Най-новите тенденции в света на дизайна, живота под земната повърхност, колонизирането на Марс  и още редица теми бяха разисквани през последните дни в Киев, Украйна. Поводът – тридневен семинар, събиращ на едно място едни от най-големите имена в света на архитектурата. Имахме удоволствието да присъстваме и да го отразим лично. За втора поредна година стотици архитекти и студенти от цяла Европа се събраха в индустриалния район на Киев, за да обменят опит и знания. Тази година тематиката на дискусиите и лекции от програмата на Architecture of the Future беше насочена изключително към развитието на архитектурата във всеки неин аспект.

Снимка: Tatiana Kolchanova, Architecture of the Future (Facebook)

В Киев се проведе тридневният семинар Architecture of the FutureНеслучайно събитието премина под надслов #TheFutureIsHere. Проблемите пред човечеството са факт – пренаселване на редица градове, замърсяване на земята и пренасищане на атмосферата с вредни емисии. Възможните сценарии за изход от задълбочаващата се криза бяха разисквани от най-известните имена в бранша по време на първия ден от семинара. Част от предложенията включваха живот под земята, други – колонизация на Марс, а трети предлагаха иновативни разработки на неприлагани досега градоустройствени решения. Последните се придържаха към тезата, че

Трябва да съхраним настоящето, а не да се вглеждаме към живот извън планетата.

Темата за енергийната ефективност и какви ползи носи тя за един град и за съставящите го отделни сгради също се оказа ключова за целите на панелите през първия ден на конференцията.

Снимка: Tatiana Kolchanova, Architecture of the Future (Facebook)

Друга съществена тема по време на събитието беше разграничаването на частното и публичното пространство в града. Как е възможно да приобщим човека към общественото пространство и да го направим съпричастен към сътворяването, изживяването и поддържането му? Да подобрим социалната си отговорност е ключов фактор в бъдещото развитие на планетата ни. Участници и лектори разгледаха архитектурата по-скоро като способ за действие на човека, а не като самостоятелно явление без човешки фактор.

Снимка: Tatiana Kolchanova, Architecture of the Future (Facebook)

През третия ден на семинара протекоха редица демонстрации на нови технологични открития в света на проектирането – анимации, AR, VR и роботика. Лекторите показаха нови и атрактивни методи на презентация и разясниха на присъстващите какви са основните ползи и приложения от новите технологии и софтуерни решения. Параметричният дизайн се оказа все по-прилаган не само при визуалното оформление на обектите на един проект, но и при урбанистичното му решение – приложение, непознато за много хора.

Освен вдъхновяващите лекции с поглед, устремен към бъдещето, участниците имаха възможност да се включат и в специално изложение на различни фирми от строителния бранш от Източна Европа, Скандинавия и Русия. Бяха демонстрирани най-новите продуктови гами, както и редица каталози, мостри, демо станции с възможност за тестове на софтуер. Събитието бе съпътствано и от нетуъркинг част, където участниците обмениха контакти и заявиха готовността си за съвместна работа в посока подобряването на архитектурната среда в Източна Европа и в родните си страни.

Авторска снимка

Като част от глобалното общество, всеки от нас носи отговорност за съдбата на човечеството. Въпреки това тежестта на действията ни пада в по-голяма степен върху ангажираните в строителния сектор, които моделират физическото измерение на нашата среда. Именно поради този факт е изключително важно те да бъдат информирани относно новостите, опасностите и превенциите в опазването на природата и ресурсите на планетата.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Един ден на Архитектурно-строителна седмица 2020
Какво предстои да видим на изложението?

В рамките на четирите изложбени дни (от 25 до 28 февруари), в които се провежда, Архитекту…