Вчера от Столична община официално потвърдиха, че тази година София ще има нов Коледен базар. Събитието ще се проведе на мястото на бившия книжен пазар на площад Славейков. Инициативата за изграждането му е предложена от Спаси София, според които мястото е “повече от подходящо за подобни събития”. Официалният период, през който ще можем да се потопим в магията на коледните празници в сърцето на София, все още не е фиксиран, но от Столична община обещават датите на провеждането скоро да бъдат съобщени.

Откъде произлиза традицията на Коледните базари?

Традицията на Коледните базари произлиза от Германия и Австрия в годините от Средновековието. През този времеви период подобни събития се организирали в рамките на ден или два, а основната им цел е била възможно най-много хора да се снабдят с месо и други необходими храни за предстоящите празници. С течение на времето продължителността на тези пазари нараства, а паралелно с това се увеличава и видът на предлаганите стоки.
По естествен път и поради нарастването на броя на базарите в Германия и Австрия, постепенно подобна традиция бива приета и от други страни в западна и централна Европа.

Кадър от коледен базар в Елзас, Франция | Източник: christmas.alsace

Днес коледни базари се провеждат в целия свят. Стоките, предлагани на тях, варират от коледни украси, тематични стоки за бита, характерни празнични храни и напитки. Паралелно на повечето от големите коледни базари се провеждат и различни празнични програми, сред които музикални изяви, пиеси, танцови спектакли и различни изложби. Често по време на коледните базари се събират големи суми за благотворителност.

Традиционен немски коледен базар в сърцето на Будапеща, Унгария | Източник: Ungarn heute

Духът, който носят коледните базари, съчетан с глобализацията и масовия туризъм в последните две десетилетия, ги превръщат в притегателна сила за местни и чуждестранни туристи. Редица европейски градове с традиция в провеждането на подобни събития генерират огромен икономически ръст именно в тези периоди. Част от най-популярните градове, известни с пищната си празнична украса и мащабните си коледни базари, са Виена, Мюнхен, Брюксел, Париж.

Традицията на коледните базари у нас

У нас традицията за провеждането на коледни базари е сравнително нова. През последните години броят и вариациите им значително нараства. Най-известният коледен базар, провеждан у нас, се състои ежегодно в близост до парка пред Народния театър и край площадка “Мавзолей”. Тази година там е експонирана и първата по рода си интерактивна арт-инсталация “Един човек”, за която ви разказахме през изминалата седмица.

Кадър от традиционния немски коледен базар, провеждан ежегодно в близост до Народен театър в центъра на София | Източник: Go Guide

Плановете на Столична община предвиждат новият коледен базар на площад Славейков да изиграе ключова роля в припознаването на новоизграденото площадно пространство от жителите на квартала. Чрез това събитие се предвижда да бъде поставен старт на провеждането на различни културни мероприятия на територията на бившия книжен пазар. Според СО и Спаси София, към момента потенциалът на небезизвестният площад е неоценено, въпреки ключовата му локация и нова визия след ремонта на ул. “Граф Игнатиев” и публичните пространства около него.

Концептуална визуализация на разположението и визията на новия базар на площад „Славейков“ | Източник: SGI

За целите на предстоящото събитие проектантите от Stephen George International – Bulgaria (SGI) специално разработват проект за къщите и прилежащата към тях сцена за концерти и спектакли. В проекта са заложени новаторски проектни решения, съчетани с традиционната визия в духа на празниците.

Концептуална схема на разположението на новия базар на площад „Славейков“ | Източник: SGI

Как ще протече най-новият коледен базар в столицата и дали това ще се окаже нова ниша в привличането на гости към града, предстои да видим. Междувременно от Столична община напомнят, че по време на всички организирани обществени мероприятия във връзка с предстоящите декемврийски празници ще бъдат спазени всички заложени от РЗИ и Министерство на здравеопазването мерки за безопасност.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…