Според проучвания активно употребяваните велосипеди в света са над 2 милиона. Но защо да си вземеш и ти, ако те вече са толкова много? Освен че трафикът, шумовото замърсяване и вредните емисии във въздуха ще се намалят, ще можеш да поддържаш отлична форма, придвижвайки се из града, дори когато нямаш време за други спортни дейности. А има и още предимства. Днес те насърчаваме да си вземеш колело още сега, като ти споделя пет съблазнителни причини.

По-добро цялостно благосъстояние

Колоезденето спада към аеробния тип упражнения, които освен че влияят благоприятно на сърцето, мозъка и кръвоносните съдове като спомагат циркулацията на кръвта, също предизвикват отделянето на хормона ендорфин или още „хормонът на щастието“. Така ежедневно ще поддържате висок тонус и добро настроение.

Снимка: Google Images

Колоезденето натоварва всички мускулни групи и спомага за загубата на излишните килограми, тъй като за един час се изгарят средно между 400 и 1000 калории според интензивността и маршрута. Това го прави чудесен метод за борене с излишните килограми. А при сегашната вирусна обстановка, бихте могли да се придвижвате из града безопасно и на открито, спазвайки необходимата дистанция от хората. 

А ако работите в офис, карането на колело би било страхотен начин да добавите движение в деня си, дори когато нямате време за посещение на фитнес залата или за друга спортна активност. Не на последно място, ежедневната активност несъмнено ще подобри кръвообращението и имунната ви система и ще ви предпази от настинки и болести, особено през студените месеци.

Ще спестиш пари

Снимка: Google Images

А защо да не ги инвестираш в чуждоезиков, фотографски или за какъвто си мечтаеш курс? Освен по-добро физическо и психическо здраве, използването на велосипед като средство за придвижване е абсолютно безплатно с изключение на първоначалната сума, необходима, за да си го вземеш. Това също би те направило независим от цените на горивата,  а и да не забравяме, че всеки литър гориво е равен на ново количество вредни емисии, излъчени не къде, а във въздуха, който дишаш ежедневно.

Ще спестиш време

Задръстванията определено са неприятно преживяване. Също и претъпканият градски транспорт, в който дори и да искаш „да убиеш времето“ с четене на книга или слушане на интересен подкаст, често пъти това се оказва трудоемка задача. В твърде големи градове ходенето също може да бъде неудобен начин за придвижване. От друга страна, проучванията сочат, че използвайки велосипед, може да намалиш времето си за придвижване до 75%, като по този начин си осигуриш повече време за учене, почивка или срещи с приятели и роднини.

Африкански деца, отиващи за вода с велосипед. / Снимка: Google Images

Любопитно: А знаете ли, че в Южна Африка 12 милиона ученици от общо 16 милиона вървят всеки ден пеша до училище? А голяма част от тях прекарват 2 часа в път, които биха могли да отделят за учене или закуска преди училище, ако имаха велосипеди.

От 2005 г. насам неправителствената организация World Bicycle Relief е раздала над 200 000 колелета на ученици и медицински лица в Южна Америка, Източна Азия и Америка с идеята да „свържат хората чрез силата на колелетата“.

Ще подобриш мозъчната си дейност

Оказва се, че колоезденето развива изключително координацията и концентрацията, както и способността да се ориентираш по-успешно в обкръжаващата те среда и да взимаш бързи решения. Това, от своя страна, влияе благоприятно на мозъчната активност, като увеличава до 50% продуктивността и качеството на работата, било то в академична или друга сфера.

Ще помогнеш за по-чист въздух

Според Световната здравна организация над 90% от населението диша мръсен въздух, което довежда до редица здравословни проблеми с белите дробове. Също така, той предразполага към инфаркт и ракови образования. Смъртта от замърсен въздух се нарежда на четвърто място в класацията на организацията, като най-много хора са починали в Китай.

Голяма част от замърсяването на въздуха е породено именно от газовите изпарения от колите, които се генерират най-вече в градските задръствания. Тъй като намаляването на замърсяването е една от целите за устойчиво развитие на Обединените нации, много управляващи организации, както и неправителствени такива насочват силите си към справяне с проблема чрез различни инициативи.

Замърсен въздух от задръстванията в Индия. Страната се нарежда на второ място след Китай по брой починали от заболявания, породени от замърсения въздух./ Снимка: Google Images

Любопитно: Например урбанистът Марко Амадори вече е предприел подобно действие в италианския град Болония. Жителите на града могат да изтеглят приложение, което използва техния GPS и отчита пътуванията, направени с колело или градски транспорт, като им печели точки, които те могат да обменят на определени места за сладолед и бира.

Проблемите

Разбира се, в България придвижването с колело на много места е предизвикателство поради недобре проведени и свързани велосипедни мрежи. Но когато хората осъзнаят необходимостта от тази важна крачка и общността от колоездачи се увеличи, е въпрос на инициативност и действие, за да се подобрят сегашните условия.

Любопитно: А знаехте ли, че датската столица Копенхаген се смята за най-приспособената за велосипеден транспорт в света? 52% от населението използват колелета, за да се придвижват до работа или училище ежедневно, а за града често се използва названието „градът на велосипедистите“.

Велосипедисти в Копенхаген. / Снимка: Google Images

В случай, че все още се чудите дали колоезденето е за вас – на пазара вече се предлагат най-разнообразни модели велосипеди, които могат да бъдат както ергономични, така и задоволяващи дори най-претенциозните предпочитания за визията и цената.

Промяната започва от нас самите. Затова е време да преосмислим ежедневните си навици и дали всъщност не е възможно да променим някои от тях генерално. Освен да ни бъде комфортно по нов начин, можем да добавим и ползи за здравословното си състояние.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…