Skip to main content
search

Приключенията на участниците от Академия Лидерите продължават, въпреки че официалният финал на сезона беше отпразнуван много скоро. Това е и целта на организаторите на този форум – създаването на общност от млади и амбицирани хора, които са мотивирани винаги да се развиват и да надграждат своите познания. На 22.06.2018 г. участниците от Сезон 2 посетиха базата на Пайплайф в Ботевград. Там те се срещнаха с изпълнителния директор на компанията – Алекс Хайрабедян, който им представи целия процес на производство, както и начините за складиране и ръчната изработка на някои от по-сложните системи. Посещението започна подобаващо с барбекю, организирано от домакините. След забавлението се премина към образователната дейност.

Участниците се разделиха на две групи и посетиха производствената зона.

Първата спирка беше лабораторията, където се правят изпитвания на суровините за производството, както и на готовите продукти, за да се тестват техните качества. Там им беше подробно обяснен процесът на вземане на пробите, тяхното тестване и качествата, които трябва да притежават, за да бъдат стоките годни за употреба. В лабораторията специалистите от Пайплайф тестват коравината и гъвкавостта на материалите, като търсят баланса между двата компонента за постигането на най-добрия възможен продукт. Тези тестове бяха демонстрирани на участниците с гофрирана канализационна тръба. С тях Пайплайф осигурява 50-годишна гаранция на тръбите, но реалният период за експлоатация е много по-голям. Изпълнителният директор на компанията отбеляза, че първите такива тръби са положени в скандинавските държави през 50-те години на миналия век и все още функционират безпроблемно.

От лабораторията групата премина към самото производство, за да наблюдава процеса, който е почти изцяло автоматизиран. Алекс Хайрабедян обясни, че цикълът е от 24 часа и заводът работи почти непрестанно, като има почивни дни само през зимните месеци. Участниците се спряха на двете основни линии, където се произвеждат канализационните тръби с най-голям диаметър, достигащ Φ1000. Процесът на оформянето, охлаждането и рязането на тръбите представляваше голям интерес за всички. След това се премина към складовата част, която е разделена на две. В първата половина се съхранява цялата продукция от завода, а във втората – всички тръби, които вече са минали лабораторни изследвания и са годни да употреба. Тези, които не отговарят на нужните параметри, се връщат в производството, като така не се губи ресурс.

Накрая се премина към най-интересната част – мястото, където се произвеждат ръчно обработени изделия, шахти, каломаслоуловители и др. Всички останали изделия, които не са част от производството на Пайплайф България, се внасят от техните партньори в другите държави и при необходимост се обработват в тази част от завода. Алекс Хайрабедян обясни на участниците, че компанията предлага и цялостно обслужване на клиентите при тяхно желание за съвместна работа. Пайплайф може да изготви цялостен проект, да произведе или внесе нужните части, да ги сглоби на място и да достави готов продукт на клиентите си. Той отбеляза, че това е мястото, където се извършва най-обемната част от дейността, като от началото на годината са произвели над 1000 шахти.

Обиколката завърши с връщане към административната сграда, където на участниците бяха раздадени индивидуални подаръци и наръчници за работа с техните продукти. Ако сте студенти или млади специалисти, които също искат да станат част от приключението Академия Лидерите, вече можете да запазите своето място за Сезон 3.

Зекие Емин

Архитект със страст към историята и културното наследство. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu