се използват като фон за произведения на изкуството, или асиметрични граници на тапетите, които допълнително ще служат за контраст между различните функции на общите помещения.

Край на изцяло белите кухни

“Мисля, че хората най-накрая приемат цветовете и ще изберат да преобразят кухнята си в цветна гама”, казва дизайнерът Ади Гудрич.

Проект Supremus от дизайнера Daria Zinovatnaya

За приятна изненада на водещите дизайнери се забелязва смело експериментиране с различни комбинации от дърводелски изделия и твърди повърхности. Тази промяна ще е най-забележима в кухненската част на жилищата, независимо дали ще се използват дръзки комбинации от шкафове и плотове или ще направят малки обновления на съществуващите кухни с цветни табла.

“Хората искат да се чувстват живи!”, възкликва Рейчъл Гроховски от RHG Архитекти + Дизайн “Връщаме се към по-топли и меки тонове “.

Повече съвети за кухнята може да намерите в предишната ни статия тук

Устойчивостта се превръща в “необходимост”

През тази година студията са отворени и за работа с нови материали, тъй като се стремят към по-устойчиви дизайни.

“Устойчивостта ще продължи да бъде на преден план във всички разговори и иновации в областта на дизайна. Много ме интересува възходът на гъбената кожа.” споделя интериорният дизайнер Кели Уърстлър.

Тази иновация в областта на тъканите вече е революционна за модната индустрия, тъй като предлага устойчива алтернатива, чието присъствие се надяваме да продължим да виждаме в интериора и дизайна.

Кожа от гъби на марката Mylo

Тъй като се сблъскваме с все по-нарастващите проблеми, свързани с потреблението на енергия и глобалното затопляне, проектите за интериорен дизайн ще бъдат силно засегнати в много аспекти.

Надяваме се, че интериорните проекти, които проследяват контекста на устойчивото развитие, скоро ще се превърнат в необходимост и това вече няма да е нещо, за което се говори само като за идеализирана концепция.

Африканския център от дизайнера Тола Оджуолапе

Навлизането на нови материали и пъстри цветови гами дават възможност за експериментиране с нови визии. Преходът към максимализъм, експериментиране с шарки и богати цветови схеми започва още през миналата година. Тази година метаморфозата към цветове ще продължи с още по-свеж плам и ще се наложи като основната тенденция на 2023 г. 

Как цветовете влияят над пространственото възприятие?

Смелите дизайни придават по-голяма индивидуалност на пространството. Както за търговските, така и за жилищните площи, потребителя може да персонализира модели и цветове, вместо да се насочват към продукти, които подхождат на всяко пространство, но правят компромис с открояването. Кои от тези тенденции в дизайна ви вдъхновяват да обновите пространството си?

Повече за дизайна на магазини може да прочетете тук

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu