Skip to main content
search

В Амстердам бе открит 12-метров 3D принтиран мост от неръждаема стомана, съобщава dezeen. Той е проектиран от Йорис Лаарман и е изграден от холандската компания за роботи MX3D. Съоръжението е открито шест години след началото на проекта за изграждането му. Шестосеви роботизирани ръце, оборудвани със заваръчни устройства, изпълняват иновативното изделие.

Проектът на моста е изготвен чрез параметрично моделиране

За съоръжението са използвани 4,5 тона неръждаема стомана, принтирана в продължение на шест месеца. След това, мостът е бил транспортиран с кран до мястото на монтаж. Извитата му форма и парапети са проектирани посредством софтуер за параметрично моделиране.

Мостът е с дължина 12 метра. | Photo by Thea van den Heuvel

Според екипа, изградил моста, той е пример за това как тримерното принтиране може да доведе до по-ефективни структури, които използват по-малко строителен материал. Технологията би позволила и изграждането на по-големи обекти от метал. Това, от своя страна, би намалило теглото и използваните консумативи, които в строителството обикновено са скъпоструващи и замърсяващи.

Вижте как преместиха мост на магистрала Струма

Би ли могла технологията за 3D принтиране да повлияе на устойчивото строителство?

Според инженерът Стийн Йостен от компанията Arup, съосновател на MX3D, тази технология би могла да доведе до по-устойчиви структури в бъдеще. Строителната индустрия среща все по-голямо предизвикателство в това да стане въглеродно неутрална до 2050 г. От друга страна, архитектът Филип Олдфийлд изчислява, че стоманата, използвана за построяването на моста, има 27,7 тона вградени въглеродни емисии. Това е доста сериозно количество за мост с дължина от 12 метра.

Формата на моста е създаена с помощта на параметрично моделиране | Photo by Thea van den Heuvel

Мостът е оборудван със сензори за мониторинг

Институтът Алан Тюринг и компанията Arup са оборудвали структурата с мрежа от сензори, които събират информация и изграждат неин дигитален „близнак“, който да следи за работата на нейната конструкция, както и състоянието й. Ще се изследват данни за корозия, промени в товарите, атмосферни условия и пешеходно натоварване, които ще служат за бъдещо използване на информацията в подобни проекти.

Ключови хай–тек сгради, които трябва да познавате

Лаарман, проектантът на структурата, открива възможността за нейното създаване, когато комбинира роботизирани ръце с заваръчни машини, за да създаде робот, който да принтира мебели. Така, с добавянето на малки количества разтопен метал, могат да се принтират елементи без нужда от калъпи. Първоначално идеята е била мостът да бъде открит през 2017 г., както и структурата да се принтира на място. Било е планирано това да се случи посредством роботи, работещи от двата бряга на канала, заваряващи моста под себе си. В крайна смекта той е изграден от два елемента, принтирани в заводски условия.


Източник: “Joris Laarman’s 3D-printed stainless steel bridge finally opens in Amsterdam” – James Parks, 19.07.2021, dezeen.com

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu