Skip to main content
search

Сериалът “Домът на дракона”, по книгата “Огън и кръв” на Джордж Р. Р. Мартин е предистория на мега-хита на HBO – “Игра на тронове”. Действието се развива близо 200 години преди събитията от първия сериал.

Архитектурата на Game of Thrones

Разказва се мрачната (преносно и буквално) история на династията Таргариен, както е и в литературната основа – “Огън и кръв”, написана във формат на историческа хроника. Поредицата е заснета основно в Обединеното кралство, Португалия и Испания, с екип от 2000 души, като всеки епизод струва малко под 20 милиона долара.

Главен дизайнер на продукцията е Джим Клей, а неговото резюме включва филми като “Децата на хората” (2006), “Убийство в Ориент експрес” (2017) и “Белфаст” (2021).

Сценичната площадка на два етажа заема 2500 кв.м. на всяко от двете си нива и достига 14 метра в най-високата си точка и отнема на екип от 300 работници четири месеца и половина за изграждане. Декорите са проектирани така, че да изглеждат възможно най-реалистично и позволяват актьорите да бъдат заснети как се движат от една стая в друга.

www.dezeen.com

Първият сезон на “Домът на дракона” се фокусира върху събитията в три семейства, ключови за развитието на сюжетната линия.

Замъкът Ред Кийп – столица и център на събитията

По фабула, в книгата, изграждането на Ред Кийп в Кралски Чертог, заема времето на три царувания, като започва при Егон Завоевателя и завършва при Мегор Жестокия. Когато е построен, крал Мегор екзекутира всичките му строители, за да гарантира, че само в рода Таргариен знаят за тайните проходи на замъка.

Освен “Огън и кръв” на Джордж Р. Р. Мартин, инспирация за архитектурното оформление на сградата е и историческата трилогия “Томас Кромуел” на Хилари Мантел, която описва възхода и падението на съветника на крал Хенри VIII.

За основна отправна точка и вдъхновение се цитира и Кастило де Кока, Испания. Замъкът е изграден от тухли през 15-ти век. Архитектурният стил е смес от арабски и испански влияния.

Кастило де Кока, Източник: www.eldiscretoencantodeviajar.com

Огромният интериор на Ред Кийп се отличава със сложна мрежа от стаи, спални, тайни коридори и скрити ниши. Това не е само домът на кралското семейство, тук е дворът и Залата на съвета. Проектиран е като голям, съставен комплекс.

Има голямо стълбище, и точки за наблюдение, от които се вижда кой с кого говори и кой върви по коридора. Постоянното усилие да се държат под око потенциалните заплахи повлиява на архитектурния дизайн. 

Повече за архитектурата и наблюдението

В кралските покои вместо гоблени са използвани фрески, изрисувани по каменните стени. Препратка към древния свят и Помпей. По-късно кралица Алисент премахва разпуснатите сцени от стенния декор и ги заменя с религиозни символи, така Ред Кийп изглежда все по-строго. 

Един от най-известните символи на “Игра на тронове” е преразгледан и обновен в “Домът на дракона”, според оригиналния текст на Джордж Р. Р. Мартин. Железният трон е направен от оръжията на победените врагове и всеки, който седи на него, рискува нараняване или дори смърт. Нещо повече – страховитият трон може да съди характера на кралете и да отхвърля негодните. 

Замъкът Хай Тайд  – музей и съкровищница

www.dezeen.com

Хай Тайд е замък, разположен на малък остров край брега на Дрифтмарк, управляван от лорд Корлис Веларион, известен още като Морската змия.

В текста на “Огън и кръв”, Хай Тайд е изграден от фин светъл камък. Свързан е с континенталната част на Дрифтмарк чрез нисък път, който може да се ползва при отлив. От другата страна на пътя се намира пристанището Спайстаун.

След своите девет пътувания, Корлис Веларион поръчва изграждането на Хай Тайд, за да замени замъка Дрифтмарк, (мрачен, влажен и често наводняван) – седалището на предците на рода Веларион от другата страна на Дрифтмарк.

В сериала, естетиката му е повлияна от византийската архитектура, има високи тавани, арки и големи прозорци. Интериорът е подобаващо внушителен. Структурата отразява гордостта и амбициите на своя господар.

Залата на деветте е основното пространство на Хай Тайд, в която се помещава древния Дрифтууд трон, както и несметните съкровища, придобити по време на деветте морски пътешествия на лорд Веларион.

Сейнт Майкълс Маунт, Корнуол, Великобритания, Източник: en.wikipedia.org

Екстериорът на Хай Тайд е вдъхновен от Сейнт Майкълс Маунт – приливен остров в  Корнуол, Великобритания.

Замъкът Драгънстоун – крепост и команден център

Драгънстоун (Драконов камък) е замък, разположен на едноименния остров в залива Блакуотър. Родово седалище на Таргариен и бивша крепост на Дом Баратеон.

gameofthrones.fandom.com

Според книгите е построен с помощта на усъвършенствани валирийски каменоделски техники, които са отдавна изгубени. Характерен с екзотични елементи, уникални в целия Вестерос. Доминират драконови мотиви и релефи. Драгънстоун има груб, строг външен вид. Функцията му е на военна база, а не на дворец. Здравината му, съчетана с изолираното му местоположение, го прави идеален редут и убежище. 

gameofthrones.fandom.com

Рисуваната маса е издълбана маса във формата на Вестерос, и изобразява света, в който се развива историята. Тя е гравирана с големите градове, замъци и забележителности, а отдолу е осветена от свещи. Намира се в едноименната Зала на Рисуваната маса.

Праисторическите скални образувания на върха на хълм в Монсанто, Португалия, служат за филмовия фон на Драгънстоун. 

Моделът на Стара Валирия – архитектурна възстановка

Крал Визерис Таргариен изучава стари текстове и карти и анализира историята. На база на неговите проучвания, майстори създават модела на Стара Валирия. Градивният материал е пемза, която е по-мек, вулканичен камък.

Всъщност макетът е отпечатан на 3D принтери за около два месеца (24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата). Направата на една сграда отнема от 24 до 48 часа. Някои от тях са толкова големи, че са направени от по-малки компоненти, залепени заедно. Съставните елементи на целия макет са над 200 бр. и са изградени от PLA пластмаса.

След това е обработен с текстури и покрития, за да изглежда като пемза. Положени са три-четири слоя гипс върху него. Всички ръбове, рамки на прозорци и врати са изгладени, за да изглеждат ръчно издялани. Някои части на модела наистина са изваяни на ръка.

С всеки епизод градежът расте и достига осем метра дължина. Направен е на пет етапа и след това е съединен без видими шевове. Петте отделни единици могат да се сглобяват и  разглобяват. 

www.reddit.com

Джордж Р. Р. Мартин черпи вдъхновение от истински събития за своите произведения. Той използва за база средновековната история на Европа, добавя нови герои, дракони и малко кръвна магия, за да се получи фентъзи вселената на „Песен за огън и лед“ и нейната предистория “Огън и кръв”.

В екранизацията на HBO “Домът на дракона” също има съчетание от реални дестинации и мащабна и едновременно детайлна сценография и сериозно количество архитектурни похвати.

Game of Thrones: разрухата срещу архитектурата

Ния Костадинова

Дипломант към катедра Обществени сгради, УАСГ. Чете книги, играе игри, рисува и философства.

Остави коментар

Close Menu