Skip to main content
search

Заменят кино “Полтава” с търговски център

Множество медии съобщиха за събарянето на емблематичното за Велико Търново кино “Полтава”, проектирано през 1957 г. Инвеститорът на новия проект Величко Минев коментира, че всъщност сградата няма да бъде напълно разрушена, а само подновена в някои части. Проектът предвижда премахването на определена част от сградата, изграждане на надстройка от южната страна, както и на голям подземен паркинг. Минев смята, че благодарение на проекта сградата може да бъде възродена, като бъде възстановена функцията на голямата кинозала. Отбелязва се също, че ще бъде запазена характерната застройка и амфитеатралното разположение на оригиналния проект.

Нова библиотека със съвременни функции

Снимка: citybuild.bg

Новата библиотека във Варна е проектирана от холандското студио “Architects for Urbanity”. Тя ще разполага с последни технологии, електронен регистър, 24-система за връщане на книги, мултимедия, многофункционални учебни зони.
Фасадата на сградата е окачена и двойна, включваща бетонни панели и полупрозрачни облицовки. На партерното ниво ще се намира основното фоайе, както и рецепция, изложбена зона, център за обучения и семинари, шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро. На горните етажи ще се помещават Центърът за изкуства и медии, както и отделите за читатели от всички възрастови групи, като детският ще дава възможност за интерактивно обучение и игри.
На покрива на библиотеката ще има голямо зелено пространство с гледка към морето и града, а на трите подземни етажа е предвиден паркинг за 300 коли, 30 места за зареждане на електроавтомобили и стоянки за 200 велосипеда.

Построиха първата изцяло дигитална къща

Снимка: © Roman Keller

DFAB House, проект на изследователи от ETH Zurich, Швейцарският федерален технически институт, е първата в света изцяло дигитално проектирана и построена къща.
Дигитално проектираният под е създаден чрез триизмерни пясъчни принтери и 295 специфицирани части, които изграждат така наречената „умна“ плоча. Динамични кофражни системи пък позволяват дигитално контролирано изливане на бетон. Мобилен строителен робот е подредил частите на строителната площадка чрез сензорни и изчислителни системи, програмирани така че да се адаптират по координатната система на елементите.

Първият ресторант под вода в Европа

Снимка: © Ivar Kvaal

Snøhetta обяви завършването на първия подводен ресторант в Европа. Разположен в Норвегия, „Under” служи и като изследователски център за морски живот. Полупотопената конструкция е дълга 34 метра и стига на 5 метра дълбочина под водата. Проектирана така, че да се слее напълно с морската среда, грубата бетонна обвивка на схемата постепенно ще се превърне в изкуствен риф.
Трапезарията е защитена с бетонни стени с дебелина половин метър. Прозорец с 11-метрова ширина и височина от 3,4 метра служи като “панорамно око” и предлага визуален портал за свързване на гостите с морската дива природа.
Паралелно с функцията за хранене, ресторантът ще посрещне интердисциплинарни изследователски екипи, изучаващи морската биология и поведението на рибите чрез измервателни инструменти, инсталирани на и извън фасадата на сградата.

Брекзит всява смут около Седмицата на дизайна в Милано

Снимка: Saverio Lombardi Vallauri

Продължаващата несигурност около Брекзит причинява хаос в подготовката на британските мебелни брандове за Седмицата на дизайна в Милано, която започва 10 дни след като страната трябва да напусне Европейския съюз.
След като Брекзит е насрочен за 29 март 2019 г., а изходът без сделка с ЕС е все още възможен, британските дизайнери и производители се притесняват за това как ще получат продуктите си през Ламанша, отчитайки вероятността за хаос както на фериботния маршрут, така и на този по Евротунела.
Въпреки че много от тях не го обявяват открито, голяма част от британските компании решиха изобщо да не се явят в Милано тази година заради Брекзит.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu