Skip to main content
search

Бъдещето на зелените клинове на София

Зелените клинове на София са зелени ивици от паркове и горска територия от центъра на града до планините на юг. Голяма част от тези територии е частна собственост, а проучване на Визия за София разглежда гъвкави възможности за реализирането на проекта.
Сред възможните решения е придобиването от Столична община на част от площта на частните поземлени имоти по реда на чл. 16 от Закона за устройство на територията. Друго предложение е осигуряване на подкрепа на частната инициатива за поддържане на районите на зелените клинове, както и подобряването на микроклимата чрез увеличаване на минималния процент озеленяване. Алтернатива е и чрез законодателни промени да бъде създаден подходящ финансов инструмент за придобиване на тези територии и запазване предназначението им за зелени площи.

Изготвеният от Визия за София доклад можете да разгледате подробно тук.

САБ с трима кандидати за председател

От първоначално подадените шест кандидатури за председател на САБ (Съюз на архитектите в България) са потвърдени само три – тези на пpoф. д-p apx. Toдop Бyлeв, д-p apx. Πлaмeн Гeнoв и д-p apx. Cтeфaн Acпapyxoв.
Към момента длъжността се заема от арх. Георги Бакалов, а новият председател ще бъде избран на ХХІX-то общо отчетно-изборно събрание на Съюза, което е насрочено за 13 и 14 април.
Kандидатитe зa пocтa вече са представили програмите си за управление, които са публикувани в сайта на САБ.

“Прицкер” за 2019 г. получи Арата Исозаки

Снимка: archdaily.com

Тазгодишната награда „Прицкер“ за отличителни постижения, оригиналност и хуманност в архитектурата се присъди на Арата Исозаки. Той е 49-тият носител на титлата.
Арата е известен с това, че не се придържа към определен архитектурен стил, което се превръща и в крайна сметка в негова запазена марка. Сред най-популярните му международни проекти са Музеят за съвременно изкуство в Гунма, както и музеят в Лос Анджелис, „Палау Сан Жорди“ в Барселона, кулата Алианц в Милано и „Домус: Къщата на човека“ в Испания. В Япония пък най-запомнящи са Керамичния парк Мино, залата „Нара Сентениал“, Централната библиотека Китакюшу и др.
Японецът е награждаван от престижни институции като RIBA, Архитектурния институт в Япония, Американския институт на архитектите, ECC, Architecture in Stone и други.

Китай планира слънчева електроцентрала в космоса

Китай планира да построи първата в света слънчева електроцентрала в космоса. Изследователят към Китайската академия за космически технологии Панг Жихао, казва, че технологията ще осигури „неизчерпаем източник на чиста енергия за хората“ без намеса от атмосферата, облачната покривка или периодите на нощно време. Той продължава, като твърди, че такава космическа станция може надеждно да доставя енергия през 99% от времето и то при шест пъти по-голяма интензивност от слънчевите ферми на Земята.
Смята се, че космическата агенция в момента изгражда експериментален ранен модел на тестово място в град Чунцин. Тя ще продължи да тества през следващите десет години, за да започне изграждането на станцията до 2030 г.

Почина “тихият” архитект Кевин Рош

Снимка: architecturaldigest.com

На 1-ви март 2019г. на 96-годишна възраст си отиде Кевин Рош, така нареченият „тих архитект“, както го определя Марк Нуунан в едноименния си филм (Kevin Roch: The quiet architect). Той е носител на наградата Прицкер, както и на годишния златен медал, връчван от Американския институт на архитектите.  Колегите му го описват като скромен мислител, неповторим в разрешаването на проблеми, неуморен и отдаден изцяло на работата си, но същевременно винаги с усмивка на уста и с някоя забавна фраза, казана на място.
Рош, съвместно със своя колега Джон Дънкало, създава творби като: Конгресният център в Дъблин, сградата „Рицарите на Колумб“, Фондацията „Форд“ в Ню Йорк, Музеят Оакланд в Калифорния, Централният музей за изкуство в Ню Йорк, Пирамидите „Индианаполис“, площада на ООН в Ню Йорк и много други.

Най-големият направен от човек парк в света

Снимка: Mecanoo

Холандската дизайнерска практика Mecanoo създаде план за най-големия изкуствен природен парк в света в Nieuw Land, Холандия. Миналия месец правителството одобри идеята с мнозинство. Националният парк се намира в близост до столичния регион Амстердам и обхваща над 29 000 хектара. Новият план обединява четири природни резервата за осигуряване и защита на бъдещето на Националния парк.
През следващите двадесет години четирите природни резервата постепенно ще бъдат свързани, за да образуват непрекъснат парк. В същото време, Nieuw Land ще стане по-достъпна, така че посетителите да могат да изследват района с велосипед, кану или пеша. Предвидени са диги, блата и тръстикови пейзажи, нови острови и още повече флора и фауна.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu