Skip to main content
search

На 10-ти ноември в „София Хотел Балкан“ се проведе официалното закриване на форум „Архитекти във времето“, както и награждаването на конкурса на фирма „Велукс“ – „Животворна светлина“. Бяха представени проектите, участващи и в двете събития.

Изложба на конкурсните работи

Официалната част започна с реч от арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България (КАБ). Той изрази специална благодарност на регионалната колегия София Област, която е оказала помощ при организирането на форума „Архитекти във времето“. Арх.Игнатов благодари и на Университета по архитектура, строителство и геодезия за съвместната им работа по събитията. Специален гост беше деканът на Архитектурния факултет на УАСГ – проф. д-р арх. Асен Писарски.

„Вие сте модераторите на средата, която ние обитаваме.“

Така се изразиха за архитектите водещите Деси Моралес и Божидар Попчев. След това на сцената се качи арх. Хенрик Норландер Смит, старши мениджър за строителната индустрия във „Велукс“. Той представи различни архитектурни проекти, в които използването на дневната светлина е иновативно и пълноценно. Арх. Смит подчерта, че проектното анализиране на дневната светлина е една от основните тенденции днес.

Идеята на конкурса „Животворна светлина“, който се провежда за четвърта поредна година, е да събере и оцени добрите идеи в сферата на работата с дневната светлина, изработени от български студиа. Журито включва известни и активни проектанти у нас – Ангел Захариев, Гергана Стефанова, Ангел Мазников, Николай Николов, Стефан Петров, както и арх. Хенрик Норландер Смит.

Трета награда в първата категория на конкурса – фамилни къщи, получи проектът „B01 House“ на арх. К. Александров, втора награда – „N_House“ на арх. К. Тончева и арх. А. Панов. Първото място грабнаха проектите „Планинска къща“ на арх. Д. Тренчев и „Реставрация Каварна“ на арх. Б. Игнатов.

Във втората категория – жилищни и обществени сгради, трето място получиха проектите „Жилищна сграда в Русе“ на арх. Г. Тонев и „Нов терминал на летище Варна“ на арх. Д. Парлапанска. Второто място взе проектът „Младежки културен център в гр. Варна“ от арх. И. Георгиева. Първото място бе връчено на арх. П. Братков за проекта „Верде Бояна“.

„Мисията на архитекта е това да се грижи за комфорта и душата на хората.“

Сподели екипът на арх. Хинков при получаването на голямата награда на конкурса „Животворна светлина“ за проекта „Регионален научен център на Националната астрономическа обсерватория Рожен“.

Закриването на конкурса и форума приключи с разрязването на торта по случая 75-годишнината на УАСГ и 80-годишнината на КАБ от проф. Писарски.

 

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu