В много наши публикации сме засягали темата за офисите, съвременните тенденции и бързите промени в тяхната типология. В наши дни това са едни от най-бързо развиващите се пространства, които обитаваме. С еволюцията в начина, по който възприемаме човешкия ресурс и работната обстановка като основен фактор за неговата продуктивност, през годините изцяло изменихме разбиранията си за тях. Успешните компании успяха да осигурят приветлива, комфортна и гъвкава обстановка за своите служители.

Ситуацията, в която сме поставени днес обаче, измени коренно хода на тази еволюция или по-скоро промени посоката ѝ.

Текущата обстановка по неочакван начин прикани целия свят да участва в един неочакван експеримент, който да тества годността и ефективността на модерните офис пространства. С милиони хора, изпълняващи многобройни дейности от лаптопа у дома, всички започнаха да си задават въпросите:

Може ли работата от вкъщи да промени изцяло начина, по който работим и живеем?

Може ли да промени начините, по които проектираме пространства за хората?

В момента почти всички компании в света работят от дома.

Какви са световните тенденции за работата в домашни условия?

Мащабите на експеримента за работа от вкъщи са непознати за човечеството преди това: с появата на вируса в Китай милиони хора преминаха на този режим в рамките на няколко дни; световни компании като Амазон, Фейсбук, Гугъл приканиха всички служители да работят от вкъщи в началото на март месец; много други по-малки такива по целия свят последваха примера им.

Разбира се, моделът за работа от вкъщи не е нов, но преди призива на Световната здравна организация за социално дистанциране само 5% от служителите в Европейския съюз са работили от вкъщи. Днес процентът им е в пъти по-висок и продължава да расте.

Coworking пространство в София, разположено в историческа сграда. Повече за нея можете да прочетете тук. Снимка: Networking Premium

Каква е текущата ситуация в България?

В България работата от вкъщи не бе разпространен модел, с изключение на хората, работещи в IT сферата или някои професии на свободна практика, които могат да осигурят цялостно обслужване на клиентите си чрез интернет комуникация.

С бързите мерки, предприети с обявяването на извънредното положение, почти всички офиси обаче направиха крачка към прилагане на този модел за работа. За момента не съществуват точни статистики за броя на работещите от дома, но промяната е осезаема за всички.

Най-новият офис на Гугъл, разположен в хангар от Втората световна война. Почете за него четете тук. Снимки: Business Insider

Какви биха били последствията от работата от дома?

Много специалисти смятат, че текущата ситуация не притежава абсолютната сила да убие идеята за офис пространството, но определено ще остави след себе си значителни промени върху разбирането ни за работна среда.

„Възвръщането към нормалното“ може да не е точно „завръщане към това, което е беше“.

Психолози предвиждат, че привикването към работата от дома ще измени очакванията ни и дори след промяна в обстановката, много хора ще предпочитат да не се завърнат в офиса. Според мен подобни тенденции могат да се наблюдават и в образованието.

Всички в момента се целим към създаване на работна обстановка у дома. Снимка: Escanhuela Photo

Когато и студенти, и преподаватели откриха удобството на онлайн лекциите, възвръщането към университетските зали може да изглежда малко по-различно. Този метод позволява на хора, разположени на различни локации, активно да участват в процеса на обучение, освен това и създава уют и по-интимна обстановка, повлияна от топлината на дома.

Увеличаващата се роля на coworking-а

Има проучвания, които сочат, че дори днес 40% от бюрата в офисите в световен мащаб остават празни през някои дни. Очаква се след завръщането към нормалния начин на работа този процент да се покачи значително. Поради тази причина архитектите смятат, че ще се промени и подходът към офис пространствата – техния дизайн ще цели да пресъздаде „дом, далеч от дома“.

Кадри от съвременно офис пространство в Орегон, САЩ. Повече за трансофрмацията от банка към офис прочетете тук. Снимки: Garrett Rowland

В тази връзка, се очаква значително покачване на използването на пространствата тип Coworking Space, които и в момента набират голяма популярност. Тези предлагат на ползвателите си уютна обстановка, иновативен дизайн, развити технологии, бърз интернет и много други удобства за успешна работа.

Това, което ги прави най-привличащи обаче, е възможността да работиш далеч от локацията на централата на компанията, която може да се намира в другия край на света, но едновременно с това да осъществяваш физически контакт с останалите посетители на офиса. Това влияе позитивно на работещите, като ги спасява от социална изолация и самота, които се смятат за най-негативните черти на работата от дома и могат да се окажат вредни за психичното здраве.

Един от офисите на Фейсбук. Снимка: Facebook Company

Какви офиси ще проектираме в бъдеще?

От друга страна, скоростта на развитие на технологиите във всички аспекти на живота, комбинирана с новите разбирания за работната среда, могат да предизвикат създаването на абсолютен нов вид хибридни пространства, които да обединяват дигиталното с физическото и уюта със социалния контакт.

Тази нова типология може да остави в историята разбирането за пространство, в което хората се събират, за да прекарат 8 часа от деня си.

Независимо в какъв модерен дизайн обличаме офисите от типа – open space, тяхната типология е вече отхвърлена от много специалисти. Какво ли ни очаква в бъдеще?

От тези предвиждания обаче произтича логичния въпрос, какво ще се случи със съществуващите офиси, които заемат огромни територии в градовете ни. Дали можем да се сблъскаме с едно ново архитектурно предизвикателство за преизползване на съществуващия сграден фонд?

Това с течение на годините се оказва едно от най-сериозните предизвикателства за архитектите по света. Когато една сграда загуби естествената си функция, произлизат множество трудности и въпроси за нейното бъдеще.

Разсъждаването върху подобен проблем, дори може да предизвика създаването на нов вид гъвкаво проектиране, което в бъдеще да подпомага разрешаването на точно такъв тип сложни социално-архитектурни задачи.

Дом в Бенфика. Снимка: do mal o menos

В заключение, глобалната пандемия, предизвикваща начин на живот, непознат досега на съвременния човек, може да стане повод за революция в множество аспекти на съвременното обитаване.

Това може да стане основа за създаване на по-добър баланс между нас и нашата работа. Може да предизвика и революция в начините, по които създаваме архитектура и пространства за бъдещето. Всичко това обаче са просто предположения и въпроси, които ще намерят своя отговор в бъдещия развой на събитията. Засега можем само да очакваме развръзката и да гадаем…

В тази статия ще намерите съвети за работа от дома.

В тази статия пък можете да прочетете за най-новия офис на Гугъл.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] Наближава ли краят на офисните пространства? Последст… […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Позитивните и негативни реставрации в Русе
Бившият хотел „Сплендид“ с тревожна фасадна намеса

На корицата: Бившата банка на „Братя Симеонови“. Проектирана от арх. Нигохос Бедросян. Сни…