Skip to main content
search

Преди броени дни арх. Павел Янев и неговото студио за архитектура и дизайн ALL in Studio спечели престижната награда за „Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция 2019-2020“ на European Property Awards 2019 с проекта си SVP House. Срещам се с арх. Янев в неговия офис, откъдето заедно отправяме поглед към архитектурата у нас. Но първо говорим за гледката през прозореца…

  • Какво мислите за състоянието на архитектурата у нас?

На съседната улица направиха една чисто нова сграда, взеха Акт 16 и си направиха „чардаци”по терасите. Проблемът е комплексен и той не започва от архитекта и не свършва с архитекта. Преди заданието, стои въпросът за колко пари един човек може да си купи апартамент. Целият проблем е чисто икономически. Например идва клиент, който иска да си купи апартамент от 100 кв. м, в който да има три спални. Понеже масовият клиент е такъв, и масовият пазар е такъв.

В момента се опитваме да продаваме шампанско и хайвер в общество, което иска да яде чипс и кола.

Като гражданин не съм съгласен с факта, че „Манастирски ливади”, който е чисто нов квартал, е направен по-зле от такъв, строен през 55-та година. Планината е даденост, която можеше да го превърне в квартал с немско-швейцарско излъчване. Подредено, зелено… А сега няма улици и асфалт, но има чардаци.

В Гърция има процент на застрояване, който е в десетки пъти по-малък от нашия. Имам приятел, който си купи 6-8 дка имот и това, което му позволяват да строи, са 230 кв. м РЗП къща. А ни делят само 5 часа път.

  • Нека се върнем на наградата за „Най-добър интериорен дизайн на частна резиденция 2019-2020“, която получихте. Какво отличи SVP House от останалите номинирани?

Първо, отличи го това, че е смел проект. Смел е, защото клиентите ни бяха отворени. Инвеститорът ни се довери на 100% и прегърна идеята, която ние имахме. Целият проект е така направен, че първо да отговаря на функционално-технологичните му нужди, и второ – има голяма доза детайли, елементи и цветови решения, които масовият клиент не възприема.

SVP House | All In Studio

В момента, в който масовият пазар е 98% жълтичко и кафявичко, ПДЧ и латекс, в случая ние нямаме нито една повърхност, която да е боядисана с боя. Имаме облицовки, камък, фурнири, ламперии. И всеки детайл започва да комуникира с другия.

Масовият архитект не си прави труда да отиде до Милано, да потърси по фабриките кой какво произвежда.

Този месец аз ходих три пъти. А в Милано е една малка част от това, което се случва по фабриките. Освен това, за да имплементираш един материал и продукт, ти трябва да си го видял кой, как и защо го произвежда. Трябва да знаеш каква е идеята му.

SVP House | All In Studio

Основното нещо, което отличава SVP House, е че в къщата има доста игра с цвят.

Освен това, къщата има обем. Височината на места е 3 м, а други е 4 м. И нека не бъркаме площта с обема, тази къща е едва 300 кв. м. За сравнение, ние сме правили апартаменти  между 600 и 800 кв. м, които са направени като кутийки заради лошото архитектурно решение и обема.

  • В много от проектите Ви забелязваме широка употреба на черния цвят. Защо предпочитате тъмните тонове и как успявате да ги овладеете?

Черното и бялото са двата цвята, с които ние предимно работим. Имах един професор в УАСГ, който казваше: „Който овладее бялото и черното, е цар на цвета.” Всеки може да бърка розово, жълтичко, кафявичко, те са лесни за „смилане”.

Овладееш ли бялото и черното, означава, че можеш да овладееш всеки друг цвят.

Преди години, когато стартирахме студиото, бях направил анализ на текущите проекти – какво се прави в България и какво не се прави. Направи ми впечатление, че всичко тук е едно и също. По това време попаднах в Германия и Швейцария, а там работеха основно с бяло, черно и бетон. Казах си: „Добре, защо в България това не се случва?” и започнахме лека-полека да изграждаме нашия почерк.

H9 Residence | All In Studio

В момента работим с бяло, черно и дърво. Често чувам, че нашите проекти са много ярко разпознаваеми. Но не мисля, че да изградиш почерк на базата на бялото и черното е кой знае каква иновация (смее се). Просто в тези географски ширини това са цветове, които не се “харчат”. Но всичко е въпрос на детайл. Не можеш да боядисаш цялата къща в черно.

  • Нека се върнем малко по-назад във Вашия професионален път. Кога и как се прояви страстта Ви към архитектурата?

Завърших ВИАС през 2010 г. Беше ми донякъде вродено, защото моите родители са строителни инженери, а моят дядо се занимаваше с изработка на мебели. От малък съм сред чертежи, паус и т.н. Някак имах вродено знание, че това ще е моят път.

SVP House | All In Studio

Архитектурата не е само рисуване, не е само смятане, не е само дизайн. За да си успешен в 2020 г. и в бъдещето, не можеш да си строго профилиран само в една дисциплина. Трябва да разбираш малко от финанси, от реклама, трябва да имаш и други качества. Всичко е въпрос на soft skills. Познавам много добри архитекти, които нямат проекти, защото не могат да се продадат. Има и такива, които въобще не разбират, обаче продават.

  • Кога един интериор може да бъде наречен луксозен?

Първо, мога да кажа какво не е луксът. Той не е скъпи плочки и мебели, които лъщят и крещят, че е скъпо. Луксът е да имаш обем. Луксът е нещо да е така направено, че да изглежда по-голямо, отколкото е. Луксът е да бъде удобно. Трябва да има умерен баланс между дизайн, функция и технология. Това е луксът за мен. За някой друг той може да се корени в това да си купи диван на Fendi за 100 000 евро и да го сложи в апартамент в „Люлин”. Но това не е лукс.

Луксът не е пари. Той е свобода и усещане.

H9 Residence | All In Studio

  • Откъде черпите вдъхновение?

Какво значи вдъхновение? В този свят няма нови идеи. Всичко е навързване на точките. Марсел Вандерс, който е иноватор в дизайн бизнеса, събира точките и прави продукт. Нека се учим от хора като него, както и от Стив Джобс, който също обяснява как е създал Apple от навързване на правилните точки.

  • Книгите, филмите, пътуванията ли ви набавят тези точки, които впоследствие свързвате?

Не само. Дори срещата ми с теб ще ми даде някакви нови прозрения. Въпросът не е какво гледаш, а какво виждаш. Въпросът е постоянно да търсиш и да обновяваш информацията в главата си. Но няма конкретна рецепта. Човек трябва да е отворен, да чете книги, да гледа списания, да пътува, да се среща с нови хора. Аз самият не мога да стоя в този офис и да си кажа, че чакам вдъхновението. Вдъхновение търсят художниците. В нашия бизнес говорим за работа и дисциплина.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu