Skip to main content
search

С над 40 филма, 11 номинации за Оскар, безброй култови архитектурни декори на седмото изкуство и 54 години стаж във филмовия бизнес, дизайнерът Стюърт Крейг изтласква една по една границите на човешкото въображение. Художник от “старата школа”, Крейг е значимо име в света на киното. Това му предоставя рядката привилегия да получава големи бюджети, за да строи физически сгради и улици в индустрия, където отдавна тенденцията е наложила създаването на декори чрез зелени екрани и компютърно генерирани специални ефекти. 

Филмите за създадения от Дж. К. Роулинг свят, са именно онези, които изстрелват в космически висини кариерата на англичанина. Характерно за неговата работа е, че всеки един декор има свой уникален естетически чар, който отразява мотивите на обитателите му или диктува настроението на филмовата сцена. Внушителните елементи в готическата архитектура на замъка „Хогуортс“ излъчват свръхпочитание, сиропиталището в джорджиански стил – страх, а викторианските елементи на министерството на магията са образец за институционалност.

Днес ще се опитаме да разгледаме по-подробно някои от най-забележителните декори и дизайнерски решения в поредицата.

Част от архитектурния план на замъка. Източник: www.hendricksarchitect.com

Хогуортс – между историзма и сюрреалистичното

Може би най-иконичният и останал в духа на времето е замъкът „Хогуортс“.

Дизайнът е вдъхновен до известна степен от готическия архитектурен стил на двете най-стари висши училища в Обединеното кралство – Оксфорд и Кеймбридж.Всъщност за създаването на облика на “Хогуъртс” са почерпени образци от четири различни периода на готическия стил, като в тях преобладава т.нар. перпендикулярен стил, характеризиращ се с удължен тесен правоъгълник и арка с остър връх, която покрива всички повърхности на фасадата. 

Прочетете повече: Архитектурата на Game of Thrones

Замъкът „Хогуортс“ във филмите, кадри от филмовата поредица

Крейг също проучва големите английски катедрали, като в някои от тях се провеждат самите снимки на филма: „Беше непосилно и непрактично да построим целия замък… Докато пресъздавахме различни места в студийни условия, имахме привилегията, черпейки от истинските локации, да направим декорите по-реалистични. Обръщахме внимание на автентичността и архитектурния детайл.

Поради тази причина истинските места ни бяха от голяма полза, защото чрез тях ние не строяхме свят, който е изцяло фантастичен и причудлив.“ Това е и основната пътеводна философия на Крейг в дизайна на всички последващи филми и еволюцията, която замъкът ще претърпи в период от 8 филма:

„Мисля, че магията (на архитектурата) е по-силна, когато израства от нещо истинско“. 

Министерството на магията – декадентство и тоталитаризъм

Министерството на магията с „либерална“ естетика, кадри от филмовата поредица

През десетилетията във филмовото изкуство е имало множество декори, стараещи се да обрисуват на големия екран образа на монолитната власт, бюрократизма и авторитарността. От „Гражданинът Кейн“, през „Манджурският кандидат“ и „Бразилия“, до наши дни със съвременни представители като „Игрите на глада“ и много други. Крейг създава почти изцяло физически декора на министерството на магията, като постепенно средата еволюира, за да рефлектира промените в обществото, което изобразява. Идеята е той да символизира социума като дишащ и вечно развиващ се организъм. 

Прочетете повече: Вдъхновения от архитектурата и изкуството в Squid Game

„Разгледахме лондонското метро. Някои негови части са построени много отдавна. В него страхотен детайл са керамичните плочки: здрави, издръжливи и непромукаеми за влагата. Освен това, московското метро има прекрасна архитектура. Така че, то също бе вдъхновение.” – Крейг за интериорния дизайн на британското министерство. Източник: www.sfgate.com

Първоначално декорът е във викториански стил с елементи на ар нуво. Той смесва двата епохално различни стила с цел да загатне за настоящата декадентска епоха и предстоящата и замяна с тоталитаризъм. С пищни орнаменти в центъра на декора се намират златни статуи, изразяващи разбирателството между различните видове в това общество, естетика и съдържание, присъщи за либерализма.

Прочетете повече: Уроци по архитектура от света на Elden Ring

По-късно тези статуи ще бъдат сменени с такива от изцяло сталинистки тип, което прави и самия декор един от малкото във филмовото изкуство с толкова коренно различни елементи, поставени един до друг във визуален диалог. 

Министерството на магията с „тоталитарен“ уклон , кадри от филмовата поредица

Артистичната еквилибристика на „Фантастични животни“

Най-добрата си работа (по мое мнение) Крейг прави с по-новата филмова поредица „Фантастични животни“. 

Магическият конгрес на САЩ, повлиян от архитектурата на прочутата катедрала в Сиена, Италия. Източник: aminoapps.com

Тук дизайнерът работи с размах, пресъздавайки изцяло както улици от Ню Йорк и Париж отпреди Голямата депресия, така и фантастични декори като магическия конгрес на САЩ (смесица от американска архитектура от началото на XX век и готически елементи, заимствани от катедралата в Сиена, Италия) и френското министерство на магията (изцяло в ар нуво стил и вдъхновено от Grand Palais, Париж).

Френското министерство на магията, кадри от филмовата поредица

Крейг обаче не забравя онази гореспомената пътеводна философия що се отнася до инжектиране на реализъм във фантастичното. Декори като например т.нар. „клетка на смъртта“ със своята стерилна чистота напомнят за газовите камери, използвани през Втората световна война. 

Клетка на смъртта, кадри от филмовата поредица

Външният дизайн на внушителното германско министерство на магията не прилича на никое от министерствата, които сме виждали досега. То е силно повлияно от клиновидната и експресионистична Chilehaus в Хамбург, която е построена в началото на 20-те години на миналия век, както и от неокласическата немска архитектура от 30-те и 40-те години на XX век. 

Дизайн за немското министерство на магията. Източник: harrypotter.fandom.com

Фасадната облицовка е изпълнена от синьо-черна тухла, а в двора има огромни статуи, наподобяващи ницшеанския идеал за свръхчовека – визуална подсказка за политико-културните нрави на онова десетилетие. 

Chilehaus, Хамбург, арх. Fritz Höger. Източник: en.wikipedia.org

Архитектът на Хитлер – Алберт Шпеер, носи вдъхновението за интериорния дизайн на зданието. 

Отляво: залата, проектирана от арх. Шпеер; отдясно: декор за филмова сцена (и двете в стил ар деко)

Една от картините в министерската зала пък черпи вдъхновение от „Смъртта на консул Публий Деций“, нарисувана от Рубенс през 1616 г. Картината изобразява смъртта на Деций в битката на римляните срещу латинците при Везувий. В решаващ момент от битката консулът се жертва, като връхлита с коня си срещу врага в акт на духовна преданост към римския народ. 

Отляво: картина от филмовата поредица; вдясно: споменатата картина на Рубенс

Работата на дизайнера в една продукция е изключително важна за облика на самия филм. Много често в наши дни тя бива подценявана за сметка на други аспекти като специалните ефекти например. Такъв вид визуално „залитане“ може да доведе до безвкусен и неоригинален краен резултат.

Това е и част от причината съвременната публика да смята, че много от холивудските филми си приличат един с друг. Липсата на мисъл в естетиката на филмовата творба е заглушаване на един от по-важните гласове в кинематографската продукция. А именно онзи глас, който комуникира на зрителя подсъзнателно емоциите и усещанията, без които онова, което гледаме не би било изкуство, а просто поредица от озвучени и движещи се изображения. 

Николай Стоянов

Гост-автор на Stroiinfo. Юрист, любопитен към човешкото състояние, идеи и творения. В свободното си време обича да чете за политика, да слуша eклектична музика и да търси детайлите и доброто в хората и създаваните от тях предмети. Вярва, че Вагнеровата идея за "Gesamtkunstwerk" e приложима и необходима на всички науки.

Остави коментар

Close Menu