Skip to main content
search

Приключенията на участниците от Академия Лидерите продължават, въпреки че официалният финал на сезона беше отпразнуван много скоро. Това е и целта на организаторите на този форум – създаването на общност от млади и амбицирани хора, които са мотивирани винаги да се развиват и да надграждат своите познания. На 22.06.2018 г. участниците от Сезон 2 посетиха базата на Пайплайф в Ботевград. Там те се срещнаха с изпълнителния директор на компанията – Алекс Хайрабедян, който им представи целия процес на производство, както и начините за складиране и ръчната изработка на някои от по-сложните системи. Посещението започна подобаващо с барбекю, организирано от домакините. След забавлението се премина към образователната дейност.

Участниците се разделиха на две групи и посетиха производствената зона.

Първата спирка беше лабораторията, където се правят изпитвания на суровините за производството, както и на готовите продукти, за да се тестват техните качества. Там им беше подробно обяснен процесът на вземане на пробите, тяхното тестване и качествата, които трябва да притежават, за да бъдат стоките годни за употреба. В лабораторията специалистите от Пайплайф тестват коравината и гъвкавостта на материалите, като търсят баланса между двата компонента за постигането на най-добрия възможен продукт. Тези тестове бяха демонстрирани на участниците с гофрирана канализационна тръба. С тях Пайплайф осигурява 50-годишна гаранция на тръбите, но реалният период за експлоатация е много по-голям. Изпълнителният директор на компанията отбеляза, че първите такива тръби са положени в скандинавските държави през 50-те години на миналия век и все още функционират безпроблемно.

От лабораторията групата премина към самото производство, за да наблюдава процеса, който е почти изцяло автоматизиран. Алекс Хайрабедян обясни, че цикълът е от 24 часа и заводът работи почти непрестанно, като има почивни дни само през зимните месеци. Участниците се спряха на двете основни линии, където се произвеждат канализационните тръби с най-голям диаметър, достигащ Φ1000. Процесът на оформянето, охлаждането и рязането на тръбите представляваше голям интерес за всички. След това се премина към складовата част, която е разделена на две. В първата половина се съхранява цялата продукция от завода, а във втората – всички тръби, които вече са минали лабораторни изследвания и са годни да употреба. Тези, които не отговарят на нужните параметри, се връщат в производството, като така не се губи ресурс.

Накрая се премина към най-интересната част – мястото, където се произвеждат ръчно обработени изделия, шахти, каломаслоуловители и др. Всички останали изделия, които не са част от производството на Пайплайф България, се внасят от техните партньори в другите държави и при необходимост се обработват в тази част от завода. Алекс Хайрабедян обясни на участниците, че компанията предлага и цялостно обслужване на клиентите при тяхно желание за съвместна работа. Пайплайф може да изготви цялостен проект, да произведе или внесе нужните части, да ги сглоби на място и да достави готов продукт на клиентите си. Той отбеляза, че това е мястото, където се извършва най-обемната част от дейността, като от началото на годината са произвели над 1000 шахти.

Обиколката завърши с връщане към административната сграда, където на участниците бяха раздадени индивидуални подаръци и наръчници за работа с техните продукти. Ако сте студенти или млади специалисти, които също искат да станат част от приключението Академия Лидерите, вече можете да запазите своето място за Сезон 3.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu