Skip to main content
search

Отвъд оживените улици и монументалните фасади Букурещ крие множество архитектурни съкровища, всяко от които има своя собствена история, която чака да бъде чута. В резултат на скорошно пътуване до града се натъкнах на няколко очарователни и любопитни локации, които показват една различна страна на града, често пренебрегвана, но не по-малко завладяваща.

Интериорна снимка от MARe, източник: e-zeppelin

Музей за съвременно изкуство (MARe)

Отворил врати през 2018 г. музеят за съвременно изкуство бързо се превръща в една от ключовите дестинации на културата сцена в Букурещ. Постоянната колекция на музея, озаглавена “Limited Liability Stylistic Diversity”, обхваща румънското изкуство от 60-те години на ХХ век до наши дни. Освен с изложената колекция музеят привлича интерес и с архитектурния си образ. Развиваща се на четири надземни и един подземен етаж, сградата е проектирана от ливанския архитект Юсеф Томе (YTAA) като “призрачен силует”, интерпретиращ облика на оригиналната вила, намирала се на това място – домът на Ана Паукер, бивша румънска външна министърка и едно от лицата на комунистическата партия, описана от списание Time през 1948 г. като “най-влиятелната жива жена”. [1]

За разлика от много други подобни музеи, тук архитектите не се заложили изцяло на концепцията за белия куб. По думите на отговорния за музея изкуствовед Ервин Кеслер,

тъмната, лабиринтната архитектура на музея напомня за травматичната следвоенна история на Румъния и за “сложната” еволюция на нейното изкуство след 1965 г.

Въпреки набиращата популярност на изложбеното пространсто, въпросът около първоначалното разрушаване на дома Паукер провокира не само позитивни мнения.

Разрушената къща на Ана Паукер и архитектурната интерпретация на MARe, източник: e-zeppelin

Резиденцията на Чаушеску

Докато сте в района Primăverii имате възможността да посетите и една от най-ключовите сгради от близкото минало на Румъния. На 250 м от MARe се намира и домът на Чаушеску – авторитарният лидер на Румъния от 1965 г. до 1989 г. Палатът Primăverii (Пролетният), се намира в район на Букурещ, в който повечето къщи са тип “близнак” и са построени в началото на 30-те години на миналия век в стила на ранния модернизъм. След идването на новата власт след Втората световна война, следвайки съветския модел, комунистите търсят един-единствен квартал, в който да построят къщи за държавният елит, и избират точно това място.

Именно там, между 1964 и 1965 г. е издигната и протоколна резиденция на Георге Георгиу Деж, първият комунистически лидер на Румъния. Деж така и не успява да се нанесе в резиденцията поради преждевременната си смърт. Именно неговият политически наследник Николае Чаушеску става генерален секретар на комунистическата партия и обитател на резиденцията. Вдъхновен от дворците и резиденциите в Лондон, Вашингтон и Париж, Чаушеску преустройва дома в тоталитарен кич, който може да бъде посетен днес. За съжаление обиколките вече не включват бункера и тайните коридори и в момента няма план за възстановяване на тази част от дома. [2]

 

Научете още и за: Парламентът в Букурещ

Ханът на Емануил (Hanul Iui Maunui)

Макар и в непосредствена близост до голяма част от забележителностите в историческия център Ханът на Емануил (Hanul Iui Maunui) често остава незабелязан. Manuc’s Inn или Ханът представлява най-дълго функциониращата гостоприемница в Букурещ. Гостилницата отваря през 1808 г. от родения в Русе Емануил Мирзоян, по-известен като Манук бей. Комплексът бързо се утвърждава като едно от най-значимите социални, културни и търговски средища за града. За това говори и фактът, че именно там през 1812 г. се подписва мирният договор в края на поредната Руско-турска война. [3]

По време на комунистическия режим в страната и 90-те години сградата е била занемарена, но през 2007 г. започва мащабен проект за реставрация, чиято цел е да се запазят всички особености на архитектурния стил, известен като бранковеански. Развил се към края на 17-ти век, стилът е характерен за Влашко съчетавайки византийски и османски влияния с елементи на късния Ренесанс и бароковия дизайн.

Ханът с липите и Хан “Габровени” (Hanul cu Tei & Hanul Gabroveni)

Любопитно бе да разбера, че това не е единственият хан с българска следа в Букурещ. Застанали лице в лице по протежение на улица “Липскани” (Strada Lipscani), две исторически забележителности – Ханът с липите и Хан “Габровени”, свидетелстват за дълбоко вкоренените културни връзки между Румъния и България.

Ханът с липите датира от 30-те години на XIX в. и първоначално е създаден от Ангел Полизов и Стефан Попович като кервансарай, предоставящ настаняване и удобства на пътници и търговци. Характерната му архитектура отразява еклектичната смесица от локални влияния, като внушителната му фасада е украсена с богати дърворезби и прецизни детайли. Днес в помещенията се намират антикварни магазини и малки частни галерии, а с изключение на няколкото промушващи се вентилационни и водосточни тръби, сградата остава единствената гостилница в Букурещ, която е съхранила автентичния си вид.

Вътршният двор на Хана с липите

 

От другата страна на улицата се намира хан “Габровени”,

 кръстен на Габрово, тъй като е служил като основното място за оживен пазар и място за срещи на търговци идващи от българския град.

Построен през XVIII в., оригиналната сграда на хана изгаря в голям пожар през 1847 г., който изпепелява и по-голямата част от столицата. В следващите години гостилницата е възстановена по модела на хана с липите, със сводести мазета за стоки и магазини на първия етаж. Последват разнородни укрепвания, разширения и реставрации.

Визуалиация от проекта за реставрация, източник: e-zeppelin.ro

През 2009 г. започва и последното преустройство на сградата с цел възстановяване на старата гостилница без да се променят представителните елементи. Над 300 000 тухли са подменени поотделно, а металните орнаменти на портата са старателно реконструирани от нулата. Днес там се помещава културният център ARCUB, където до 12-ти май 2024 г. може да видите изложба с творби на Салвадор Дали. [4]

 


Като архитект съм привлечен от уникалния чар и характер на книжарниците, разположени в закътаните части на оживените градове.

В Букурещ тези литературни светилища не само съхраняват впечатляващ набор от архитектурни и дизайнерски томове, но и служат като убежище за творческо вдъхновение и изследване.

Книжарница Punch, източник: Punch Bookstore

Книжарница Punch

Книжарница Punch е едно от тези места, където можете да прекарате часове в разглеждане на богатата селекция от алтернативни книги с фокус върху теорията и съвременните практики в изкуството, архитектурата, дизайна и свързаните с тях области. [5]

Намираща се в апартамента на нейния собственик,

книжарницата представлява и любопитен модел за това как може да се изгради независимо пространство за дизайн и култура.

Ако решите да я посетите, може да се отбиете и до намиращия се в близост Солаков хан, който е една от ключовите сгради в Букурещ, част от българската история.

Вижте тук повече информация за Солаковия хан

Книжарница Cărturești Verona

Cărturești Verona е част от веригата книжарници, от които е и вече утвърдилата се като туристическа дестинация Cărturești Carusel. Това, с което филиалът Verona се отличава е уютът и чарът, които излъчва добре адаптирания интериор на къщата от 19-ти век. Видимата дървена подпокривна конструкция на 3-тия етаж, богато орнаментираната приемна зала на входното ниво и съвременните елементи от метал са част от нещата, които изграждат образа на книжарницата.

През 2021 г. Cărturești Verona получава наградата “Книжарница на годината” на Международните награди за високи постижения на Лондонския панаир, което още повече затвърждава репутацията и на културен център.

 

Книжарницата към университета по архитектура

Книжарницата впечатлява с изключително богатата и добре подбрана колекция от съвременна литература за архитектура, урбанизъм, ландшафт и дизайн. Задължителна дестинация, ако искате да обогатите рафтовете си у дома.

Докато отлепваме пластовете на времето и се отклоняваме от утъпканите пътеки, не само оценяваме разнообразното архитектурно наследство на градовете, но и придобиваме по-дълбоко разбиране за идентичността им.[6,7,8]  Затова следващия път, когато се озовете по улиците на Букурещ,

отделете малко време, за да потърсите тези скрити съкровища – защото те не са просто сгради, а портали към същината на града.


 

[1] Изкуството в Румъния 
[2] Резиденцията на Чаушеску
[3] Историята на ханът на Емануил
[4] Сайтът на културният институт
[5] За работното време следете инстаграм страницата, където се публикуват актуалните попълнения към колекцията. 
[6] За най-любопитните, Букурещ предлага и разходка из изоставените сгради в града. Най-популярните такива дестинации са Casa Macca и Palatul Adevărul, или Палатът на истината. Тези турове не се предлагат целогодишно, така че следете внимателно за отварящи се възможности.
[7] Ако пък сте любители на архитектурния модернизъм, дигиталния архив за брутализъм, модернизъм и конструктивизъм Grayscape е подговтвил колекция от най-ценните примери от този период
[8] В Букурещ се появяват и все повече добри примери за съвременна архитектура. Такъв пример са наскоро построената жилищна сграда Urban Spaces 5, реконструкцията на националният стадион, хотел Меркур с фасадата му от перфорирани метални панели с елементи от заобикалящия контекст и др.

Венцислав Кърцелин

Магистър-архитект, завършил в техническите университети в Делфт и Виена. Генералист с интереси в областта на архитектурната теория, устойчивото развитие на строителството, както и връзката на архитектурата с историята, политиката и икономиката. Дипломира се с интердисциплинарен проект, фокусиран върху ролята на архитектурата като катализатор на трансформация в контекста на климатичните промени.

Остави коментар

Close Menu