Skip to main content
search

Срещам се с инж. Марин Драгиев в офиса на Телелинк Инфра Сървисис в Бизнес Парка в един слънчев февруарски ден. Драгиев е ръководител направление “Технически решения и проектиране” и мениджър “Ключови проекти” и е част от компанията вече 10 години. Говорим си за дейността на Телелинк Инфра Сървисис, умните сгради, критичната инфраструктура и международните проекти.

  • Представете се с няколко думи, каква е Вашата роля, с какво се занимавате ежедневно в компанията?

От скоро ръководя инженерен отдел, в който се планират техническите решения, които ние след това влагаме при изпълнението на проектите. Тоест ние проектираме, но паралелно с това и подпомагаме целия процес на изпълнение на проектите.

  • Какво е естеството на проектите, върху които работите?

Портфолиото на Телелинк Инфра Сървисис е разнообразно. От една страна имаме телеком проектите, които обхващат безжичните и фиксирани (оптични) решения. От друга страна имаме и проектите, свързани с т.нар. критична инфраструктура, периметрова охрана за големи инфраструктурни проекти –  граници, пристанища и т.н.  Имаме също така наше патентовано решение за горски пожари с цел тяхната превенция и предварително известяване. Друга голяма част от портфолиото ни са, разбира се, и сградните решения.

Център за обслужване на Мерцедес в Зинделфинген, където Телелинк Инфра Сървисис са реализирали няколко проекта за пожароизвестяване и алармено оповестяване или т.нар. Fire and Life Safety Systems.

  • Какво всъщност представляват сградната автоматизация и умните решения?

С работата си, обичам да казвам, че ние вдъхваме живот на всяка сграда.

Като компания се стремим с работата си да интегрираме всички налични системи, които съществуват в една сграда. Това включва неща като електрозахранване, осветление, управление на климата, системи за сигурност, животоспасяващи системи и т.н. Всичко това се интегрира в общи софтуерни платформи със съответните визуализации, които се предоставят на клиента с цел той да получи максимално добра поддръжка, енергийна ефективност и сигурност на сградата в дългосрочен план.

  • Какви са основните типове сгради, в които интегрирате подобни системи?

Най-често работим върху офис сгради, защото там най-добре работи интегрираният подход, към който ние се стремим в работата си.

Една “умна” сграда е истински умна, когато осигурява максимален комфорт на обитаване, благодарение на тези системи, регулиращи климата, качеството на въздуха, осветлението и т.н.

Интериор на бизнес сграда Ричхил, където Телелинк Инфра Сървисис интегрира всички системи.

Това е особено определящо за офис сградите най-вече през последните години в резултат на КОВИД пандемията. Потребителите и наемателите станаха доста по-взискателни. След дълго време в режим на работа от дома служителите очакват много повече от своя офис, за да имат изобщо мотивацията да се завърнат в него. Той трябва да предложи достатъчно удобства, комфорт, флексибилност, а не просто да бъде стандартното работно място, на което сме свикнали.

  • В какъв етап на работа Телелинк Инфра Сървисис се включва в подобни проекти?

Нашата голяма цел е да затворим целия жизнен цикъл за едно такова решение.

Тоест в идеалния случай се включваме от момента, в който трябва да консултираме клиента до момента, в който предадем напълно готовата сграда. Съответно предлагаме и поддръжка на системите в дългосрочен план. Разбира се, това не се случва винаги, в някои случаи можем да влезем в проекта на определен етап или дори само за изпълнение и пускане на системите, но както казах голямата ни цел е да провеждаме цялостен интегриран подход във всяка стъпка.

  • По какъв начин координирате процесите с другите проектантски екипи?

Работим изключително тясно с всички специалности, най-вече с архитектите и интериорните дизайнери, особено когато говорим за офиси, хотели. Нещата в офис пространствата много се промениха, архитектите се надпреварват кой ще предложи най-иновативен интериор и като дизайн и като функционалности и доста голяма част от офисите се превръщат в истинско предизвикателство да бъдат изпълнени, но това пък води до доста успешни и интересни проекти.

Бизнес сграда Ричхил, където Телелинк Инфра Сървисис интегрира всички системи.

  • В какви други сградни проекти се включвате?

Вече имаме богат опит с хотели от високия клас. Те се изграждат под контрола на големите международни брандове, които идват със своите ясни изисквания и компромисите са сведени до нула. Изграждането и  интеграцията на системите ма два хотела от световен бранд на най-високо ниво беше изпълнено от нашата компания.

Те от своя страна бяха различни предизвикателства, като се има предвид, че единият е новопостроен, а другият е адаптиране на вече съществуваща сграда. Във втория случай беше доста тежко, тъй като се оказа, че съществуващата инфраструктура не бе в достатъчно добро състояние и трябваше много неща да се коригират в движение.

Големите Веригите изискват всяка хотелска стая да бъде снабдена с т.нар. GRMS (Guest Room Management System), а именно инсталира се самостоятелен контролер, който да изпълнява зададени сценарии, спрямо присъствието или отсъствието на госта, регулира осветление, климат, температура, икономия на енергия.

GRMS заедно със интелигентните системи за управление в общите пространства като фоайета, конферентни зали, ресторанти, спа център и т.н. влизат в цялостна платформа, която се интегрира с пропърти мениджмънт системата на хотела.

  • Кой бихте определили като най-интересния проект върху, който сте работил?

Опитът ми в Телелинк Инфра Сървисис е вече 10 години. Влязох в компанията с идеята да изпълнявам сградни проекти предимно в Германия. Тогава се опитвахме да се възползваме от отворения европейски пазар, който активно се развиваше. Направихме партньорство с Bosch Security Systems и реализирахме редица проекти, основно в автомобилния сектор за най-големите имена в бранша. Работихме върху проекти на Даймлер, Ауди и други.

Един от най-големите комплекси на Мерцедес, в град Зинделфинген, в близост до Щутгарт.

В един от най-големите комплекси на Мерцедес, в град Зинделфинген, в близост до Щутгарт реализирахме няколко проекта за пожароизвестяване и алармено оповестяване или т.нар. Fire and Life Safety Systems.

Може би за мен това ще си остане проектът, който винаги ще помня.

Това, че съм участвал в строителството на най-модерния за времето си автомобилен технологичен център беше запомнящо се преживяване. Уникално е да се види този комплекс за тестове на сигурността на автомобилите. Отделните му зони са като своеобразни огромни филмови студия, където тестови автомобили преминават през всякакви предпрядствия, за да се тестват и анализират сигурността им.

Ареална снимка на комплекса на Ауди в Некарзулм.

По подобен проект съм работил и в заводите на Ауди в Некарзулм, както и на Даймлер във Вьорт, в близост до Карлсруе, където правихме цялостна подмяна на алармено оповестяване в съществуващите им заводи. Този проект продължи цяла година без да се спира производствения процес, беше доста предизвикателен.

  • Какви са сега най-големите предизвикателства в бизнеса, каква е визията ви за бъдещето?

За съжаление, в България все още се борим да убеждаваме инвеститорите, че има смисъл да влагат в модерни сгради и в модерни системи за управление и сигурност. Тези системи за нас са се превърнали в нещо задължително от процеса, но все още имаме трудности да убеждаваме клиентите в това.

Съвременните сгради трябва да осигуряват комфортна и сигурна среда за хората които ще я населяват ежедневно, а това без съвременни технологии вече е почти невъзможно.

Бъдещето е да утвърждаваме това виждане, сградите да стават все по-умни, за да ни служат по най-добрия начин. В момента работим активно в посока въвеждането на т.нар дигитални двойници, както при сградите така и при териториалните проекти. Смятаме, че в тях е бъдещето на начините, по които управляваме ключовите дейности в средата, които ще осигуряват по-добър живот за всички нас.

Днес Марин Драгиев навършва точно 10 години в Телелинк Инфра Сървисис и приносът му като инженер в компанията е мащабен. Участва в едни от най-смелите проекти на компанията, която продължава да се утвърждава като лидер на пазара.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu