Skip to main content
search

В сърцето на България, в село Голяма Желязна (общ. Троян) група ентусиасти събират своите сили, идеи и визия за развитие и ги материализират под името на инициативата “Шарена Задруга”. Тя развива своя концепция за това как може да преобрази няколко изоставени сгради в селото, започвайки от старото училище, и да вдъхне нов живот със свежи идеи за цялата общност. Амбициозният проект на сдружението от своя страна отразява и така актуалната тема за изоставените училища у нас, която бе представена и на българския павилион на Венецианското биенале през миналата година. Инициатива, която започва като смела идея, днес се развива в сериозен проект, който включва над 35 експерта, които работят в различни посоки за постигането на общата цел. 

Четете тук: Българският павилион на Биенале 2023 – демографската криза в архитектурна обвивка

Основно училище, село Голяма Желязна

Екипът поставя пред себе си амбициозната цел да оживи изоставените пространства в село Голяма Желязна като реновира част от емблематичните сгради, които страдат от занемаряване като им вдъхне нови функции. Те са свързани с историята, традициите и богатствата на местната общност – запазените и до днес традиционна кухня и регионални занаяти. Първата стъпка е създаването на кулинарното училище, за което сдружението си партнира с едно от най-старите училища по гастрономия в Европа – Ferrandi Paris. Това им позволява и съвместното разработване на кулинарни програми, които включват и изучаването на френска кухня, балканска кухня, пекарство и сладкарство.

Основатели на “Шарена Задруга”: Анна Българанова, Росица Мутафчиева и Юри Стайков, Фотограф: Ивайло Дончев

“Мечтаем да превърнем село Голяма Желязна в международен център за изкуства и занаяти.” 

Амбициите на екипа достигат и до създаването на център за образование и култура, обединяващ кулинарното училище с пансион, занаятчийско училище и учителска къща. Голямата цел на проекта е да се превърне в международен център за изкуства, занаяти и кулинария, съживявайки основните сгради в селото – старото основно училище, емблематичната пекарна и обществената баня.

Ролята на архитектурата

Едно от основните предизвикателства, пред което се изправя екипът на “Шарена Задруга”, е запазването на духа на автентичния архитектурен облик на емблематичните сгради като върху проекта работи архитектурното студио VA. Основателите на сдружението споделят, че техният стремеж е да постигнат баланс между съхраняването на автентичното наследство и ключовите елементи на сградите с необходимостта от функционалност, технологичност и модерен подход при изграждането на сложната програма от функции и пространства в един кулинарен и занаятчийски център. 

“Зеленото павилионче”, което ще се превърне в магазин за кулинарните изделия, които ще идват директно от международното училище. /Студио VA/

Работата с архитектурно студио VA играе ключова роля в намирането на дизайн предложение, съчетаващо традиционни и съвременни елементи, за да създаде учебни пространства, които не само да работят функционално, но и да вдъхновяват учащите се. Тяхната цел е да създадат среда, която съчетава история на сградата с модерните потребности на образованието.

“Желанието ни е да ги възстановим, запазвайки тяхната архитектура и дух.”

Нека разгледаме по-подробно всяко едно от идейните проектни предложения.

Кулинарно училище

През 2020 г. малко след табелата на подбалканското с. Голяма Желязна, област Ловеч, основателите се натъкват на старо изоставено училище. След “тъжния” сблъсък с празния светъл коридор, прахолясалите изоставени учебници и материали в автентичната, но рушаща се сграда, се ражда и идеята за инициативата “Шарена Задруга”.

В основата на проекта седи именно реконструкцията на старото училище, което има за цел да се превърне в училище по кулинарни изкуства с капацитет от 80 ученици. Работейки върху запазването на автентичния вид на старото училище, студио VA, начело със сдружение “Шарена Задруга” се ангажират максимално да пресъздадат екстериора и да възобновят историческата стойност на сградата. 

Училището ще предлага както теоретично така и практическо специализирано обучение в разнообразни дисциплини. В допълнение сградата ще предлага и собствен ресторант и пекарна, отворени за външни посетители. Те ще бъдат и основния досег на външната публика с процеса на работа на учениците, като същевременно ще предоставят възможност за оценка на качеството и изпълнението на готвените ястия.

Занаятчийско училище

Втори етап от изпълнението на проекта е изграждането на Занаятчийското училище. Идеята е да се създаде пространство, което ще домакинства на разнообразни работилници и майсторски курсове през цялата година. В тези работилници и курсове участниците ще имат възможност да се запознаят и научат различни занаяти и изкуства като дърворезба, скулптура, реставрация и рециклиране на мебели, иконопис, тъкане, плъстене, везане, изработка на фолклорни носии, керамика и грънчарство, които са характерни за региона. 

Занаятчийското училище ще заеме мястото на старата сграда на селската пекарна и баня, съчетавайки в себе си традиционния дух на миналото със съвременните възгледи за образование. Тук учениците и посетителите ще могат да се потопят в обучителните процеси, които предпоставят развитие в областта на занаятчийското изкуство. 

Учителска къща

Сдружението “Шарена Задруга” предвижда и създаването на уютно и функционално място за дългосрочното пребиваване на учители и експерти от цялата страна. 

Освен с учебни зали, центърът ще разполага и с учителска къща, предлагаща 13 напълно обзаведени апартамента. Тези жилища ще бъдат на разположение на преподаватели и специалисти, които идват да споделят своите знания и опит с общността в продължение на периода, в който преподават. 

“Връщане на живота за ден”

Миналата есен (30 септември 2023 г.) организаторите решават да върнат живота в училището в село Голяма Желязна за един ден, за да демонстрират не само на хората, а и на себе си, как би изглеждало то, когато Шарена Фабрика отвори врати. Училището наистина оживява. Цял ден над 500 гости участват в работилниците, подготвени от занаятчии и майстори готвачи.

“Видяхме още 500 причини да осъществим проекта Шарена Фабрика!”

Според Жан Жорес “Съществува само една непреходна сила, която преживява династии, догми и класи – силата на творческия труд.”

Инициативата “Шарена Задруга” представлява вдъхновяващ пример за успешна “симбиоза” на съхраняване на културното наследство – материално и нематериално, с модерния подход за развитие на общностите. Чрез съживяване на старото училище и превръщането му в център за изкуства, занаяти и кулинария, проектът не само запазва местни български традиции и култури, но и стимулира икономическото развитие в региона. Пример като този демонстрира централната роля на общностната мобилизация и иновативния подход към опазването на културното ни богатство.

Вяра Илиева

Бъдещ архитект, който умее да рисува. “Точно както в архитектурата, всяка картина започва със скица, мислена идея, оформяща се за първи път на листа, преминава през палитра от действия и стига до краен продукт. Разликата е, че ние трябва да обитаваме архитектурата. Разбира се, можем да обитаваме и картини, но само за миг в съзнанието си.” Бъдещ архитект, заинтересован от човека и обществените нужди.

Остави коментар

Close Menu