Покривът на фабриката на Евлоги Георгиев в Карлово се срути на 18-ти юли, съобщава „Марица“. Денят, рождена дата на Васил Левски и празник на града, вече бележи и разпадането на дървената покривна конструкция на сградата, чието състояние се е влошило сериозно в последните години. Въпреки че фабриката е недвижима културна ценност с категория „местно значение“, частното дружество, което я притежава, не предприема мерки за възстановяването й.

Сградата е дарена на Карлово от Евлоги Георгиев преди повече от 100 години

Както е добре известно, Евлоги Георгиев, заедно с брат си Христо, дарява на българската държава 800 хил. лв. за построяване сграда на Софийския университет и предоставя парцел в центъра на София. Сходна съдба има и фабриката за вълнени платове в Карлово, която тогава е струвала 500 000 лв. Нея Евлоги Георгиев дарява на родния си град.

Сградата е в тежко състояние | Снимка: инж. Теменужка Папазова

Сградата е построена през 1891 г., като целта й е била да осигури поминък на местните хора. С печалбата от нейната дейност също са се издържали и болницата, както и едно училище в града. Сградата е типичен представител на индустриалното наследство от края на XIX в. От началото на XXI в. насам тя сменя няколко собственици, като в момента е притежавана от компанията „Пиринпласт“ АД, която не предприема действия по нейната реставрация.

Министерството на културата задължава собственика да ремонтира сградата

През месец юни тази година кметът на Карлово поисква от собственика достъп до фабриката, за да бъде извършено аварийно укрепване. От другата страна обаче среща отказ. По-късно същия месец Министерството на културата извършва оглед и предприема принудителна административна мярка спрямо собственика, задължавайки го да извърши ремонт съгласно изискванията на Закона за културното наследство. Това не изключва и възможността да му бъде съставен акт за допуснатото нарушение на закона.

Вилата на Евлоги Георгиев | Снимка: marica.bg

Фабриката и вилата на Евлоги Георгиев оформят групова културна ценност

В момента община Карлово подготвя проектно предложение за фабриката и вилата на Евлоги Георгиев, които заедно образуват архитектурен комплекс. На 16-ти юли кметът на града Емил Кабаиванов внася доладна записка в Общинския съвет, с която иска местната власт да даде съгласие за кандидатстване за проект „Реставрация и адаптация на вилата на Евлоги Георгиев в град Карлово“ по оперативна програма „Региони в растеж“. Внесени са и необходимите документи пред Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) с идеята двете сгради да получат категория „национално значение“.

Снимка: БНР

Напомняме, че в края на 2018 г. община Карлово започна аварийно укрепване на вилата посредством френска технология с еластични колани. Още по темата можете да прочетете в тази статия:

Нов живот за вилата на Евлоги Георгиев в Карлово

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Новата сграда на Карин дом – пример за съвременна архитектура
Терапевтичният комплекс Карин дом е изграден по премиран конкурсен проект

Миналата седмица Карин дом посрещна за първи път приятели и дарители в новата си сграда, т…