Skip to main content
search

Нова концепция за кадастрална информация

Разработва се нова концепция за обслужване на потребителите с кадастрална информация, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. В нея е предвидено не само експертно и кадрово обезпечаване, но и тристепенна система на контрол. Според министъра системата трябва да бъде постоянно усъвършенствана, за да отговаря на съвременните условия. Приоритет в подобренията е нейното адаптиране към услугата “Електронно управление”, като за неговото реализиране Агенцията по геодезия, картография и кадастър е стартирала проект по ОП “Добро управление”. Въпреки това процесът на изпълнение е забавен поради “обективни причини, свързани с поредица от процедури по обжалване на обявената и открита процедура”, добави министърът по време на петъчния парламентарен контрол.

Националната галерия със светлинно шоу

Снимка: Карина Дикова

Фасадата на Националната галерия се превърна в сцена за светлинно шоу, посветено на опазването на околната среда. Мапингът носи заглавието “Води и биоразнообразие” и е част от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”. Автор на инсталацията е компанията Elektrick.Me.
За 2019 г. е планирана втора част на инициативата, която ще бъде съсредоточена върху отпадъците, наводненията, свлачищата и атмосферния въздух.

Шестима от АПИ бяха обвинени за инцидента в “Ечемишка”

Окръжна прокуратура обвини трима членове на управителния съвет и три длъжностни лица от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) за смъртта на Е. Михайлова през февруари 2017 г., причинена от падането на част от металната конструкция на осветителните тела в тунел “Ечемишка”.
Изследване установява, че още след 2010 г. стоманената конструкция е станала потенциално опасна, а през 2015 г. вече е била в аварийно състояние. Специалисти заключиха, че основната причина за инцидента е липсата на нормална експлоатационна поддръжка на конструкцията и оставянето ѝ без антикорозионна защита повече от 20 години.

Петиция за не(наградата) на Дориана Фуксас

Снимка: © Gianmarco Chieregato

Италианските активисти RebelArchitette и Voices of Women Architects (VOW) отвориха петиция, която търси равнопоставено припознаване на ролята на Дориана Фуксас в наградата Lifetime Achievement, връчена наскоро на нейния съпруг и бизнес партньор в Studio Fuksas – Масимилиано Фуксас. Подписите си са поставили повече от 250 архитекти, дизайнери, писатели и академици и тя включва писмо към INARCH (Национален институт на архитектурата) в Рим, Италия, в което сe подчертава съвместната работа на партньорите.
Петицията е част от цялостната инициатива на организаторите за огласяване на проблема с равнопоставеното припознаване на мъже и жени както в архитектурата, така и в други сектори.

Foster + Partners проектира стадион за Световната купа в Катар

Снимка: Qatar Supreme Committee for Delivery & Legacy

Стадионът Lusail, проектиран от Foster + Partners, ще бъде домакин на финалите на Световното първенство на FIFA през 2022 г. Дизайнът наподобява обърнат златен купол, който се определя като символичен елемент от арабската култура и архитектура. Проектът предвижда капацитет от 80 000 места. Стадионът ще бъде разположен в Лусейл – град северно от Доха, и е замислен като централен обект от настоящото модернизиране на района.
След първенството повечето от местата ще бъдат премахнати и стадионът ще бъде превърнат в обществен център с училище, клиника, кафене, както и футболно игрище.

Предупредителна система за комуникация между коли и пешеходци

Снимка: dezeen.com

Компанията Lyft получи патент за предупредителна система, която позволява на самоуправляващи се автомобили да комуникират с пешеходци, колоездачи и шофьори, споделящи пътя.
Прозорците на колите ще се трансформират в екрани, на които ще се изписват съобщения като: “пресичането безопасно”, “преминаването безопасно”, “опасност”, “предупреждение за десен/ляв завой”. В допълнение, Lyft смята, че съобщенията също така могат да бъдат комуникирани директно между превозните средства, ако те са свързани чрез интернет мрежа.
Идеята на компанията идва във време, в което технологичните компании се борят с проблема как да направят преминаването към самоуправляващи се автомобили възможно.

Потенциалът на 280 000 жилища над жп линиите в Лондон

Снимка: dezeen.com

Инженерската компания WSP издаде доклад, в който твърди, че 280 000 жилища могат да бъдат построени на неизползваното място над железопътните линии в Лондон. Компанията е изчислила размерът на неупотребената земя над влаковите системи, използвайки технологията Geographic Information System (GIS) и е установила, че 10 % от парцелите, описани в доклада, могат да бъдат използвани, което ще предостави достатъчно място за 280 000 нови жилища.
Понастоящем Лондон се намира в сериозна жилищна криза. По думите на кмета на града Садик Хан столицата се нуждае от 66 000 нови домове, за да посрещне изискванията, но само 2 917 са планирани за изграждане през втората четвърт на 2018 г.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu