Skip to main content
search

За втори път от 22 години насам компанията Pantone избра не един, а два цвята на годината за идната 2021 г. PANTONE 17-5104 Ultimate Gray (крайно сив) и PANTONE 13-0647 Illuminating (осветяващ) са избрани като независими, но допълващи се взаимно, за да покажат единство и взаимна подкрепа. Какво всъщност ни говорят тези цветове?

Трендсетъри или гадатели на бъдещето?

Целта на определянето на цвета на годината е от една страна да се даде ясен тон за тенденциите в дизайна за съответната година и от друга – да се създаде духа на епохата. Миналата година цветът беше 2020 PANTONE 19-4052 Classic Blue (класическо синьо), като цветът и самата дума „blue в англоговорящия цвят се асоциира с фразатаfeeling blue, означаваща „чувствам се тъжен, депресиран“. В известен смисъл, компанията е познала духа на 2020 г.

PANTONE 17-5104 Ultimate Gray

Именно затова предложението й за идната търси чувство за спокойствие, стабилност и взаимна подкрепа. Докато жълтият цвят е ярък и жизнен, то сивият е непоколебим и сигурен. Комбинацията между двата вдъхва оптимизъм и ни подканва да излезем обнадеждени от годината, която бе предизвикателна за всички ни. Не е ясно до каква степен сивият цвят би се приел у нас като сигурен и спокоен. Често със „сиво“ описваме неща, които смятаме за безлични, безжизнени, студени. Но нека се опитаме…

PANTONE 13-0647 Illuminating

Защо цветовите решения са важни и как да работят в наша полза?

Като архитекти и дизайнери в никакъв случай не трябва да даваме голяма роля на цветовете и техните комбинации. Определено можем да играем „на сигурно“, когато използваме сивото като преобладаващ цвят, а осветяващото жълто като акцент. Това със сигурност би се отразило добре при екстериорните решения, тъй като прекомерната употреба на ярки цветове по фасадите на сградите обикновено е повече дразнеща, отколкото ефектна. В интериора наистина бихме могли да екпериментираме. Нека разгледаме няколко различни решения, които да ни вдъхновят:

Входът на сграда „Бояна 49“ с автори студио I/O Architects ни приканва с топлия сив цвят на суровия си бетон и светещите в жълто цифри. Семплото цветово решение дава възможност на сетивата ни да усетим обаятелната околна среда и същевременно с това лесно да открием един функционален елемент.

Сграда “Бояна 49” | Снимка: WhATA

Яркото жълто може да бъде особено добро решение при оцветяването на цели сградни елементи. Пример за това е тази метална стълба на офис сграда 1 и офис сграда 2 в Garitage Park, гр. София, по проект на Stephen George International.

Офис сграда 1 и офис сграда 2

Комбинация от сиво и жълто откриваме в офис пространството Paysafe по проект на Cache atelier. Слънцето на стената подсказва настроението на помещението – топло и спкойно.

Офис пространство Paysafe

Сивите и жълтите контейнери на социалната сграда, проектирана от ПАМ Консулт, определено допринасят за жизнения характер на необичайното по форма съоръжение. Комбинирани и с други тонове, те могат да бъдат част от въздействаща палитра.

Социална сграда

Проект в Монреал: TULIP – Your place at the table (твоето място на масата), ни показва как правилният цвят може да привлича хората в градската среда. Своеобразната ярка маса приканва жителите на града да поседнат, поговорят и да си поиграят, спазвайки социална дистанция. Автори на проекта са ADHOC architectes.

Проектът TULIP

Интериорът на LEGO Group в Шанхай с автори Robarts Spaces използва класическия жълт цвят на едноименните конструктори не само за да утвърди фирмения брандинг, но и да създаде чувство за приятелска атмосфера и детска игра. Заглушените сиви тонове пък съхраняват професионалния офисен характер.

Интериорът на LEGO Group в Шанхай

Инсталацията Vira-Lata на студио Moradavaga в Порто отново ни разкрива пример за това как жълтият цвят отключва любопитството на минувачите. Системата от наполовина боядисани и въртящи се метални консерви позволява на посетителите да оставят съобщения и изображения и имитира информационните табла за пристигащи и заминаващи влакове на намиращата се наблизо гара.

Инсталацията Vira-Lata

Нека не забравяме, че тази цветова комбинация ще ни бъде полезна и в графичното оформяне на нашите проекти. Жълтото и сивото откриваме и в оформлението на проекта „Слънчевият град – Ревитализация на жилищен комплекс „Илинден“ на нашата колежка Кристин. Светещото жълто не ни препраща само към слънчевата светлина – прозорчетата на вилите сияят в същия цвят, напомнящи ни за домашния уют и топлина.

Слънчевият град – Ревитализация на жилищен комплекс „Илинден”

Надяваме се, че през идната 2021 г. ще успеете да впишете тези два цвята във вашите проекти и ви пожелаваме много вдъхновение, творчески и професионални успехи! Имате ли вече идеи?

А какво си обещават архитектите за новата година?

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu