Skip to main content
search

Преди броени часове беше обявен новият носител на наградата Прицкер – Рикен Ямамото,за подобряване осведомеността в общността за това колко е важна ролята на социалните нужди на обществото, за това че предизвиква архитектурната дисциплина да калибрира умело всеки архитектурен отговор на тези нужди, и повече от всичко – за това че ни напомня, че в архитектурата, както в демокрацията, пространствата трябва да бъдат създавани от решителността на хората”.

Новият носител на Прицкер – Рикен Ямамото | източник: pritzkerprize.com

Ежегодно отличието отдава пожизнена почит на архитект или екип от архитекти, чиято работа демонстрира комбинация от талант, визия и ангажираност и значително допринася за благото на човечеството и материалната среда, която то обитава.

 Четете тук: Кои са финалистите на престижните награди Мис ван дер Рое?

По този повод нека Ви разкажем малко повече за най-престижната награда в света на архитектурата и какво я прави толкова значима.

Начало и утвърждаване в световен мащаб

Наградата Прицкер за архитектура е създадена през 1979 г. от Джей и Синди Прицкер – предприемачи и филантропи от Чикаго. Семейство Прицкер осъзнава важността на архитектурата и въздействието й върху хората и решава да учреди награда, която ще отличава изключителни архитекти и ще насърчава креативността в професията. Призът взема името си от фамилията-учредител и се превръща в едно от най-престижните отличия в архитектурата.

Снимка от церемонията по награждаването на арх. Рафаел Монео. Отляво надясно: Рафаел Монео, Синди Прицкер, губернаторът Пийт Уилсън от Калифорния, Джей Прицкер и Харолд Уилямс | източник: pritzkerprize.com

Много от процедурите по награждаването Прицкер всъщност са по образец на Нобеловата награда. Лауреатите получават парична субсидия, официален сертификат, и от 1987 г. бронзов медал. Това често става причина и хората извън сферата да наричат Прицкера “Нобел за архитектура”.

Церемонията по връчване е с различно местоположение всяка година

Досега церемониите по връчването са се състояли в над петнадесет страни, подчертавайки международния характер на наградата. Първите години призът се връчвал във Вашингтон, но във времето места от световно културно значение, като двореца във Версай, японският храм Тодай-джи и замъкът Прага, са избирани за местоположение на церемонията. Влиятелни личности като президенти, крале и императори, често са поканени като гости, допринасяйки към престижа на наградата.

Тази година Церемонията ще се проведе в Института за изкуство в Чикаго. | източник: pritzkerprize.com

Бронзовият медальон, връчван на всеки лауреат на Наградата, е вдъхновен от Луис Съливан – бащата на небостъргача. На едната страна е написано името на наградата, а от другата страна са гравирани думите “твърдост, ползотворност и удоволствие“, които напомнят за основните принципи на римския архитект Витрувий – firmitas, utilitas, venustas.

Всеки лауреат на наградата получава бронзов медал | източник: pritzkerprize.com

Кой журира наградата ?

От учредяването на Прицкер до сега журито се състои от между 5 и 9 членове, всеки един – експерт и признат професионалист в своята област, и претърпява постепенни промени в състава си. Членовете му са поканени да служат за минимум три години с цел да се балансират стабилността и новите гледни точки в архитектурата.

Членовете на тазгодишното жури отляво надясно: Алехандро Аравена, Бари Бергдол, Дебора Берке, Стивън Брейер, Андре Арана Кореа до Лаго, Казуйо Сежима, Уанг Шу, Мануела Лука-Дацио. | източник: pritzkerprize.com

Текущият председател на журито е Алехандро Аравена от Сантяго, Чили, лауреат от 2016 г. и основател на студио ELEMENTAL. Сред представителите на тазгодишното жури влизат Бари Бергдол, Дебора Берке, Стивън Брейер, Андре Арана Кореа до Лаго, Казуйо Сежима и Уанг Шу. Изпълнителен директор на наградата е Мануела Лука-Дацио.

 Четете тук:  Алехандро Аравена е избран за председател на журито на Прицкер

През годините в процеса на журиране са участвали и знаменити архитекти като Франк Гери, Фумихико Маки, Ричард Роджърс, Ренцо Пиано, Заха Хадид и други. 

Архитекти, удостоени с наградата Прицкер

Сред предишните лауреати на наградата Прицкер откриваме някои от най-значимите и влиятелни имена в сферата на архитектурата – Рем Колхаас, Оскар Нимайер, Казуйо Седжима и Рюе Нишизава, Норман Фостър, Петър Цумтор.

В последно време, ставаме свидетели на значителната трансформация на наградата от стархитектско звание към социално-отговорно отличие. Този преход става осезаем благодарение на работата и творчеството на редица архитекти като Алехандро Аравена, Балкришна Доши и екипа от Графтън Архитекти. Техният принос към архитектурата и обществото, подчертава новата посока на Прицкер, която се фокусира върху социалната отговорност и значимия принос към съвременните обществени предизвикателства.

източник: pritzkerprize.com

Наградата Прицкер продължава да бъде отличие за изключителните постижения в областта на архитектурата, като същевременно променя своя фокус към социалната отговорност и влиянието на архитектурата върху обществото. Съчетавайки традиция и иновации, наградата не спира да въздига талантливи архитекти и техният принос към устойчивото развитие на средата около нас и социалното благосъстояние.

Ecoms House, арх. Рикен Ямамото | източник: prizkerprize.com Photo courtesy of Shinkenchiku Sha 

Рикен Ямамото влезе в дългия списък на удостоени с наградата Прицкер архитекти. Неговият ангажимент към обществото и архитектурата създава проекти, който преобразяват средата около нас и подчертават важността на социалните връзки. Всеки проект на Ямамото е плод на стремежа му да обединява хората чрез общи пространства. Изборът на журито заслужено признава неговия подход и утвърждава тенденцията за отчитане на социалната роля на архитектурата като най-важна. Това е основна тенденция, която наблюдаваме от няколко години в избора на журито на Прицкер.

Докато светът до голяма степен продължава да се оформя от големия капитал и мащабните проекти на стархитектите, журито на Прицкер умело показва в какво трябва да търсим всъщност добрата и смислена архитектура. 

Тук можете да прочетете повече за лауреатите на наградата от 2019 г. до днес.

 2023 : Сър Дейвид Чипърфийлд е новият носител на Прицкер

 2022 : Франсис Кере е новият носител на Прицкер

 2021 : Ан Лакатон и Жан-Филип Васал грабнаха архитектурния Прицкер

 2020 : Ивон Фаръл и Шели Макнамара са удостоени с приза Прицкер

 2019 : Арата Исозаки спечели Прицкер

Основен източник:

Сайт на наградата Прицкер

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu