Skip to main content
search

Архитектурата обхваща много повече аспекти от тези, които могат да бъдат изказани само чрез една скица, сграда или устройствено решение. Архитектите разполагат с удобството да бъдат информирани по теми много по-обширни от техническата строителна специализация и да боравят с креативността, която им помага да използват всички изразни средства, за да разкажат идеите си. По-рано тази година посещение на музея на арх. Джон Соун в Лондон, място, което заслужава своя собствена история, ме запозна с изложба на Наградата за архитектурна графика за 2022 г. А тенденциите в нея разкриват сякаш съвсем очаквано най-последните търсения в социалните аспекти на архитектурата.

The Architecture Drawing Prize

Конкурсът се провежда за първи път през 2017 г. от Make Architects, музеят на Сър Джон Соун и Световният архитектурен фестивал. Негова цел е да представи изкуството на архитектурната графика в три категории – ръчна, хибридна и дигитална. От основаването си досега на челни места са се появявали архитектурни графики, които разказват за капсулирането на обществото, противопоставянето между град и природа, устойчивостта и футуристични визии за бъдещето. Победителите и участниците в изданието за 2022 г. не отстъпват от това, а дори задълбочават тези теми. Нека направим кратък преглед на победителите.

Fitzroy Food Institute | Samuel Wen and Michael Ren

Прочетете още: Музей за архитектурна графика в Берлин

Fitzroy Food Institute – свят в света на картината

Тазгодишното първо място и награда за хибридна графика получават Майкър Рен и Самуел Уен, със своята творба Fitzroy Food Institute (2021, ръчно рисувана, с елементи на Rhinoceros 3D, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop). Сюжетът на картината изследва теми, свързани с възприятието на различните култури, традициите и глобализацията. Тя представлява изображение на китайска кръгла маса за хранене в план. Отделни чертежи – разпределения, разрези, детайли, перспективи и диаграми биват слети в композитен разказ, който изследва един привидно тривиален процес – правене на кнедли – далеч отвъд пределите на кухнята.

Авторите са студенти по архитектура в университета в Мелбърн. Картината Fitzroy Food Institute представя този „институт“ за производство на кнедли, правейки опит за бягство от западните, ориенталистични виждания за китайската култура и поставяйки масата като символ на обществените ценности и китайското културно наследство.

“The wall” | Anton Markus Pasing

The Wall – замъглената градска констелация

Победителят в дигиталната категория е Антон Маркус Пазинг с творбата си The Wall. Тя излиза извън конвенционалните рамки в представянето на градски образувания, като не показва нито мащаб, нито разпознаваема функционална структура. Умишлената липса на начало и край правят препратка към практиките на Superstudio и експерименталните градски пейзажи като “Кайруан” на Паул Клее. Авторът е възпитаник на Мюнстерското висше училище по архитектура и Дюселдорфската художествена академия. Основава студиото си през 1994 г.

The Spirit of Mountain | Weicheng Ye

The Spirit of Mountain – планина от небостъргачи

The Spirit of Mountain (в превод – “Духът на планина”) грабва наградата за изработена на ръка архитектурна графика. Вдъхновението зад нея се крие зад традиционна китайска изобразителна техника. Картината на Уейченг Йе създава съвременна интерпретация на произведение от периода на династия Северна Сун (X – XII в.), в която на дълъг свитък са изобразени пътници сред планини и потоци. Тук обаче дългата композиция йерархизира растения и небостъргачи по начин, наподобяващ отрязък от планина. Йе е възпитаник на Китайската академия за изящни изкуства, а в момента следва следдипломен курс по ландшафтна архитектура в Южнокитайския технически университет.

Прочетете още: Рисуването като архитектурен инструмент

А ето и още някои творби от краткия списък и техните послания…

The Stamper Battery | William du Toit
Картината изобразява схеми на механизирана индустрия и унищожаване на околната среда. Вдъхновена е от разказа “Машината спира” на Едуард Mорган Форстър.

Final Mexico Drawing | Ben Johnson (фрагмент)
Вдъхновението за архитектурната плетеница идва от нереализиран проект на Foster and Partners за летище в град Мексико.

The Minecraft Labyrinth – A Reclamation of Childhood
Това произведение е направено изцяло в играта Minecraft, която според автора е дефинирала едно цяло поколение деца.

Re-fertilising Gaia | Giorgos Christofi
Този триптих изобразява храм на древногръцката богиня на земята Гея. Картината е своеобразен проект за сграда, търсещ ново разбиране на връзката между природа и човечество.

Наградените творби боравят с архитектурната графика далеч отвъд границите на строителния процес. Тя може да бъде част от публичния дискурс и да комуникира съвременни проблеми на средата с по-широката публика на ясен и достъпен визуален език. По този начин способността на архитектите да виждат проблемите на съвремието и изградената среда в по-широк контекст може да бъде преразказана така, че да бъде чута и осмислена.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu