Skip to main content
search

През 60-те години на миналия век едно от най-дълголетните списания в страната – „Жената днес“, издава специално издание, което дава съвети за обзавеждането на едно съвременно двустайно жилище. Днес ще анализираме тези съвети, подбрани тогава от арх. Владимир Балкански и ще разберем кои са били модерните тенденции в обзавеждането през 60-те години.

Броят съдържа подробно описание на всяко помещение в дома и дава задълбочена информация за неговата функция, удачен начин на обзавеждане и съвременните тенденции в дизайна. Прилежно са изобразени чертежи, скици и дори оразмерявания на конкретни мебели и тяхното специфично разположение в помещенията – спрямо стени, прозорци и други основни архитектурни елементи в жилището.

Броят започва с кратко експозе и легенда с начините за изобразяване на отделните мебели в жилището, за да подготвят читателя за предстоящата информация.

„Чувството към красивото е заложено у всеки човек, но то трябва да се изгражда и възпитава упорито и търпеливо.“

Броят е прилежно разделен  на две основни части – „Сервизни помещения“, които служат за осигуряване на условия за нормалното протичане на живота, „Жилищни помещения“ – за живеене, почивка и труд. Специално място е отредено на съвети за „Цветовете в жилището“ и „Художествена украса“.

Какви са основните съвети за сервизни помещения?

Архитектът препоръчва използването на светли и леки тонове в антрето на дома, „за да изглежда то чисто и свежо“. В непосредствена връзка с него трябва да бъде „черното антре“, което разпределя обитателите на дома към кухнята, банята и клозета. То служи за разделяне на жилищните от сервизните помещения на дома.

Антресьорен шкаф.

За пълноценно използване на „черното антре“ архитектът споменава, че в него се помества т.нар. антресьорен шкаф, който цели създаването на допълнително пространство за складиране – тези шкафове са били планирани още при проектирането на жилищата от архитекти, тъй като се предвижда стоманобетонна плоча като основа на шкафа.

В банята се препоръчва монтиране на сушилня за бельо, а шкаф за нечисто бельо може да бъде скрит в дървена ракла до ваната, над която се поставя закачалка за кърпи.

Схема за поточна организация на кухненския процес.

В съвременните за тогава кухни е било премахнато изискването за поставяне на легло в кухнята, точно поради тази причина квадратурата на кухните през 60-те е намалена значително в сравнение с по-старите. Архитектът отбелязва, че желанието на собствениците на жилища за проектиране на място за легло в кухните е „съвсем неправилно“.

Списанието отбелязва, че през 60-те в България се е подценявало поместването на „специален вентилационен ширм“ над печката. Препоръчва се обаче и естествена вентилация с предвижданена малък прозорец над печката за отвеждане на парите. В схемите на архитекта като най-добър вид осветление за кухнята е обозначено това, което се помества под горните шкафове – метод, който използваме успешно и днес.

Как е трябвало да бъде обзаведена жилищната част?

Тази част от жилището може да обхваща дневна, спални и кабинет. „Дневната е предназначена да задоволи по-голямата част от нуждите на семейството. Тук се приемат гости, членовете на семейството почиват, забавляват се и работят.“

Пътища за движение в дневната.

Архитектът препоръчва при обзавеждането на дневната да се отделят различни функционални групи мебели. Те трябва да се разпределят, така че да няма „пресичане на пътищата за движение“.

Отделено е място за интересен пример за обзавеждане на полско жилище, изцяло приложим за тогавашните условия в българските жилища. При нужда може в дневната да се „скрие“ и легло. То може да стане по няколко начина – чрез разтегателно канапе или скриване на легло в някои от шкафовете.

Арх. Балкански споменава и за още един метод за поместване на повече функции в дневната, а именно използването на „жилищен комбайн“. Това представлява полско изобретение, което покрива с мебел една цяла стена.

Жилищен комбайн.

Създадено е за семейства, които разполагат само с една стая в жилището си, затова „комбайнът“ помества в себе си сгъваемо легло, гардероб, шкафове, изтеглящ се плот, който замества функциите на маса за хранене и бюро, малък бар, рафтове за книги и място за радио и телевизор. Този тип изобретение се е произвеждало масово в Полша, тъй като голяма част от жилищата са били типови. В България архитектът предлага поръчването им от мебелни предприятия.

При темата с осветлението е споменато, че най-добрият вид такова са стоящите лампи, поместени на няколко места в помещението, разполагащи с няколко крушки, които могат да се насочват в различни посоки. „По този начин могат да се подчертаят предварително избрани кътове от мебелировката – цветя, картини и пр.”

В спалнята архитектът предлага използването на вградени гардероби, защото свободно стоящите стоят тежко и неприятно в помещението. Мястото на вградения гардероб се определя още при проектирането на жилищната сграда. Освен място за дрехи, спалнята трябва да осигури само легло за протичане на спокойния сън на обитателите.

Дизайнът на детската стая е по-сложен, защото тя трябва да има и възпитателни свойства за обитателите си. „Преди всичко обрисовката трябва да съответства на детската природа, да подпомага игрите, учебните занимания и да осигурява здрав, спокоен сън на детето.”

Ролята на цветовете и художествената украса

„За правилния избор на цветовете в жилището се изисква известна художествена култура и дълбоко познаване на свойствата им.“

Дадени са някои основни напътствия при избора на цветовете, познати до днес – например зеленият дава чувства на спокойствие, а червеният – на безпокойство.

Синият се препоръчва само в акцентите. Основният съвет е, че собствениците трябва предварително да изберат подходяща гама цветове, които да следват винаги, когато закупуват нови вещи за жилището, тъй като обзавеждането на едно жилище е процес, а не моментно събитие.

Примерно обзавеждане на детска стая.

Когато става въпрос за украса на дома, архитект Балкански твърди, че естетиката и художественото усещане трябва да се търси във всеки елемент на дома, но тъй като „все още предметите от бита не са на желаното художествено ниво“ се препоръчва доказаният метод за декориране на дома с живопис. Дадени са конкретни съвети за поместване на украса и акцентирането й. Отдадено е специално място и за озеленяването в дома, което внася специфична атмосфера и свежест.

Съвети за художествена украса.

Дълбоките подробности, в които навлиза архитектът в обясненията си бяха доста интересни за мен, тъй като в съвременната българска медия подобни съвети често остават на картинки и почти никога не се дават конкретни оразмерявания и насоки към читателя. Днес разбирането и прилагането на тенденции по-скоро се концентрира върху визуалните им качества, а не толкова върху техническите им характеристики и как те могат да бъдат приложени на практика.

В брошурата обаче може ясно да проследим конкретиката на всички съвети, за да могат те да бъдат приложени максимално ефективно. Прегледът през едно списание от 60-те ни показва, че повечето съвременни тенденции днес и практики, които използваме успешно, са били налични още тогава. Всъщност огромна част от тези разбирания за „човешки дизайн“ произлизат от течението на Баухаус, което поставя основата на модерния дизайн и архитектура, и се прилагат успешно и сега.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu