Темата „Клиенти, продажбен процес, търговска дискусия, похвати при презентиране. Преговори, сделки и следпродажбени действия“ беше представена от Wienerberger – най-големият производител на тухли в света, заемащ водещи позиции на пазара на керемиди в Европа със своите над 200 завода в 30 държави. Със своя 20 годишен опит, инж. Петър Петров поведе участниците по пътя на разгадаването на успешната продажба. По време на една търговка дискусия съмнение има и от страна на клиента, и от страна на търговеца.

„Първата задача на един продуктов специалист с клиента му е да създаде доверие.“

Той добави, че от там нататък „всичко му е в кърпа вързано.“ Инж. Петров обърна огромно внимание на това, че продажбата е комуникация. Задачата на търговеца като изпращач на информация е по такъв начин да представи своето послание, че то да бъде максимално правилно разбрано. Това не е лесно, тъй като 60% от комуникацията е емоционална и невербална, и защото „Това, което си мислиш е различно от това, което си казал. Това което си казал е различно от това, което другият е чул. И това което е чул е различно от това, което е разбрал.“

Инж. Петров от Винербергер за продажебния процес в строителството

За пръв път в историята на всички сезони на Академията, участник успя веднага да разгадае решението на мини казуса, представен от Wienerberger. Така Даниел Дикмев от червения отбор се доказа като участникът с най-голям търговски потенциал.

Управлението на рисковете в строителството зависи от много фактори

Последната тема от сезон 6.1 бе изключително ключова в бизнеса – „Откриване и управление на рисковете. Диверсификация.“ Тя беше представена от Главболгарстрой Холдинг АД. Компанията е един от най-големите изпълнители в България с над 50-годишен опит в строителството във всички сфери – жилищно, обществено, инфраструктурно, промишлено и еко строителство.

Главболгарстрой говорят за управление на рисковете

От гледна точка на диверсифицирането, арх. Иво Мечанов обърна внимание на структурата на Главболгарстрой, която е разпределена в различни отдели по различни региони, като така улеснява работата на служителите и функционирането на една толкова голяма структура. Той сподели и какви рискове има в една такава компания и как те да бъдат предвидени:

„Риск винаги има, важно е как се управлява.“

Едни от най-големите рискове са при договорните отношения и забавяния на обекта. Много е важно как се договарят тези отношения между възложителя и главния изпълнител. Друг риск е забавянето на доставки. В момента той е изключително актуален, тъй като в последните две години времето за изчакване на доставки в строителството се е увеличило от 5 до 10 пъти в зависимост от естеството им. Други рискове са: валутни, инвестиционни, политически. Влияне оказват общественото мнение и рисковете, свързани със здравната обстановка в страната и в чужбина.

Участниците в Академия Лидерите имаха възможността да посетят знаков обект на Главболгарстрой, преборил всички тези рискове – виадуктът над р.Струма, ЛОТ 2 от АТМ “Струма” изграден по за пръв път използвания в България метод „потактово избутване“.

Галерия

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Проведе се Residential forum 2022
Предизвикателствата пред жилищното строителството по време на криза

Residential forum – дискусионен форум, който събра на едно място експертите в сферат…