Skip to main content
search

Несъмнено днес светът е изправен пред редица предизвикателства. Разрастващата се пандемия от коронавирус (COVID-19) промени ежедневието ни до неузнаваемост. Редица държави затвориха границите си, забраниха свободното пътуване на гражданите си и въведоха изключително строги мерки за сигурност. Контролът на движението и извънредната ситуация по света са предпоставки повечето работодатели да въведат за всички свои служители практиката за работа от вкъщи.

Практиката за работа от вкъщи е дългогодишна традиция в Америка и други страни от Европа. У нас тя започва да навлиза на пазара на труда с разрастването на IT сектора през последните 15 години.

Така нареченият „home office“ далеч не е непознат термин, предвид дигиталната ера, в която се намираме. Все повече компании избират да дадат възможност на служителите си за дистанционна работа от вкъщи. Това най-често се изразява във фиксиран брой дни на месечна или годишна база, а секторите, които се възползват от тази методика на работа, отдавна не се ограничават до IT услугите.

Какво се случва обаче, когато home office е единствената ни алтернатива?

За много хора, работили по подобен начин и преди, това е голямо удобство. Дните, в които работим от вкъщи, са свързани с по-малко стрес, липса на необходимост от време за придвиждане, а също и възможност да отметнем част от задачите си в домакинството по време на кратките си почивки. Когато обаче това е единствената ни алтернатива, несъмнено започват да изникват някои негативи.

Липсата на ежедневна комуникация с колегите ни на живо, еднообразието в ежедневието и фактът, че започваме все повече да се разсейваме от належащите задачи у дома, могат да понижат значително коефициента ни на продуктивност.

Как да създадем добра, здравословна и комфортна среда за работа вкъщи?

Това е казус, пред който се изправят повечето хора в момента. Несъмнено периодът на привикване е странен и стресиращ за организма ни. Фактите сочат обаче, че

ако успеем да създадем качествена работна среда у дома, можем да сме изключително продуктивни.

Според редица експерти, качеството на работата в домашни условия, зависи до голяма степен от средата, която успеем да обособим за изпълнение на ежедневните си служебни задължения.

Според специалистите, от голяма важност е да създадем такава рутина за организма си, която да сведе стресовите ситуации и монотонността до минимум. Ето и някои съвети, които бихме могли да следваме, за да постигнем това.

  • Ясно разграничаване на периодите за работа и периодите за почивка.

Психолозите съветват да се придържаме максимално към досегашния си биологичен режим. Добра практика е ставането в типичния за нас час и започването на работа според стандартното ни работно време. Спазването на фиксираните ни почивки в течение на работния ден също е ключово за поддържането на добрия тонус на организма ни.

  • Движение
    Независимо че излизането навън без конкретна и основателна причина е забранено, движението трябва да присъства в нашия работен ден от вкъщи. В интернет има десетки примери за 5-10 минутни упражнения, които да практикуваме от офисния стол или – респективно, в почивките си у дома. В период, в които нямаме възможност за спорт навън или в зала, а в същото време липсва дори движението ни, свързано с придвижване до работа или бързото отскачане до кварталното кафене по време на обедната ни почивка, това се оказва ключово за доброто състояние на духа и тялото ни.

  • Добра работна среда

Повечето от нас свързват home office деня с целодневно излежаване по пижама на дивата с лаптоп до нас. Когато обаче става дума за дълги периоди от време, специалистите съветват да обособим конкретно място, на което да работим. Зонирането на дейностите в дома ни има ключова роля за настроението и продуктивността ни на подсъзнателно ниво. В случай, че не живеем сами, имаме домашен любимец или деца, това става дори още по-съществен елемент към повишаването на концентрацията ни.

Важно е да се опитаме да обособим кът с подходящите за целта мебелни консумативи – удобен стол, бюро и място за съхранение на ежедневните ни записки и документи. Малък съвет от нас – ако успеете да намерите място и за някое цвете, то несъмнено ще сте в по-позитивно настроение.

  • Избягването на вредни храни и напитки

Непрестанното задълбочаване на кризата с нарастващата пандемия, както и социалната изолация са причини за повишаване на хормоните на стрес в организма ни. Това, от своя страна, ни кара да прибягваме към вредните си навици. Най-типичният пример е прибягването до вредни храни, пиенето на огромно количество кафе или газирани напитки, тютюнопушене и др.

За да преодолеем това, е хубаво да заредим работното си място с достатъчно количество вода, а също и да се опитаме да консумираме повече чай и плодове.

  • Комуникация с колегите и шефа

Важно е да не забравяме, че за да тече ежедневната ни работа безпроблемно, е необходима непрестанна комуникация с колегите и шефа ни. Опция е да организирате така почивките си, че те да съвпадат с тези на вашите колеги.

По този начин ще имате време за бърз разговор извън работа, по време на тях, като това би намалило усещането за социална изолация и липсата на контакти. Много фирми прибягват и към добре познатите ни конференти видео разговори, което също е добра алтернатива.

Не на последно място – усмихвайте се! Нека използваме момента да се насладим на времето, което прекарваме със семействата си. Времето, което спестяваме от път, би могло да бъде чудесна възможност за прочит на отдавна отлагана книга или филм, да приготвим вкусна храна с качествени продукти или да изпием чаша вино на спокойствие с мислите си.
Използвайте възможността за себенадграждане и преосмисляне на ценностите си в това подарено от обстоятелствата време. И, разбира се – #останетеудома

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu