Skip to main content
search

Ангела Данаджиева е едно от значимите имена в американската ландшафтна архитектура през миналия век. Далеч от родината тя участва във важни проекти, променили облика на множество големи американски градове. Работи с едно от най-известните имена в сферата – Лорънс Халприн, играейки ролята на жената проектант в сянка за дълъг период от време. Точно поради тази причина американско архитектурно списание посвети статия на нея в месеца на жената.

Идеята им е имената на силните жени в професията да достигнат до хората и подвизите им да не останат скрити за очите на широката аудитория. Ние също решихме да представим историята на архитект Данаджиева пред българска публика, за да отдадем признание на успехите ѝ като жена и българка на световната архитектурна сцена, както и за да почерпим вдъхновение от историята ѝ.

Фонтан “Ира Келър”, Портланд, Орегон. Снимка: www.fotocommunity.de

Данаджиева е родена в София през 1931 г. В света на архитектурата я въвежда баща ѝ, който е един от ръководителите на проектантската организация „Софпроект“ през 60-те години на миналия век. За него Данаджиева казва: „Той ми показа как да усвоя рисуването в перспектива. Това ме плени завинаги и след като завърших френската езикова гимназия, вече бях решила, че архитектурата е моята съдба“.

Впоследствие се впуска в архитектурното образование и завършва с отличие специалността в УАСГ. След дипломирането си започва да работи като дизайнер на филмови декори към „Бояна“ и бързо се налага като обещаващ талант в сферата. През 1964 г. заминава да учи в Париж, а в годината на дипломирането си участва в международен конкурс за „Мемориала на победата“ в кубинската столица Хавана. Тя печели конкурса заедно със съпруга си Иван Цветин. Те биват наградени от кубинското правителство и обявени за почетни граждани на Хавана.

“Фрийуей парк”, Сиатъл. Снимка: www.freewayparkassociation.org

Малко след това още една международна възможност се открива пред младия архитект. Заедно с още двама колеги тя участва в конкурса за преустройство на площад „Сивик Плаза“ в Сан Франциско. Предложеният ландшафтен проект се класира на първо място и така Данаджиева заминава за Америка през 1970 г. Докато работи по изпълнението на проекта по „Сивик плаза“, Ангела привлича вниманието на легендарния ландшафтен архитект Лорънс Халприн.

Впоследствие започва да работи към неговото бюро като става единствената жена в екипа. Чрез тази невероятна възможност тя има шанса да работи върху множество значими ландшафтни проекти из редица американски градове. С уменията си българката оформя пейзажа на известни площади и градски паркове.

Фонтан “Ира Келър”, Портланд, Орегон. Снимка: www.wikipedia.org

По време на работата си при Халприн тя играе ролята на основен креативен директор и е в основата на най-големите проекти на архитекта в периода. Смята се че нейната идея е водещата при дизайна на фонтана „Ира Келър“ в Портланд, Орегон, който е може би най-известният проект на Халприн.

“Идеята ми бе с камък и по-груби форми да пресъздам силата на американските каньони и водопади, като ги вкарам в рамките на симетрията и природната хармония.”

Под ръководството на Халприн тя проектира и прочутия терасовиден фонтан „Форкът“ в Сан Франциско, превърнал се в един от символите на калифорнийския мегаполис. Сред именитите ѝ творения се нарежда и Фрийуей Парк в Сиатъл, за който Ада Луис Хъкстъбъл казва, че може да се равнява с „европейските шедьоври“.

След дългогодишната си работа с именития архитект, чрез която успява да изгради значима репутация в сферата, тя основава собствено архитектурно бюро. Освен с ландшафтен дизайн, тя се занимава и с проектиране на сгради, съоръжения и големи пътни артерии.

“Нирвана Хаус”. Снимка: www.toptenrealestatedeals.com

В периода Данаджиева проектира комплекса от офис сгради, търговски здания, библиотеки и паркови пространства на Конгресния център във Вашингтон. През 1992 г. работи върху проект за къща за прочутата кънтри певица Доли Партън. Там тя успява да интегрира и любовта си към ландшафтния дизайн – във фоайето на имението за 7 милиона долара тече пищен водопад. Впоследствие работи върху много други холивудски проекти, но споделя, че страстта и завинаги ще останат тези дизайни, чрез които е успяла да повлияе върху живота на обикновените хора.

Данаджиева продължава дейността си в САЩ до днес. Изградила име на добър и успешен професионалист в сферата, тя е едно от най-големите български имена на световната архитектурна сцена. Вдъхновяващо е да пишем и четем за успехите на хора достигнали висоти в професията чрез амбиция, талант и усилен труд.

Четете тук за архитект Иван Иванов – българското име в австралийската архитектура

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu