Skip to main content
search

Уличното изкуство се счита за едно от най-големите арт движения, което е постигнало огромна популярност сред широката публика и продължава да се развива като форма на изкуство. Асоциирано с акта на бунт в средата на XX-ти век, днес то олицетворява ценностите на съвременния човек и се превръща в неразривна част от града, като инструмент за подобряване на обществената среда.

В тази връзка сдружение VarnaSpaces (Пространствата на Варна) в партньорство с общинската администрация в морския град обявява конкурс за концепция, работен план и реализация на рисунка върху асфалт. Конкурсът се осъществява под шапката на проекта “Reconnect the City” на VarnaSpaces , част от Asphalt Art Initiative на Bloomberg Philanthropies, който има за цел да активира градски пространства чрез изкуство.

източник: Bloomberg Philanthropies

VarnaSpaces за новата пешеходна алея и потенциала на морската столица

  • Кой може да участва? Поканата е насочена към всички художници с опит в “уличното изкуство” индивидуално или в екип.
  • Кои са локациите? Планирани са 5 локации в района на “Севастопол” между пешеходни пътеки в карето между ключови булеварди и улици.
  • Кои са ключовите дати? Художниците трябва да изпратят своите идейни предложения в срок до 24:00 часа на 10-ти март. На втори етап от конкурса е необходимо одобрените кандидати да предоставят всички визуални материали към предложението си на ниво работен план до 13-ти април.

Победителят ще бъде обявен публично на 5 май.

В екипа на журито участват множество професионалисти от сферата на градското планиране и изобразителното изкуство. Сред неговите членове са арх. Венцислава Недялкова от сдружение VarnaSpaces, главният архитект на града Виктор Бузев, заместник-кметът Пламена Маринова, градският художник Станислав Трифонов (Насимо), Георги Кенаров – председател на УС на Сдружение на художниците във Варна, пътен експерт и представител на генералния спонсор на конкурса.

източник: VarnaSpaces

От сдружение VarnaSpaces си поставят три основни цели чрез проекта, които включват активиране на градските пространства, намаляване на автомобилния поток в района и включване на гражданското общество в целия процес. Артистичната намеса към проекта “Reconnect the City”, която предстои да бъде реализирана през месец юни тази година, е първа стъпка от цялостната стратегия за създаване на улица без автомобили, по която ще се движи само градски транспорт.

Стартира академия за подобряване на градските пространства

“Градското изкуство може да бъде предпоставка за обществено сътрудничество и да създаде повече улични пространства, изпълнение с жизненост”, споделя Кейт Левин – ръководител на програмата към Bloomberg Philanthropies. “Разширяването на Asphalt Art Initiative в 19 европейски града допълнително ще подчертае уникалната ефективност на изкуствата при справяне с градските предизвикателства.”

Варна е един от 19-те избрани градове, между които са Брюксел, Рим, Осло и Атина, които ще имат шанса да бъдат част от програмата. Инициативата е чудесна възможност за градските артисти да участват в проекта за подобряване и преосмисляне на обществената среда чрез изкуство и да дадат своя принос към нея.

За актуална информация ​​по проект Reconnect the City следете фейсбук страниците Култура Варна  и VarnaSpaces/ Пространствата на Варна

Задание за конкурс и документи можете да изтеглите от тук

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu