Днес пия кафето си, разгръщайки едно специално издание – Architectural Guide Sofia. Това е първият и дългоочакван архитектурен пътеводител на София, една нелека задача, претворена в материя от екип изтъкнати имена.  Редакционната колегия е в състав арх. Контантин Бояджиев, арх. Тодор Булев, арх. Христо Ганчев, арх. Григор Дойчинов и арх. Георгий Станишев. Те представиха пътеводителя вчера, в 18:00 часа в Централния дом на архитекта. Редактор на Architectural Guide Sofia е арх. Георгий Станишев.

Целта на пространствено-времевата разходка е да обхване всички исторически периоди, оставили отпечатъка си върху София.

От Античността до днес, обектите са разпределени в 320 прекрасно оформени страници на издателство DOM Publishers. Така пътеводителят става част от поредица архитектурни гидове на световни столици. Любопитна е структурната му организация. Пътеводителят борави със стриктна система от карти и символи, бележещи географските райони на София.

Обект №1 e „карфицата в тялото на пространството“ – топлият минерален извор, който и досега функционира. Арх. Станишев разказва, че мястото е събирателна точка за всякакви хора; всички са равни пред извора.

Натъкваме се на значителен брой примери от близкото и не толкова близкото минало, които подреждат една ясна картинка в главите ни – наблюдава се тенденция за повишаване на качеството на архитектурата у нас. Няма как да не отбележим и друга пределно ясна „последователност“. Типично софийско явление е, че никъде тук не може да се проследи „чистотата на стила“. Смесването на елементи, символи и обеми е довело до архитектурата на София такава, каквато е – специфична в своето разнообразие.

Арх. Бояджиев сподели, че книгата подбира обектите си според това, което се отбелязва като най-високо качество към момента. Пътеводителят дава размисъл и основа за продължение. Бяха отправени благодарности на всички намесени, без които това издание няма да се случи. От написването и редакцията на текстовете, през грижливо направени фотографии, голяма част от които специално за пътеводителя, до графичното оформление и системата от карти – завършеният продукт е достойно попълнение за библиотеката ви.

Книгата има голяма културна мисия.

„София заслужава много любов и трябва да бъде показвана“, сподели в заключение арх. Булев. Последният текст в книгата – „София в детайл“, е с автор арх. Росица Браткова, чието дело е и цялостната текстова редакция на пътеводителя. Очаква се издаване на българска версия.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ – от 29 юни в Топлоцентралата
Идеалният град на следвоенната архитектурна модерност у нас

Какво е общото между шест съвсем различни по функция, типология и местоположение обекта в …