Skip to main content
search

Фондация “Български архитектурен модернизъм” и нашата колежка арх. Кристин Джалова ви канят на архитектурна обиколка в Перник! На 20-ти май (събота) от 16:00 часа те ще ви разходят в жилищен комплекс “Твърди ливади”. Резултат от първия национален градоустройствен конкурс през далечната 1925 г., той носи висока урбанистична стойност.

След много успешното събитие „Архитектите – Обиколка на знакови за града сгради“ по покана на организацията „РестАрт Перник“, състояла се през октомври, фондация „Български архитектурен модернизъм“ се завръща в миньорския град.

Припомнете си основния акцент от предишната обиколка в Перник тук

Архитектурната обиколка този път ще се фокусира върху едно особено интересно място в Перник – жилищната колония Твърди ливади. Проектираният от арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов още през 20-те години комплекс е сред най-ранните образци на този тип строителство у нас. Той е отговор на много бързото нарастване на населението на града заради нуждата от работна ръка в мините. По време на обиколката ще бъде обърнато внимание на планирането на комплекса, уличната мрежа, стиповете сгради и доминантните композиционни елементи на всяка една от секциите редови сгради. 

Припомнете си какво написа Кристин в статията си за комплекса през 2019

А ето и къде и кога да бъдете:

  • 20 май (събота), 16:00 часа
  •  Сборен пункт: пред арката откъм Mall Pernik
  • Продължителността на обиколката ще бъде около 1 ч. и 30 мин.
  • Ако сте в София и искате да се включите в обиколката, подходящ вариант е да дойдете с влак, като най-удобният е в 14:40 ч. от Централна жп гара, с който ще сте в Перник в 15:33 ч. Сборният пункт на събитието е на 15-минутна разходка от гарата.

Линк към Фейсбук събитието тук

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu