Skip to main content
search

През изминалата седмица в Интер Експо център се проведе церемония по награждаване в конкурса „Българска мебел на годината“. Ежегодният конкурс се провежда от 2011 г. насам и отличава най-добрата мебел, произведена в България и проектирана от български дизайнери.

Организатор на конкурса е списание “MD MAGAZINE – дизайн, интериор, архитектура”.

Събитието беше част от изложението ЕКСПОМЕБЕЛ и на него бяха връчени 29 награди за проекти, разделени на две основни категории- реализирани продукти, концептуален дизайн и редица подкатегории

За първи път тази година в конкурса имаха възможност да участват и студенти и ученици от професионалните гимназии и университети от цялата страна и чужбина

Общо 38 младежи представиха 45 проекта в двете категории, а девет членното жури оцени отделно работите на професионалистите и на учащите.

Голяма награда и първо място в категория “Реализиран продукт – професионалисти”, подкатегория “Офис мебели” бе отредена на Тable X8, дизайн Илиан Милинов, производител “Мебели Драги”

Table X8 представлява иновативно гъвкаво работно пространство, което може да бъде адаптирано според различни изисквания, чрез промяна на позицията на един от модулите.

Негово е и първо място в категория “Реализиран продукт – професионалисти”, подкатегория  „Мебели за съхранение“ с шкаф Hestia с производител „Колорадо“.

Първо място в категория “Реализиран продукт – професионалисти”, подкатегория “Детски мебели”

Бебешка кошара COSH с дизайнeр Светослав Тодоров от ESEL студио и производител “Пролайн”

Първо място в категория “Реализиран продукт – професионалисти”, подкатегория “Столове и маси”

Smart Desk с дизайнер Калоян Василев и производител KV Design

Първо място в категория “Реализиран продукт – професионалисти”, подкатегория “Други елементи за интериора”

Декоративна стена Dream, дизайнер Йово Божиновски, производител “Пролайн”

Първо място в категория “Концептуален дизайн – професионалисти”

О’Плетка на Love2Design. Студиото спечели и специалната награда за най-добре представен проект от професионалистите, както и наградата на публиката.

Първо място в категория “Реализирани продукти – учащи се”

Барокова маса на екип от шест ученици от 10 и 11 клас на Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов” във Велинград

Първо място в категория “Концептуален дизайн – учащи се”

Серия от пейки Nexa на Елена Кузманова от НХА

За устойчив дизайн, наградата отиде при “Кошерна хармония” на Яна Ненкова от Университета по изкуства Central Saint Martins в Лондон. 

Награда за най-добре представен проект беше връчена на серията мебели за екстериора “Alea” на Мария Кирова от НХА. 

Победител от гласуването на публиката в категория “Учащи се” е столът “Mery-L” на Кристиян Нейчев от ЛТУ.

Конкурсът “Българска мебел на годината” е инициатива, която подкрепя развитието на мебелната индустрия и българския прочит на световните тенденции в бранша. Както за участниците, така и за посетителите е добра възможност да сверят часовниците си с най-новите тенденции в производството на мебели, както и да бъдат отличени най-добрите образци. Производителите могат пряко да комуникират с потенциалните си клиенти и да рекламират своите продукти.

Всички победители в различните категории могат да бъдат видени тук.

Източници:

Снимки- Българска мебел на годината

Мария Радева

Aрхитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu