Skip to main content
search

Промените в архитектурните тенденции винаги са настъпвали с по-бавни темпове от конвенционалните тенденции в другите сфери на дизайна като интериора, модната индустрия и т.н. Намирането на иновативни начини за използване на съществуващите материали е трудно, както и самото разработване на изцяло нови технологии.

Тенденциите в архитектурата през 2023-та година, част 1

Хотел в Саудитска Арабия I Foster + Partners

В първата част по темата за архитектурните тенденции през 2023 г. анализирахме шест инициативи и идеи, които според нас ще бъдат водещи в индустрията. В тази статия продължаваме с разглеждането на още четири концепции, които ще допринесат за оформянето на архитектурата на близкото бъдеще и ще разширят границите на построения свят през тази година.

Тенденциите в интериорния дизайн през 2023-та година

Ревитализация

Тенденциите в сферата на ревитализацията на сградния фонд не показват признаци за отслабване през 2023 г. Водено отчасти от продължаващата загриженост за въздействието на строителството върху околната среда, адаптивното преизползване на съществуващи структури включва промяна на предназначението и обновяване на съществуващи, често разрушени или неизползвани, сгради.

Културбанхоф – културен център, запазени са руините на старата железопътна сграда I A+R Architects

Една от неблагоприятните последици от пандемията доведе до затваряне на части от индустриалните и офисни сгради или дори до окончателното им закриване, което добавя към вече съществуващия изоставен сграден фонд от лишени от функция сгради и замразени строежи. Това предизвиква нарастваща тенденция за адаптиране и промяна на предназначението на съществуващата архитектура.

Пейзажна адаптация на замъка Джорба, Барселона I арх. Карлес Енрих

Процесът на рециклиране на строителни конструкции и материали с цел създаване на нови функции за търговия на дребно или жилищно ползване, предлага множество устойчиви ползи, включително пестене на енергия и намаляване на въглеродните емисии.

Още по темата за адаптивното преизползване, прочетете тук

Вместо да се разрушават и изграждат нови инсталации, се наблюдава движение към повторно използване или адаптиране на съществуващи структури за по-нататъшна употреба. Повторното използване може да помогне за запазване на характера и наследството на дадено място, като същевременно намали въздействието върху околната среда, което оказва изграждането на нови конструкции.

Природосъобразни нисковъглехидратни тухли от строителни отпадъци

Преносими къщи/Модулно строителство

Ако кажем, че преносимите къщи са нещо ново, няма да е коректно – отдавна сме заложили на концепцията за мобилни къщи. Но възобновеният интерес към сглобяемите конструкции е подтикнат от нарастващите разходи за наеми и ипотеки. Модулните къщи също са обещаваща архитектурна тенденция, като се има предвид, че 70-90% от компонентите им се сглобяват при производителя и след това се пренасят до строителната площадка. Спрямо функцията за някои сгради модулната система е по-ефективна от традиционното строителство.

Ark-shelter, проектирана като мобилно жилище на белгийското студио ARK

Сглобяемите конструкции имат множество предимства – проектите са по-икономични и позволяват на архитектите да обръщат повече внимание на модулността и изкуството на детайла в сглобките. Техниките за сглобяемо строителство също така подпомагат за разрешаването на проблемите с недостига на работна ръка в страните, които се сблъскват с тях.

Новият Брутализъм – бетонни конструкции

Брутализмът е течение произлязло през 50-те години на миналия век, което е изградено върху принципи за създаване на социална, функционална архитектура. В облика си стилът се концентрира върху суровите материали като бетон, които да бъдат облечени с живота в структурите. Днес голяма част от тези сгради създават впечатляващи композиции със светлина и сенки, което добавя елемент на игривост към иначе масивния им и монолитен вид.

Резиденция KD45 I Studio Symbiosis

Сега, когато широката публика оценя суровата им изразителна сила, бруталистичните обеми са приветствани отново в светлината на прожекторите. 

Повече за брутализма, научете тук

През последните години брутализмът започва да се възприема по нов начин. Съвременни проекти, които се вдъхновяват от тази естетика дори се изграждат с ясно изразени монументални бетонни обеми. На фона на всички екологично съобразени нови тенденции, сградите в стил необрутализъм са скъпи за поддръжка и трудни за разрушаване. Те не могат да бъдат лесно преустроени или променени, така че са склонни да останат такива, каквито ги е замислил архитектът. Може би движението се завръща именно защото постоянството е особено привлекателно в нашия хаотичен свят.

Материали, съобразени с околната среда

Постиженията в областта на „умните“ материали продължават да разкриват множество възможности за проектиране пред архитектите. Включването на тези материали има трансформиращ ефект върху сградите по отношение на ефективността и устойчивостта им, както и на адаптивността към нуждите на крайния потребител.

Пример за такъв материал може да бъде стъклото, което третирано с новите технологии може да реагира на промените в околната среда – температура и ултравиолетова радиация, промени във формата, за да позволи или предотврати навлизането на слънчева светлина в зависимост от изискванията. 

Повече за първата в света 2в1 изолация от изцяло естествени материали, прочетете тук

Други нови екологични строителни материали, като конопения бетон, корка или използването на най-разпространения локален материал – пръстта, стават все по-популярни в строителната индустрия, което не е изненада, като се имат предвид екологичните ползи, които имат и високите стандарти, на които отговарят.

“Да си отгледаш сграда” – 3Д принтиране с пръст I Тема на дизайн седмицата в Йерусалим 2022

Науката на „умните“ материали като индустрия е може би една от най-вълнуващите дисциплини и в момента сме свидетели на постоянното въвеждане на нови адаптации на материали, които сме сигурни, че ще станат съществени за архитектурата и дизайна в близко бъдеще.

Повече за прозрачни соларни панели, прочетете тук

С ескалиращата криза в областта на климатичните промени трябва да започнем да проектираме и строим сградите така, че те да работят в полза на обществото и околната среда.

Като архитекти, търсенето на нови технологии, решения и методологии, които отговарят на нуждите на съвременния живот, е постоянно. Естествените решения за нулеви въглеродни емисии са очевидният фокус.

Специалисти от различни сфери работят в търсенето на решения, които максимално да намалят негативния ефект на строителния сектор както върху хората, така и върху флората и фауната: намаляват се етапите и отпадъците в строителния процес, разработват се начини за използване и преработване на локални материали, интегрират се екологични решения в самия процес на проектиране, преизползва се съществуваща архитектура. 

Кои от тенденциите нямате търпение да видите да се развиват през 2023 г.?

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu