Skip to main content
search

Снимка: www.pik.bg

Както се случва често напоследък, новините за съдбата на културното наследство научаваме от активни фейсбук групи, които бързат да информират последователите си за неправилните ремонти, желанията на собствениците за разрушаване на културни ценности и много други, предимно негативни новини от сферата.

Така се случи и този път, когато няколко групи публикуваха за изграждането на нови жилищни сгради на имота, на който се помества вилата на Димитър Димов – в долната част на столичния квартал Лозенец. Само няколко дни по-късно се случи и очакваната развръзка – къщата бе съборена, за да се подготви теренът за изграждането на две нови жилищни сгради.

Вилата на Димитър Димов. Извадка от Google Maps.

Какво се случва с духа на Лозенец?

Сградата – някога собственост на семейство Димови, бе съборена на 3-ти април. Тя се намира на ул. “Димитър Димов” в столичния квартал Лозенец, която носи името си именно от факта, че точно там е разположена сградата собственост на именития писател. В близост се намира и паркът “Славейкови дъбове” – някога собственост на Славейкови.

Снимка: www.fakti.bg

Само няколко улици по-надолу можем да се натъкнем и на къща-музей „Димитър Димов“, която за разлика от вече съборената сграда носи статут на НКЦ и е част от Националния литературен музей. През последните няколко години в квартала бяха съборени няколко интересни сгради, носещи специфични архитектурни качества, но непритежаващи статут на културно наследство от НИНКН. Това позволи премахването им без никаква протекция от закона, а подадените от обществото жалби бяха отхвърлени.

Чети тук защо искаме да рушим културното си наследство.

Каква е тази сграда и защо я съборихме?

Много от постовете в интернет, наричат сградата „Къщата на Димитър Димов“. Всъщност неговият дом се намира няколко преки по-надолу на ул. “Кръстьо Сарафов” 26, точно в тази сграда е поместен неговия музей. Къщата, за която в момента говорим, е била лятна вила на семейството, някои източници твърдят, че всъщност е била собственост на жена му.

Къща-музей “Димитър Димов”. Снимка от фейсбук страницата.

До скоро имотът и сградата са притежавани от наследниците на Димитър Димов, една от които е съвременната писателка Теодора Димова. Предполага се, че те предоставят имота на строителната компания „Виста Верде“, която е инвеститор на сградите, които предстои да бъдат изградени на имота.

Когато излиза информацията за изграждането на нов жилищен комплекс на мястото на къщата, съседи започват да водят съдебна битка за оспорване на разрешенията за строеж, визата и Подробния устройствен план. Кметът на район “Лозенец” Константин Павлов информира, че и трите обжалвания са паднали в съда. При започване на дейностите по събарянето той отправя и запитване към НИНКН, който излиза с официално становище, че сградата няма статут и затова не попада под протекцията на закона.

Жилищният комплекс, който ще бъде изграден на мястото. Снимка от фейсбук страницата на “Жилищен комплекс Ирина.”

Какви са плановете за бъдещето на имота?

Справка в интернет ни показва, че един от собствениците на строителна компания „Виста Верде“ е архитектът Атанас Танков. Той е и проектант на сградите, които предстои да бъдат изградени на имота. В една от онлайн рекламите на новия “Жилищен комплекс Ирина“ е упоменато вдъхновението на архитекта от къщата, която вече си отиде.

„Проектът се реализира на мястото, където е живял и творил Димитър Димов, когато създава образа Ирина и класиката „Тютюн“. Вдъхновен от творческия заряд, проектирах удобни жилища, в които само ти можеш да създадеш дом за твоето щастие.“

Има ли потенциал този рекламен цитат да запази паметта на мястото или тя вече е изчезнала в небитието?

Продажбата на жилищата от комплекса вече е започнала на зелено. Старата сградата бе заличена през миналата седмица и много скоро се очаква да започне активното изграждане на жилищен комплекс „Ирина“, който ще носи името на познатата героиня.

Иронично или не, за пореден път станахме свидетели на същия сценарий, който за съжаление, вече дори не впечатлява експертите и обществото.

Какви промени очаква обществото в сферата на културното наследство?

За проблемите на културното наследство говорим постоянно и ще продължаваме да говорим.

Темата става все по-активно обсъждана в общественото пространство. Скоро се очаква възможна цялостна промяна в държавното управление, която може да доведе и до промени в Министерството на културата и в Закона за културното наследство като цяло.

Ще продължим ли да ставаме свидетели на още много такива сцени или ни очаква някаква промяна? Снимка: www.namoreto.bg

С такива случки ставаме все по-често свидетели на сгради, очевидно притежаващи качества, но непритежаващи нужната административна протекция, което довежда до загуба в доверието към законите в културата и строителството.

Можем ли скоро да очакваме промяна и може ли общественият натиск да доведе до по-бързи промени в сферата? Следва да разберем.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu