Skip to main content
search

Нова ледена пързалка в столицата ще обживява центъра на града и ще осигурява на столичани и гости на града вълнуващо зимно преживяване. Тя ще бъде най-голямата на Балканите и освен две стандартни ледени пързалки, ще осигурява и ледени пътеки, които обикалят алеите на Княжеската градина. Общата площ на съоръжението достига близо 4 декара, което се равнява на половин футболно игрище.

Пързалката ще разполага с 2000 чифта кънки, 50 тренажора за обучение на деца, 12 професионални инструктори и непрестанно медицинско обслужване, цената ще бъде 20 лева за сесия от 2 часа. 

Снимка: БНТ

За новите функции и активизирането на обществените пространства

Ние често говорим за нуждата от обживяване на публичните пространства чрез добавяне на нови функции и тяхното активизиране.

Подобна инициатива от страна на Столична община е похвална и определено ще активизира едно от най-централните паркови пространства в столицата, което през последните години е в епицентъра на публичния диалог, поради поместения в пределите му Паметник на съветската армия.

Снимка: БНТ

По-рано през седмицата се организира и дискусия за проблемите на Княжеската градина като публично пространство, в която дискусия обаче тези проблеми останаха на заден план, за да изместят фокуса върху политическия и обществен конфликт около мястото на Паметника на съветската армия в него. Друг проблем беше, че и събитието не достигна до достатъчно широка аудитория и професионалните архитектурни кръгове, въпреки, че локацията на събитието бе “Клуба на архитекта”. Така професионалното мнение за развитието на Княжеската градина като ключово обществено пространство в столицата не бе чуто.

За локацията на ледения парк 

Въпреки това, паралелно на случващия се дебат в Княжеската градина се изграждаше Ледения парк като новата дългоочаквана столична атракция през зимния сезон. Това е добър повод да поговорим за специфичната локация, която за пореден път става домакин на съвременни функции, които очаквано ще привлекат млада аудитория. 

През годините пространството пред Паметника на съветската армия постепенно се превърна в място, което събира около себе си все повече млади хора. То все по-често става дом на различни фестивали, базари, както и локация за изразяване на гражданска позиция. От там тази година започна шествието “София Прайд”, а по-рано през 2022 г. студиото за документален театър Vox Populi се позиционира там. Самият паметник множество пъти е ставал сцена за изразяване на позиция, както по теми, вълнуващи българското общество, така и за световни проблеми. Така мястото постепенно се превърна в локация за публичен диалог.

Снимка: Студио за документален театър VOX POPULI

Интересен момент е, че в новините масово се избягва споменаването на местоположението на пързалката и сякаш всички снимки се опитват да избегнат наличието на Паметника на съветската армия, около който всъщност атракционът обикаля и именно там ще се случва зимното забавление на столичани.

От една страна е разбираемо защо съоръжение, което се свързва с празничен характер и предколедно настроение да се опита да се дистанцира от паметника. Особено след началото на руската инвазия в Украйна монументът става център на дебат за това дали въобще трябва да бъде запазен, тъй като се свързва със страната – агресор в конфликта.

Разбира се това, не е единствената причина – монументът се свързва със съветската окупация над България, продължила от 1944 до 1947 година, а посланието върху него нарича съветската армия “освободителка”. Конфликтът се крие още по-навътре сред неразрешените дебати от историята на българския ХХ-ти век.

Паметникът множество пъти е ставал сцена за изразяване на гражданска позиция, включително за съпричастност към конфликта в Украйна.

Новите функции като възможност за преосмисляне

Тук идва въпросът не се ли пропуска възможност по този начин пространството да бъде преосмислено. Чрез скейтърите, културните и социалните събития, и като цяло превръщането на пространството в място за игра се постига именно така наречената “десакрализация”. Това е премахването на тържествения характер на мястото и на елемента на поклонничество, в които се крие истинската сила на опресивния режим и неговите паметници. 

Именно пързалката като място за игра и смях можеше да даде началото на отворена дискусия, която да покаже какви са възможностите за преработка на това пространство и да търси пътя на решаване на травмите от близкото ни минало. Тя обаче се възприе просто като един страничен елемент, който по никакъв начин не контактува с пространството.

Корица: БТА

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

3 коментара

  • Георги Георгиев каза:

    Разбирам, че търсите дипломатичен подход към темата, все пак трябва да сме толерантни към бабите и дядовците, чиито мечти са били осъществени благодарение на съветския режим. Но темата е политическа, а съвестта е гражданска. Пързалката показва какви са възможностите за преработка на това пространство и сама по себе си тя не само не решава травмите от близкото ни минало, а ги, меко казано, замазва. Да – със смях и закачки, пърформанси и нощен живот, прайд и граждански мегдан – всичко е супер и има хляб за всички. Но за да се отреди адекватно място на историческите озурпатори, то е редно паметникът да се премахне (премести на бунището на историята) или да му се отреже главата. Всякакви внушения, че историята на паметниците от епохата на тоталитарната власт в България трябва да се обсъжда като възможност за кариерни трамплини на архитекти, художници и артисти е меко казано непочтено. Докато паметникът има охрана и се брани от група я кариерно ориентирани специалисти, я ожесточени психо-ентусиасти от радикалните групи, в столицата и в цялата страна рухнат паметници с уникална художествена стойност.

Остави коментар

Close Menu