Skip to main content
search

През последното десетилетие африканският континент води активна борба за намаляване употребата на пластмаса. Въпреки забраните за използване на найлонови торбички има милиони бутилки и други отпадъци, замърсяващи както континенталната част на Африка, така и океана. Голям принос за влошаването на този проблем има и САЩ, тъй като изнася тонове пластмасови отпадъци към по-слабо развити страни ежегодно, включително и към Кения1. Тези предпоставки, комбинирани с жилищния дефицит в страната, карат Нзамби Матее да търси решение извън рамките на общоприетото.

Зараждане на идеята

По образование Нзамби Матее е машинен инженер с интереси в областта на физиката и материалознанието. През 2017 година тя напуска работата си като анализатор на данни и започва да работи върху нестандартната си идея да превръща пластмасовите отпадъци в устойчиви строителни материали. След една година неуморен труд и стипендия в Колорадския университет в Боулдър, Нзамби разработва технология за производство на пластмасови павета. През 2018г. е поставено началото на Gjenge Makers – създателката казва, че в превод от суахили името на фирмата означава „да изградиш себе си“, каквато е и нейната главна цел.

Екипът на Gjenge Makers

Технология на производството

Процесът по създаване на пластмасовите павета започва с подбора и преработката на основната суровина – пластмасата. Първо отпадъците се сортират по видове и минават през машина, която ги стрива почти на прах. След това работници ръчно смесват парченцата с желания пигмент за оцветяване на крайния продукт.

Най–важният етап от производството е когато пластмасата се смесва в определено съотношение с пясък и се преработва oт машина за екструдиране, която нагорещява сместа до. 300–400°С. Така получената консистенция, подобна на меко тесто, е лесна за формуване и  ръчно делене на дози от по 1.3 килограма, които се поставят в калъпи на хидравлична преса, оформяща самите блокове. Последва охлаждане, ръчно отстраняване на ненужен материал, при необходимост, и пакетиране на продукта. Всичко това се случва с машини собствено производство, с което основателката споделя, че е може би най-горда.

Процесът на производство

Обем и цена на продукцията

По описаната технология се произвеждат до 1500 павета дневно в три дебелини – 3, 4 и 6 cm. Цената им достига до 150 долара за 400 броя (един палет), което е с около 25% по-ниска цена от тази на бетоновите тротоарни покрития на същия пазар.  Производителят твърди, че якостта на натиск на продукта може да бъде до два пъти по-голяма от тази на обикновения бетон. По този начин се създава достъпно решение, което в повечето случаи се използва за направата на алеи, които никога преди не са имали настилка и без тази алтернатива едва ли някога щяха да имат.

Пластмасовите павета – в различни цветове

Бъдещето на Gjenge Makers

Освен популярността, която добива продуктът през последната година, Нзамби получава и още едно голямо признание – наградата Young Champion of the Earth за 2020 г. на Програмата на ООН за опазване на околната среда. Тя се връчва на личности между 18 и 30 години. Този стимул кара Нзамби да вярва, че създаденото досега е само началото.

Компанията работи върху разработването на още продукти, с които да подобри качеството на живот в Кения и да помогне за справянето с глобалния проблем за преработка на пластмаса. Създателката казва, че не предлага универсално решение, а просто стъпка в правилната посока. Според нея трябва да се търсят още алтернативи. Освен революция в производството на строителен продукт, предприятието има и много важна социална роля – създава работни места предимно за млади хора на възраст под 30 години.

Преди и след – паветата са добро решение за много места, които дори не са имали настилка досега

Тема за размисъл

Тази история показва как в строителството има място за млади, мислещи жени. Нзамби носи в себе си огромна енергия, с която вдъхновява всеки да преследва идеите си, дори и те да бъдат странни за реалността ни на пръв поглед. Щом една млада дама може в Африка, защо на стария континент не се срещат подобни решения?

Повече по темата можете да разберете от видеото (английски):


Източници:

1.Lerner, Sharon – Africa’s exploding plastic nightmare, The Intercept, 19.04.2020

Георгия Кинева

Студент по специалност Строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. С изявен интерес в областта на строителните материали. Обича да пътува и да разглежда всяко място през погледа на строителите, които са го изградили.

Остави коментар

Close Menu