След като официалния преходен период приключи на 31-ви декември 2020 година, стана ясно, че архитекти, чиито квалификации са били придобити в Обединеното кралство, няма да могат да практикуват в много страни, членки на Европейския съюз. Това ще става при определени условия, спрямо всяка отделна страна, които обаче все още остават неизяснени.

Директива за признаване на квалификациите

Изпълнителният директор на RIBA, или още Кралски институт на британските архитекти – Алън Валанс, изрази разочарованието си от референдума, на който апелът за взаимно припознаване на квалификациите бе отказан. Тази директива важеше за всички страни, част от Европейския съюз, като осигуряваше взаимно припознаване на образователните степени.

Ще засегне ли сериозно Брекзит и други професионални направления и как? / Източник: Google Images

Архитектите, чиито дипломи вече са припознати от Регистъра на борда на архитектите, официалният орган, който регулира архитектурната професия на територията на Острова, ще запазят правото си да практикуват, както и архитектите, чиито квалификации са признати от регистрите на Европейските страни.

За съжаление обаче тези, които все още не са били регистрирани, няма да получат автоматично припознаване към този момент.

Като временна мярка Бордът на Обединеното кралство ще позволи архитекти, които практикуват на Острова, но са придобили дипломите си в някои европейски страни да продължат практиката си. Списъкът на тези страни е поместен в Директивата за взаимно припознаване на квалификациите от февруари 2020 година.

Източник: Google Images

Обратното обаче все още не е прието от Европейския съюз, което означава, че валидирането при регистрацията ще зависи от конкретната европейска страна, където даден архитект иска да практикува.

Бордът с предложение за нова директива

В момента Бордът, заедно с Министерство на жилищните общности и местното самоуправление, разработват дългосрочен план за това как точно ще работи в бъдеще системата за валидиране на архитектурните квалификации. Като първоначална стъпка вече са инициирани някои промени в Пакта на архитектите от 1997, който има за цел да регулира качеството на кадрите, работещи в архитектурната сфера.

The Architecture of Brexit. Конкурсни изображения, рефлектиращи върху архитектурата и бъдещето на Острова. / Източник: https://architizer.com/blog/inspiration/stories/the-architecture-of-brexit/

Пред Обединеното кралство предстои дълъг и сложен път, изпълнен с взимане на сложни решения. Как ли ще се отрази това на архитектурния свят? Предстои да разберем.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Как архитекти и строители ще се справят с глобалното затопляне
COP26: 60 от най-известните фирми в бранша подписаха споразумението на конференцията в Глазгоу

Двуседмичната конференция на Обединените нации, посветена на климатичните промени, или още…