Skip to main content
search

С рязкото падане на температурите в цялата страна, както и с наближаването на коледните празници или „the most wonderful time of the year“ (най-прекрасното време от годината), все по-често търсим уют и топлина в ежедневието си. 

Зимните кабини, скрити сред снежни пейзажи, са олицетворение именно на уюта в архитектурата. Това са постройки, най-често в рустикален стил, разположени на отдалечени места – планински терени, в близост до езера или в горски зони. Чрез различни архитектурни похвати, като излагане и подчертаване на дървените елементи, просторни прозорци, които подсилват живописните гледки и др., те целят хармонично вписване в заобикалящата ги среда.

© Tim Bies

Освен естетически привлекателни и интересни, зимните кабини са скрити от суетата на градския шум и осигуряват спокойствие и комфорт за обитателите си. Именно затова са популярни за почивки през зимата, осигурявайки топло и привлекателно убежище на фона на заснежените пейзажи.

Те са и универсални – могат да служат както за почивка и отдих със семейство и приятели, така и за ентусиастите по зимни спортове. Някои кабини разширяват своята функционалност за целогодишно ползване, а не само през зимата.

Нека заедно разгледаме интересни примери за зимни кабини и да помечтаем за почивка в някоя от тях.

Планинска къща в Алпите

Разположена в живописното село Манигод в региона на Алпите в източна Франция, “Mountain House” на Studio Razavi съчетава модернистичен стил със запазването на местните архитектурни традиции (или суров бетон, комбиниран с топла дървена конструкция).

Къщата представлява еволюция на традиционните алпийски къщи и в нея исторически елементи са интерпретирани по съвременен начин.

Всеки етаж на къщата става постепенно по-светъл и по-просторен, като всекидневната е обляна от най-голямото количество естествената светлина. Големите, стратегически поставени прозорци осигуряват достатъчно естествена светлина и зашеметяващи гледки, подчертавайки връзката с околната природа.

Използвани са серия от навеси за защита на структурата от натрупване на сняг. 

Внимателният избор на материали в екстериор и интериор, от дървени панели до изкуствени камъни в баните, допринасят за общото усещане. Дизайнът на интериора отразява ориентиране към простота, като всеки детайл е вписан в контекста на историческата среда.

Планински подслон, проектиран да издържа на екстремни климатични условия

Проектът Skýli, разработен от Utopia Arkitekter, представлява концептуална кабина, предназначена за туристи, които искат да изживеят екстремните климатични условия на планините в Исландия. Този модерен подслон не само е проектиран да издържа на екстремните метеорологични условия, но и използва материали, които са екологично устойчиви.

Кабината е изградена със съчетание от стомана и кръстосано ламиниран дървен материал. Външният слой от стомана използва био-базирана технология – GreenCoat, материал, създаден с рапично масло вместо изкопаемо гориво. С формата си на палатка, с четири остри заострени пирамиди, кабината не само предоставя стабилност, но и се вписва в традицията на исландските колиби.

Вътрешното пространство е разделено на четири функционални зони – за почивка и сън, трапезария и кухненско оборудване. Използването на слънчеви панели и батерия осигурява необходимата енергия за зареждане на устройства и осветление на интериора, а вграденият генератор с ръчна манивела предоставя резервно захранване при нужда.

Мебелите и вътрешната обвивка са със сгъваема конструкция, изработени са от кръстосано ламиниран дървен материал, което прави кабината изключително гъвкава и подходяща за транспортиране до отдалечени места.

Проектът Skýli е предназначен за туристи, които търсят комфортно и устойчиво убежище в средата на дивата и прекрасна природа на Исландия.

Съчетавайки иновации в дизайна и екологична устойчивост, тази концептуална кабина предоставя уникално преживяване в една от най-изключителните природни среди на света.

Чилийска ски кабина върху повторно използвани основи

Проектът на ваканционна къща в Чили, изготвен от Iragüen Viñuela Arquitectos, представлява иновативен подход към строителството на дом, като използва вече изградени основи от предишен проект. Архитектите успешно интегрират съществуващата инфраструктура, което не само спестява ресурси, но и придава нова цел и живот на вече съществуващата структура.

Кабината е стратегически разположена край река Cautín, което води до изумителни гледки към гората и реката. Приземният етаж включва централно открито пространство, което служи като място за срещи, хранене и почивка, като предоставя функционалност и възможност за максимално наслаждаване на гледките от всички страни.

Домът разполага с външни дворове, плувен басейн с гореща вана и други елементи, които се вписват в околната среда и предлагат различни възможности за отдих на открито

Изборът на семпла дървена палитра, вдъхновена от околните селскостопански сгради, осигурява визуална свързаност с местната архитектурна традиция. В интериор е използвано основно тъмно дърво, което създава приглушена и спокойна атмосфера.

Този проект не само е функционален и естетичен, но и подчертава възможностите за устойчиво строителство, докато се съобразява със съществуващата инфраструктура.

Eкологична зимна кабина

Архитектурното студио Puisto от Финландия представя първия прототип на кабини за Kivijärvi Resort, фокусиран на екологични решения за микро-гостоприемство в далечни дестинации. Прототипът, наречен Niliaitta, е част от по-голям хотелски проект със защитено име Kivijärvi Resort, включващ 25 каюти с различен дизайн и структура, предлага на гостите уникално преживяване в гората на Финландия.

Kабината Niliaitta е иновативна и съчетава функционалност с висок дизайн. Прозорецът от пода до тавана позволява на гостите да се наслаждават на изключителни гледки към гората на Финландия и близкия воден басейн.

Дизайнът на кабината е вдъхновен от традиционните структури за съхранение, използвани от саамитекоренно население на северната част на Скандинавския полуостров. Строителството поддържа оригиналния терен на гората, като се минимизира увреждането на околната среда. Ситуационното решение и местоположението на кабината са стратегически избрани, за да се намали възможно най-много изсичането на дървета.

Кабината е изолирана с еко-вата, естествен вид топлоизолация, която поддържа уют и топлина във вътрешното пространство. Вътрешните панели са от топли дървени материали и създават усещане за уютно убежище.

Връзката с околната среда на хижата е решена единствено с подпирането на конструкцията – на един стълб централно в основата. Кабината предлага модерни удобства като вентилационен модул, термопомпа с въздушен източник, бойлер и електрическо табло. 

Зимна кабина, достойна за “Къща на годината”

Lochside House, проектирана от Haysom Ward Millar Architects, е обявена за най-добра къща в Обединеното кралство за 2018 г. в рамките на наградите на RIBA „House of the Year“. Разположена на брега на езеро в Шотландските планини, в тази зимна кабина са използвани естествени материали като овъглена шотландска лиственица и традиционна каменна стена за облицовка.

Вътрешните пространства са светли и функционални, с дървесина, импрегнирана с масло, и големи прозорци, предоставящи изглед към езерото и планините. Lochside House също така е извън електропреносната мрежа и водоснабдяването, като се използват слънчеви панели за електроенергия и чиста вода от собствен сондаж. 

Журито на конкурса е оценило Lochside House като “добре проектиран дом, пример за скромна, обоснована, контекстуална, но мощна архитектура“.

Президентът на RIBA, Бен Дербишър, го определя като “перфектното допълнение към този мечтан пейзаж”.

Зимните кабини представляват интересни архитектурни постижения, разположени в отдалечени области, които са проектирани на базата на хармонизирането между функционалност и естетическа привлекателност. Вградени в спокойния снежен пейзаж, тези кабини привличат посетителите, защото предоставят пространство, което безупречно обединява съвременни удобства с очарованието на природата.

 

Мария Радева

Бъдещ архитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu