Skip to main content
search

Какво представлява “Цветът на годината”?

Pantone® Цветът на годината представлява ежегодна традиция, при която американският институт Pantone избира специфичен цвят, отразяващ духа и тенденциите на предстоящата година. Процесът на подбор включва анализ на световните социални и културни влияния, психологически аспекти, пазарно проучване и други съществени фактори.

Кой е цветът на 2024-та?

Цветът на 2024 година (двадесет и петата от началото на инициативата) е “Peach Fuzz“– прасковен мъх. Той представлява топъл нюанс, „меко сгушен между розово и оранжево“. Пантон го описват като олицетворяващ копнеж за общност и уют през несигурните времена, в които живеем.

Той е мек, приканващ, внушаващ доверие, напомня за нежността на цъфнала прасковена клонка и носи надежда за настъпваща промяна.

След една година на ярката Viva Magenta, Pantone 13-1023 Peach Fuzz е естествена прогресия от миналогодишния жив червеникаво-розов нюанс, който беше описан от компанията като “смел и безстрашен”.

Повече за Viva Magenta прочетете тук

Цветът на 2024 г. цели да надгражда предшественика си, да е еволюция на миналогодишния, а не рязко да му се противопоставя.

Peach Fuzz в архитектурата и интериорния дизайн

В света на архитектурата и интериорния дизайн, PANTONE 13-1023 Peach Fuzz създава уютна атмосфера, с усещане за мекота и деликатна покана. Този прасковен оттенък се счита, че подхранва усещане за спокойствие и осигурява комфорт, характерен за места за релаксация

Независимо дали се използва върху екстериорна стена, в домашен декор или в мебели, цветът внася нежна топлина в пространствата. 

Peach fuzz в екстериор

  • SÈMÈONE Center

COBLOC Architecture

Иновативен център, чието цветово решение е изцяло в Peach fuzz. Като хоризонтални детайли са добавени цветни щори и рамки на прозорците, които допълнително подчертават и допълват факта, че цветът стои в основата на архитектурното въздействие

COBLOC Architecture

Peach fuzz в интериор

  • Colorful Mosaics House 

„Цветовете изразяват празнуването на живота.“

Интериорът на жилището е предимно с бели стени, а Peach fuzz е използван на няколко места като акцент. В този пример цветът на годината е подчертан допълнително чрез използването на жълти детайли, като концепцията е пример за изненадващи и креативни цветови комбинации.

  • Koji Saryo Café 

Кафене в Япония, което предлага сладки напитки от коджи ориз (традиционен ферментирал японски ориз), обзаведено в Peach fuzz. Тук цветът е избран заради своята топлота- асоциация с процеса на ферментация. (По време на процеса на приготвяне на коджи се отделя топлина, която е жизненоважна за микроорганизмите.)

Пространството е проектирано със завладяващ контраст в нюансите, като червеникавото тяло в центъра е специално понижено, създавайки впечатляващ визуален ефект.

  • ATOP Beauty Clinic 

Клиника за красота в Южна Корея, използваща предимно Peach fuzz (и близки до него нюанси). Тази цветова гама внушава у посетителите приветливост и тушира естественото притеснение на всеки при посещение в лечебно заведение. Колоритът създава усещането за „приятелска прегръдка и нежно докосване“. Постигнат е успешен психологически ефект на релакс.

Политически нюансиран ли е цветът на годината?

Въпреки позитивните послания на Пантон, в дигиталното пространство се появиха множество критики към избрания цвят. Някои критици го обявиха като скучен, старомоден и дори нелицеприятен. Според тях прасковените нюанси са излезли от мода още през 90-те години.

Друга част от интернет потребителите се възпротивиха, че цветът не е достатъчно актуален и e неуместен спрямо политическите проблеми в глобален мащаб. След като миналата година компанията подкрепи Украйна, като посвети допълнителна цветова комбинация от синьо и жълто, наподобяваща флага на държавата, много хора очакваха тя отново да се изрази позиция за събитията в конфликта между Израел и Палестина.

Freedom Blue и Energizing Yellow, придружени от снимка на два слънчогледа на фона на синьо небе

Пантон бяха критикувани, че дори да не искат да заемат конкретна позиция в конфликта, би трябвало поне да призоват за мир чрез избора си на цвета и неговото послание.

Критики има и над това защо цветът на 2024 г. е толкова деликатен и хармоничен, след като времената, в които живеем са всичко друго, но не и спокойни

Някои от критиците стигнаха и по-далеч, като направиха асоциации между цвета и тоналността на бялата кожа. Според тях цветът е твърде сходен с нюанса на пастелите Crayola-Peach, наричан до 1962 „плът“. 

Независимо дали е политизиран или не, цветът на годината има огромно влияние в глобален мащаб и в абсолютно всички индустрии в нашия живот. Изобщо фактът, че той става тема в актуалните политически и социални дебати, е доказателство за силното влияние на избора на Пантон върху света.

Как ще се отрази той на дизайна и архитектурата през следващата година, предстои да разберем.

 

Повече за цветовете на 2021 прочетете тук

Мария Радева

Бъдещ архитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu