Skip to main content
search

2020-та година вече чука на вратите ни. Обръщаме се назад, за да си припомним темите, които ни развълнуваха най-много през изминалите месеци. Станахме свидетели на новия живот, но и на разрухата на архитектурни ценности. Чухме повече за идеите на млади архитекти у нас. Обръщахме все по-често поглед към темата за опазване на околната среда. Разказахме повече за познати и не толкова познати инфраструктурни съоръжения у нас и в чужбина. Нека видим още от най-популярните теми на 2019 година…

Припомнихме си Твърди ливади – първият работнически жилищен комплекс

Отбелязахме 90-тата годишнина от обявяването на Перник за град със спомен за първия работнически жилищен комплекс в страната, носещ името Твърди ливади. Създаден като резултат от първия национален градоустройствен конкурс през далечната 1925 г., той е единственият по рода си в България. Жилищно-градинското селище е обживяно и днес, но архитектурната му ценност е обезличена и неосъзната. Твърди ливади пази своята функция и относителна цялост; нещо, което за съжаление не можем да кажем за кината в Перник.

Проследихме съдбата на великотърновското кино „Полтава“

През март емблематичното за Велико Търново кино „Полтава“ беше разрушено. Голямата му зала се е славела с най-добрата акустика в страната, а сградата е била построена „в чест на търновската архитектура и пейзаж.“ Днес елегантната сграда е отстъпила място за поредния търговски център. Какво може да направи обществото, за да предотврати подобни агресивни действия?

Снимка: Велин Белев

Разрушиха ЖП завода в София

През ноември едно от най-интересните индустриални предприятия от края на ХІХ-ти век у нас – ЖП заводът в София, последва съдбата на „Полтава“. „Главната железопътна работилница“ не дочака превръщане в музейно пространство. От една от най-големите инвестиции на времето си, образ на следосвобожденския прогрес, през 2019 г. ЖП заводът се прибавя към списъка на изгубените образи на индустриалната архитектура.

Снимка: Фейсбук страница „Изоставено в България“

Равена възстанови захарната си фабрика, а София?

Отправихме поглед и извън границите на България, за да почерпим от чуждия опит в сферата на опазването на архитектурното наследство. Бившата захарна фабрика в Равена е превърната в пространство за култура. Реконструкцията отнема десетки години, а присъствието на индустриалния интериор е умело интегрирано. Захарна фабрика ви звучи познато? Индустриалният комплекс в София е построен преди този в Равена. Има ли бъдеще и нашата захарна фабрика?

Снимка: ravenna24ore.it

Реставрираха къщата на семейство Каназиреви

За радост, не липсваха и по-обнадеждаващи новини. Броят на майсторските реставрации расте, а с това и ние се ровим все по-надълбоко в историческите пластове на архитектурата у нас. С Къщата на Каназиреви ни запозна арх. Валентина Едрева. Построена през 1912 г., тя е направена с голяма инвестиция и много мисъл. Сегашните собственици успяват да оценят какво имат и искат то да бъде възстановено в пълния си блясък. Познаваме добре резултата и си пожелаваме повече такива сгради. А само ако знаете какво ви готвим съвсем скоро…

Снимка: арх. Валентина Едрева

Възстановявахме Детската белодробна болница в Трявна

Оказва се обаче, че и самите ние можем да допринесем за по-доброто състояние на сградите, които ценим. Благотворителната кауза за 2019 г. на Академия Лидерите имаше за цел да ремонтира и освежи части от Детската белодробна болница „Царица Йоанна“ в Трявна. Специализираното лечебно заведение ни впечатли с висока архитектурна и социална стойност. Към момента това е единствената болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания. Мисиите на платформата за доброволчество TimeHeroes отключиха поредица от групови намеси, с които обстановката за малките пациенти беше видимо подобрена.

Надникнахме какъв е животът в Колелиба

През май арх. Христина Христова ни разказа повече за проекта си за подвижна къща. „Колелиба“ е дом на колела, който е достатъчно компактен, за да бъде лесно преносим, но същевременно има всичко необходимо за пълноценно обитаване. Изработен от естествени материали, прототипът се радва на все по-голям интерес.

Млади архитекти получиха признание в конкурса за пазар в Добрич

Срещнахме се с група млади и мотивирани архитекти и дизайнери, които събраха погледа на журито и обществото с предложението си в конкурса за обновяване на пазара в Добрич. „Меркато“ имат лично отношение към задачата, тъй като тя разработва тема от родния им град. Те насърчиха младите да поемат подобни предизвикателства.

Първият ресторант с нулев отпадък в България отвори врати

Градовете ни са изправени пред екологична катастрофа. Все по-наложително е да преосмислим отношението си към отпадъците. Точно това прави „Благичка – Zero Waste“ – първото заведение у нас с нулев отпадък. Ресторантът се отказва от всичко ненужно, намалява потреблението, преизползва, рециклира и компостира. Успяхте ли да го посетите?

Отправихме поглед към най-дългият въжен мост в България

Разказахме ви и за въжения мост над язовир “Студен кладенец”. С дължина от 260 м, той е най-дългият висящ мост у нас. Превърнал се с неразделна част от ландшафта, той става символ на единството, свързаността и човешкия отпечатък.

Снимка: ahrida.org

Списъкът може да продължи още много, но засега ви оставяме да се фокусирате върху оставащите дни от 2019 г. Нямаме търпение да продължим да ви информираме за най-актуалното от строителния сектор и през 2020 г. Весело посрещане на Новата година!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu