Skip to main content
search

Първият сняг за тази зима се разтопи, но призивите „останете си вкъщи” продължават да са все така актуални. Не пречи обаче да си помечтаем за бъдещи цветни пътешествия, които да подхранят въображението и мирогледа ни. Затова се отправяме далеч на изток, към Иран. Продължаваме леко на юг в Персийския залив, където на 8 км от крайбрежието се намира остров Ормуз. На площ от 42 кв. м, той е „мечтата на геолога” с цветни като дъгата пясък и скали. Ще разгледаме обаче не дивите плажове, а проекта на ZAV Architects с име Presence in Hormuz (в превод – „присъствие в Ормуз”). Разделен в две части, той привлича вниманието ни с интригуващ силует от цветни куполи. Какво се крие обаче зад красивата картинка на острова?

Rainbow Mountains | Източник: https://en.irna.ir/

Ако обърнем поглед към историята…

Остров Ормуз е бил стратегическо пристанище, свързано с преноса на петрол от Близкия Изток. По отношение на природата, красивите картинки, които разглеждаме, са създадени от богато оцветени пластове вулканични скали. Червеникаво-розово е обогатено с ленти от лилаво, зелено и оранжево; вижда се още златисто и сребристо… Интересни са местата, в които морето докосва червените скали  ервената почва има високо съдържание на железен оксид) и обагря вълните си в розово. Тези специфични почви намират приложение в индустрията – използват се за бои, козметика и керамични плочи.

Докато сме на вълна острови, си припомнете една малтийска приказка.

Червените скали | https://en.irna.ir/

Сюрреалистичните пейзажи привличат туристи и хора на изкуството.

Странно за нас, но в действителност обитателите на острова имат сериозни икономически проблеми. Те са предизвикани от незаконна търговия, злоупотреби и ограбване на изчерпаемите натурални суровини на острова.

Архитектурата –  медиатор между интересите на различни групи хора

Търсейки решение на проблемите, е стартирана публично-частна инициатива, в която са въвлечени като партньори собственици на земя от съседното пристанище, инвеститори от столицата Техеран и местни обитатели на острова. Архитектите от ZAV Architects създават за тях адаптивен и устойчив сценарий, който може да се променя в зависимост от нуждите на общността. Така проектът се превръща в продължителен процес, който

има за цели да изгради доверие, а не просто нови сгради.

Presence in Hormuz – втора част на проекта. | Източник: Archdaily

Presence in Hormuz насърчава употреба на локални техники и участие на местни хора.

Създадено с уважение към характерния контекст, новото „Присъствие“ е базирано на екологични, енергоефективни, лесни за прилагане мерки с акцент туризъм. Първата структура от проекта включва информационен център, кафе и център за организиране на събития. Те са събрани в органична форма, над която е изградена трибуна за събирания и популяризиране на различни каузи, които да привлекат вниманието на местните. Морфологията е продиктувана от характерни форми на строителството в региона.

Presence in Hormuz – първа част на проекта. | Източник: Archdaily

Втората част на проекта е по-живописна.

Това е многофункционалният културен център Majara residence (в превод – „приключение”). Той има за цел да свърже местните и туристите, обогатявайки ги взаимно културно и икономически. Цветната композиция сякаш е жест, който подчертава местните ценности и традиции. Културният център представлява множество малки куполи, построени по технология, създадена от иранския архитект Надер Халили. Тя се нарича Super Adobe – супер-кирпич.

https://www.calearth.org/

Технология на строиж | Източник: https://theamericangenius.com/

Какво представлява супер-кирпичът?Конструкциите от уплътнена почва или т.нар. „земна архитектура” са вдъхновени от строителството с глина, характерно за Близкия изток. Куполите са познати структури за региона. Супер-кирпичът следва проста техника за строителство с торби от трамбована пръст и пясък. Тя може да бъде подсилена с бодлива тел, вар, цимент или асфалт. Жилищата могат да бъдат допълнително стабилизирани, хидроизолирани и завършени с мазилка. Те са в малък мащаб, а технологията е лесна за усвояване.

Източник: Archdaily

Majara residence изглежда като балончета, изникнали от земята.

Макар и в хармония с цветната геоморфология, „подуващата се земя“ изглежда леко причудлива. Но по-важна е мисията й. Освен че предлага места за настаняване, културният център има за цел да засили чувството на принадлежност и да подчертае нематериалните богатства на региона – традиционни техники и природа.

Вижте още как цветовете влияят на пространственото възприятие.

Източник: Archdaily

Това е важна крачка към преодоляване на икономическата криза на острова. А подобен архитектурен жест с ярък облик привлича внимание, което, предполагаме, ще се отплаща дълго във времето.

Да надникнем отвътре. | Източник: Archdaily

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu