С края на годината и на десетилетието си задаваме въпроса какви трендове ни очакват през предстоящата 2020 г. Водещите компании в интериорния дизайн по-рано през седмицата обявиха своите предвиждания за новите тенденции. През миналата седмица бе представен и цветът на годината – класическото синьо, който все по-често ще започнем да срещаме около нас и то не само в интериорния дизайн. Специалистите в сферата дадоха и своите насоки за интегрирането на трендовете в нашия дом. 

Абсолютният хит – класическото синьо. Снимка: www.insider.com

Какви ще бъдат цветовите акценти в пространствата?

Всяка година световноизвестната компания за бои – Пантон (Pantone), обявява своя Color of the year. Техният избор не е случаен, а е базиран на множество проучвания на трендовете в обществото, културата, социалните мрежи и т.н. През тази година абсолютният победител е класическото синьо, който е описан от компанията с думите –

„вечно и издръжливо синьо, което напомня за небето по здрач”.

Графитеното сиво – елегантно и въздействащо. Снимка :www.collectedinterior.com

Освен цвета на годината, други тонове, които ще забелязваме в интериорите, са маслиновото зелено, тъмното червено, графитеното сиво и оранжевият цвят на мангото. Богатите земни тонове определено ще завладеят интериорите през новата година. В отговор на тях цветове като шампанско и светло жълто ще успокояват всеобщото усещане.

Зелените тонове също ще бъдат предпочитани. Снимка: www.lushome.com

Как да използваме класическото синьо в дома си?

Веднага след като цветът на годината бе обявен, множество именити дизайнери обявиха своите съвети за това как можем да го използваме в домовете си и пространствата, които обитаваме ежедневно. Дълбокият цвят на синьото е перфектен за използване в акценти.

Акцентирайте с класическо синьо. Снимка: www.collectedinterior.com

Един от най-често срещаните съвети е да го интегрираме в дома си като канапе в хола или пък килим под масата за хранене. Може да бъде използван и като подсилване ролята на архитектурните елементи в интериора – например боядисването на комин или колона в класическо синьо. 

Канапе или килим в цвета е страхотен детайл. Снимка: www.insider.com

Дизайнерите също така ни съветват да не се притесняваме да комбинираме този цвят и с други акцентни. Не е нужно синьото винаги да бъде преобладаващ в пространствата. Те смятат, че чувството, което той придава, може да бъде усетено дори когато той не е единственият акцент.

Не се притеснявайте да го смесвате с други цветове. Снимка: www.insider.com

Черното също се завръща в интериора, а комбинацията му с бяло ще бъде печеливш подход. Дизайнерите твърдят, че с най-класическата комбинация луксът е лесен за постигане. Единственото, с което трябва да внимаваме, е използването на качествени материали на мебелите или настилките.

Черно-бялата класика се завръща. Снимка: www.collectedinterior.com

Какви ще са най-използваните материали?

Както беше и през последните няколко години, кадифето продължава да бъде най-обичаният текстил. Той съчетава в себе си лукса и комфорта и ги прави лесно постижими. Просто няколко кадифени възглавници или пердета могат да преобразят цялото усещане на едно помещение.

Кадифето продължава да е хит. Снимка: www.collectedinterior.com

Новото през тази година е, че все повече фирми започват да произвеждат канапета с кадифени тапицерии, които предлагат все повече опции за нетрадиционен дизайн на корпусите и цветовете им. Трендът няма да отмине в скоро време, очаква се кадифето да продължи да присъства в интериора и през следващите няколко години.

Комбинирайте метални повърхности. Снимка: www.collectedinterior.com

Металът е другият материал, който влиза в пространствата през 2020 г. и също няма намерение да ги напуска скоро. Сребро, черни метали, злато, мед и т.н. – всички тях ще срещаме все по-често. Смесването им пък е абсолютният тренд на годината.

Дизайнерите обаче препоръчват да бъдем внимателни с тях и да не разполагаме повече от три различни метални повърхности в едно пространство.

Намирането на баланса е разковничето, което ще донесе елегантното усещане в дома ни.

Как да подходим към шарките и мотивите?

През 2020 г. шарките ще бъдат абсолютен хит. Геометричните мотиви навлязоха в дизайна преди няколко години и завладяха целия пазар и също няма да го напуснат скоро. Можете да ги откриете не само в интериорния дизайн, но и по тетрадки, чаши, одеяла, възглавници и т.н.

Акцентирайте с геометрични мотиви. Снимка: www.collectedinterior.com

Точно поради тази причина е много лесно да прекалим с тях и докато целим елегантен дизайн, неусетно да преминем в областта на кича. За да избегнем този нежелан ефект, дизайнерите препоръчват да изберем една зона, на която искаме да акцентираме и само там да приложим избрания от нас геометричен мотив.

Флоралните мотиви също са страхотен акцент. Снимка: www.collectedinterior.com

Флоралните шарки също ще продължат да ни радват през 2020-та. Най-често ще ги срещаме на цели стени, изпълнени с тапети или в текстилни продукти като възглавници и пердета. Използването им в актуалните цветове на годината би бил страхотен подход.

Подчертайте кухненския плот с шарки. Снимка: www.collectedinterior.com

Шарките също така навлизат и в дизайна на кухни и бани. Подчертаването на реда шкафове или рафтове с плочки, изпълнени с орнаменти, е прекрасен детайл, който внася бъбрив акцент в кухнята. Цяла стена от мотиви пък е хит в баните.

Акценти!

Може би това е най-правилната дума, която би обобщила абсолютно всички трендове през предстоящата година. Балансиран дизайн, който бива подчертан от акцентиращи шарки, цветове или материали, е в основата на тенденциите.

Ролята на сините акценти в пространството. Снимка: www.trendhunter.com

Освен, че е много успешен, този тип дизайн е и лесен за изпълнение и инкорпориране в дома ни – просто сменете текстилите с нови такива, купете си нов метален полилей или боядисайте стена в един от печелившите цветове на годината. 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Дизайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Арх. Джагаров, който избра да живее на село и да реставрира стогодишна къща
Разговор за българското село и мотивацията да правиш това, което те вдъхновява

Срещам се с моя колега арх. Румен Джагаров, който преди година и половина реши да остави ж…