Skip to main content
search

Този текст не е жалба по отминалите социалистически години, нито възхвала на тогавашното строителство. Парк Камбаните е поредното обременено от политическа идеология място, което крета в полусъществуване. Комплексът не е спирал да функционира, но излъчва добре познатите необгриженост и занемареност, с които като общество свикнахме да свързваме всяко обществено място, в чиито ползи не сме съвсем сигурни.   

Историята на парка накратко

Един от последните проекти на Людмила Живкова, парк Камбаните е създаден в рекордно кратки срокове през 1979 г. като дом на инициативата Асамблея Знаме на мира. Тя има за цел да даде изява за творчество на деца от целия свят под мотото: „Единство, творчество, красота“. Иновативната за времето си идея е осъществена с характерния за социалистическата епоха мощен размах под крилото на Партията и в рамките на месец на живописно място след Околовръстния път на София при квартал Младост 4 (тогава в етап на първоначално застрояване) изниква парков комплекс, съсредоточен около кръстовиден бетонов монумент с ансамбъл от 7 камбани на върха. В полукръг са изградени структури за камбани на държави от целия свят. За периода 1979 – 1989 г. са проведени 4 асамблеи. Следващите десетилетия съдбата на парка е подмятана от динамиката на Прехода – през план за пълното му разрушаване през 1996 г., към опит за възраждане през 1999 г. от дъщерята на Людмила Живкова – Евгения, до последната по-мащабна дейност през 2010 г., когато Главболгарстрой подменят въжета и поставят заключващи механизми на камбаните.

Какво се случва с комплекса днес

След реституционни процедури, първоначалните 400 дка. на парка към днешна дата са редуцирани до 105. Подстъпът към Камбаните откъм Околовръстния път е затруднен от изградени бизнес сгради, а самата отсечка, която води към мястото, е някак си трудно забележима и за непознаващите района си е изпитание да намерят посоката. В непосредствена близост бяха изградени мащабен технологичен парк и затворен жилищен комплекс без това да повлияе позитивно на пътната инфраструктура. Голяма част от парк Камбаните е в автентичния си вид от 80-те години (потвърждавам от първо лице) – амортизиран и позавехнал. Нови са табелките под всяка камбана, което наистина е похвално, старите бяха почти изчезнали.

Будката на охраната, настилките и стълбите са в най-разнообразни фази на разпад, а за осветление служат няколко прожектора, от тези, които са предпочитани за употреба при складове и строителни обекти. Най-неприятната част от комплекса Камбаните е липсата на елементарни условия за отдих. Около монумента няма никакви пейки, няма истински санитарен възел, нито условия за достъп на хора в неравностойно положение.

Мястото за почивка и наличните пейки

Ще доживеем ли Камбаните като модерна паркова зона?

Досадното усещане за парка е, че съществуването му точно във вида, в който е в момента, може да продължи до свършека на света. Обектът все още е публична държавна собственост и се управлява от Националния учебен комплекс по култура. Средствата, които се отпускат, очевидно стигат за поддръжка около санитарния минимум.

Тоалетната

За обновяването на Камбаните и облагородяването на мястото до степен, в която да е привлекателно за повече и по-продължителни посещения, е абсолютно необходимо на първо време да се направят поне няколко неща. Да се ремонтират стълбите и да се поставят пейки.

Стълбите имат нужда от ремонт

Да се постави естетическо осветление, подходящо за парк; да се изгради санитарен възел и евентуално да се помисли за някакъв търговски обект, тъй като към момента в периметър от стотици метри човек няма откъде да си купи една вода.

 

Част от камбаните липсват

Малко международен опит с постсоциалистическо наследство

Spreepark е емблематичен за Берлин увеселителен парк с огромно Виенско колело, създаден в края на 60-те години. Повече от 20 години той не функционира и тъне в разруха след фалит през 2001 г. След обществено обсъждане е взето решение за възстановяването му и за тази години се предвижда официално откриване на една част от парка след пълна реконструкция.

източник снимка: Frank Sperling, www.spreepark.berlin

Какво ще направим пък ние с нашия парк Камбаните предстои да видим. Към момента няма никакви индикации за каквато и да е промяна в близко и далечно бъдеще. Засега си е на мястото и все още има камбани, които само децата трябва да бият. Заведете ги при първа възможност.

всички снимки на комплекс Камбаните са от автора

Ивайло Ганчев

С образование за писател (доколкото изобщо може да се говори за подобна връзка), редактор с интереси в литературата, сценарното писане и киното.

Остави коментар

Close Menu