Skip to main content
search

Всеки един от нас е свидетел на бурния развой на строителството по крайбрежието на Черно море през последното десетилетие и влиянието му върху околната среда и градската тъкан. Типичните морски хотелски комплекси се характеризират с повтарящи се структури, стандартизирани фасади и огромни размери, които често се превръщат в икономически успех, но пренебрегват спецификата на местността.

Темата на статията днес е насочена към положителен пример, който се отличава от масовката. Хотел, който служи като пример за качествена архитектура, която не само отговаря на функционалните изисквания на съвременния туризъм, но и съчетава високо ниво на естетика, устойчивост и внимание към местната идентичност. Пример не само за добър краен продукт, но и за нов подход към развитието на туризма в региона, който се стреми към по-балансиран и устойчив модел на растеж.

В лицето на хотел Умани, един от емблематичните проекти от разнообразното портфолио на STARH Архитекти, виждаме сграда, изградена с внимание към детайлите. Заобиколена от девствен пейзаж с ценни дървесни видове и естествени скални образувания, хотелът е пример за архитектура, която работи умело с контекста, в който е поставен. Навлизаме в тънкостите на концепцията, изследвайки връзката му с мястото, архитектурната философия зад проекта, предизвикателствата, пред които са изправени архитектите по време на проектирането и изпълнението, както и вдъхновението, почерпено от природата.

Архитектурна концепция: Приемане на присъствието на природата

Хотел Умани работи умело с всички елементи на ландшафта като подчертава неговата естествена красота без да доминира. Според архитектите ключовите характеристики на проекта се крият в уважителното и ненатрапчивото му интегриране в природните дадености на имота. 

В епоха, в която хотелите често дават приоритет на грандиозността, Умани избира тихата изтънченост.

Обемно и фасадно решение

Строго ортогоналната правоъгълна призма на хотела се разполага сред високи дървета и внушителни скали. Засилвайки още повече подхода на мимикрия, фасадите са проектирани с вертикални ламели, които обгръщат цялата структура. Минималните движения по фасадата, облицована с финландска термодървесина, придават усещане за лекота и ефирност, отличавайки я от други сгради с подобна типология.

За да се внесе усещане за динамика, чрез стратегически отнемания от обема, се създават лоджии, подчертани от гладките линии на стъклото под формата на парапет. Дизайнът съзнателно отваря тези пространства като им позволява да взаимодействат с околната среда. Яснотата на плановото разпределение на етажите и щедро оразмерените прозорци в хотелските стаи, позволяват динамична смяна на перспективите. Обитателите могат да променят погледа си във височина, преминавайки от зеления разкош на растителността към безграничната шир на морския хоризонт, който постепенно се разкрива пред тях.

Предизвикателства при проектирането и изпълнението: Запазване на същността на природата

“Несъмнено пътят от идеята до завършването беше изпълнен с предизвикателства.” – подчертава водещият архитект на проекта Светослав Станиславов като посочва работата с дърво като основно предизвикателство в процеса – материал, който се превръща в душата на Умани. “Запазването на съществуващите дървесни видове е приоритет, съответстващ на философията, че човекът трябва да съжителства с природата, без да прави компромис с функционалността.”

“Намирането на подходящия дървен материал за фасадата представляваше още едно препятствие, тъй като той трябваше да издържа на климатичните условия на региона, като същевременно безпроблемно да слива сградата и естествената ѝ среда.” Внимателният подбор на финландска термодървесина е от ключово значение, отразявайки ангажимента на архитектите за органично интегриране.

Архитектурна философия

Архитектите от STARH описват своята всеобхватна философия като “сложността на простотата” – принцип, който ярко се проявява в хотел Умани. Въпреки очевидната му простота, процесът на проектиране е сложен и изисква деликатен баланс, за да се постигне предвидената хармония с природата и човешкото обитаване. 

Архитектите от STARH споделят убеждението, че човекът трябва да бъде в центъра на архитектурния дизайн. Те се стремят да създадат пространство, което излиза извън рамките на традиционното хотелско преживяване, потапяйки гостите в спокойно уединение.

В свят, който често дава приоритет на разкоша, хотел Умани приканва гостите да изпитат спокойствие, обградени от минималистична архитектура и дизайн със смисъл.

Проект: УМАНИ |хотел|
Водещ архитект: Светослав Станиславов
Архитекти: Димитър Кацаров, Христо Душев, Ива Костова, Петър Николов, Борислав Станчев, Иван Ковачев, Деборa Димитрова, Саня Ковачева, Георги Пасев, Владимир Каваев
Интериорни дизайнери: Светлана Янева, Александра Кечовска
Година: 2022
Площ: 3600 m²
Фотограф: Диян Станчев

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu