Skip to main content
search

Швейцарско-френският архитект Льо Корбюзие споделя:

„АКО ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ АРХИТЕКТ, ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ ДВЕ НЕЩА: ДА ПЪТУВАТЕ И ДА ЧЕТЕТЕ КНИГИ“

Пътуването позволява на архитектите, дизайнерите и всички нас да опознаят различните начини на живот на хората, да се сблъскат с чужди култури и обичаи. При архитектите това неформално  „изследване“ спомага за създаването на произведения на изкуството, които са хуманно фокусирани и синтезират в себе си широк обзор от идеи.

Германската архитектура варира от барок до модернизъм и съвременна архитектура, от Шинкел до Фостър. Германия е дом на най-влиятелната дизайн школа на всички времена – Баухаус.

Интервю с арх. Анета Василева за Баухаус, четете тук

Творбите на едни от най-именитите световни архитекти оставят своя отпечатък именно в Германия. Като страна разкриваща палитра от различни архитектурни стилове и подходи през цялата си история, тя предоставя на един архитект знания от първо лице, които разширяват мирогледа и перспективата му.

Въплъщение на архитектурата в Германия – град Берлин

За тези, които се наслаждават на архитектурата, дори посещението единствено на Берлин би бил олицетворение на истинска архитектурна съкровищница. 

Архитектурна разходка в Берлин, четете тук

Площадът Жандарменмаркт, Берлин

Един от най-живописните площади в града – Жандарменмаркт, предоставя гледка към съвкупност от знаменити сгради като Френската катедрала, Райхстага и концертната зала Концертхаус. 

Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм, Берлин

В по-западната част на града посещението на руините от кулата на Мемориалната църква на Кайзер Вилхелм, би служило като учебник за модерна архитектура, разказваща за останките на Втората световна война и напомнящ за опустошителната сила на най-големия военен конфликт в историята на Европа. 

Друг брилянтен пример за съвременна архитектурна намеса е Райхстага. Новият купол на Райхстага, проектиран в зората на новата немска демокрация от именития архитект  Норман Фостър, прозрачен като материал подчертава своята достъпност за обществото (всеки има право да го посещава), служи на посланието за представяне на прозрачността в политическата система на държавата.

Накратко Берлин има още много какво да предложи – съществуват стотици обекти – от музеи до концентрационни лагери, обясняващи времевата линия и последователността от действия в историята на Германия. Но, разбира се, колкото и да се пише по темата, Берлин предизвиква редица чувства, които всеки трябва да изпита сам, като го посети на място. 

Повече за плана на Алберт Шпеер за Берлин, четете тук

Наследството на Баухаус

Наследството на Баухаус все още присъства в днешното изкуство, архитектура и общество. На 90 минути пътуване на югозапад от Берлин се намира Десау, Германия, където може да се намери значителна колекция от сгради на училището Баухаус, основано от Валтер Гропиус във Ваймар през 1919 г. 

Баухаус отвътре: Как изглежда 100-годишното училище?

Освен самата сграда на Баухаус в средата на 20-те години на миналия век Гропиус построява жилищата-близнаци, известни като Къщите на майсторите, ситуирани срещу училището. Интериорът на тези кубични преплетени сгради е оборудван с мебели от Марсел Бройер. Оскар Шлемер, Василий Кандински, Пол Клее. И докато всички те са били предназначени за живеене, Къщите на майсторите служат също образцови домове за образователни цели.

Едно от най-значимите места за посещение в град Десау е обекта на световното наследство в Германия – Кралството на градината Десау-Вьорлиц. Там е построен първия паладиански дворец, построен извън Англия(Шлос Вьорлиц). Шлос Вьорлиц заема мястото на барокова ловна хижа и е завършен през 1773 г., за да отпразнува скорошния брак на херцога с маркграфиня Луиза. Неокласическа му архитектура е неоспорима във внушителния портик и тимпан на главната фасада. Като декорът, макар и богат, е значително избегнат в сравнение с рококовите къщи от това време. Дворецът разполага с удобства, които не могат да бъдат намерени в никой друг дворец от този период, като асансьори за храна, прибиращи се врати, сгъваеми легла, водна помпа за захранване на горния етаж, хладилник и чугунени печки.

Кведлинбург Сити – Средновековният град

Кведлинбург се намира  в основата на планината Харц. Той демонстрира, че красиви сгради могат да бъдат намерени навсякъде, дори и в провинциална Германия. Градът с население от 24 000 души е добре известен със своя Стар град, който ще ви пренесе в Средновековието, докато се разхождате из него. При последно преброяване съществуват 2069 сгради с фахверкови конструкции от шест века назад – повече от всеки друг германски град или село. През 1994 г. сградите на града са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.  

Музей на дизайна Vitra – Колекцията на интериорния дизайн

Музеят на дизайна Vitra е посветен на изследването и представянето на интериорния дизайн, светлинните тела и обзавеждането, с мисия да изследва и популяризира връзката му с архитектурата, изкуството и ежедневната култура. Всяка година Vitra Design Museum организира до десет изложби с широк спектър от теми за дизайн и архитектура, които се показват в основната сграда, проектирана от Франк Гери.

Изложбата представлява натрупалата се разширяваща колекция от столове и други мебели през времето. Сградата на Vitra Design Museum, въпреки скромния си размер, еволюира като програмиран деконструктивистки колаж от кули, рампи и кубове. Неговите изразителни форми не са случайни – те биват повлияни от функция и осветлението на сградата.

Магдебург – градът на археологията 

Магдебург се намира в централна Германия и е разположен на река Елба. С експозиции  за археология и местна история Музеят по история на културата в града разказва за  значимото място на Магдебург през Средновековието. Модерна художествена галерия и скулптурен парк са разположени манастирския комплекс, изграден в романски стил. Най-старата готическа протестантска катедрала в страната е именно Магдебургската,известна още като катедралата на Свети Морис и Екатерина, която по традиция се намира в сърцето на града. 

Извън Средновековната архитектура, едно от последните произведения на художника Фриденсрайх Хундертвасер също е разположена в Магдебург.  Тя се намира сред разнообразие от барокови фасади и примери на модерна архитектура, които заедно  изобразяват другите и по-съвременни пластове в града.

Кулата на Айнщайн – експресионична архитектура

Кулата на Айнщайн е всъщност астрофизична обсерватория, разположена в Потсдам, Германия. Тя е построена от архитекта Ерих Менделсон в началото на 20-те години на миналия век. По това време Менделсон е бил в търсене на нови архитектурни форми на изразяване, които е искал да осъществи със съвременните строителни материали – стомана и бетон. В една от серията от месечни архитектурни списания (Wasmuths Monatshefte für Baukunst) той пише: 

„Ако тези материали бъдат разпознати в техния еластичен потенциал, те непременно ще доведат до архитектура, която ще е напълно различна от всичко, което сме познавали преди“.

Менделсон предпочита сгради, чиято форма не се определя от тяхната функция и които приличат повече на експресионистични скулптури, които са по-скоро изваяни, отколкото построени. Сградата традиционно се счита за изключителен пример за експресионистична архитектура, като обаче в нея се разпознаят и някои намеци от архитектурния стил Ар Нуво.

Кьолн, Германия

Разбира се, съществуват още редица  ценни обекти и локации на архитектурата в страна като Германия. Като например Франкфурт – градът на финансите, Хайделберг – красив и избегнал опустошенията на войната,  Кьолн и неговата катедрала, малките феодални градове по Рейн, Мюнхен и неговата красота и изтънченост, Нюрнберг със средновековната си архитектура и нацистката архитектура на Хитлер, и какво ли още не.

Повече за град Нюрнберг четете тук

Пътешествие до Германия дава възможността за наблюдаване, разбиране и осмисляне на различни архитектурни стилове, въплътени в разнообразни сгради- емблеми на епохите, в които са построени.

Всяко едно пътуване в чужбина ни обогатява. Показва ни как живеят хората в различните части на света, научаваме повече за културата им и ни помага да разберем по-добре нашата собствена. Германия като палитра от разнообразни архитектурни стилове, като поле за изява на велики архитекти, спада в препоръчителния лист на всеки един от нас, камо ли с професия „архитект“!

Вяра Илиева

Бъдещ архитект, който умее да рисува. “Точно както в архитектурата, всяка картина започва със скица, мислена идея, оформяща се за първи път на листа, преминава през палитра от действия и стига до краен продукт. Разликата е, че ние трябва да обитаваме архитектурата. Разбира се, можем да обитаваме и картини, но само за миг в съзнанието си.” Бъдещ архитект, заинтересован от човека и обществените нужди.

Остави коментар

Close Menu