С нарастване на световното население се увеличава и необходимостта от нови жилища, нашите нужди растят, а земята, с която разполагаме, е само една и няма възможност да нараства. Бъдещето на строителството е в изграждане на високи сгради, използващи въздушното пространство. Сред открояващите се градове, в чиито предели се извисяват многобройни небостъргачи с нов, иновативен и луксозен облик, е Дубай.

Градът е бил обикновено рибарско селище само до преди 60 години, а днес е една от най-желаните туристически дестинации с над 10 млн посетители годишно.

Сред суматохата на световноизвестния мегаполис се откроява един „светещ диамант“, част от конструкцията на Marina 101 Tower. Небостъргачът се извисява със своите 412 м. височина и 101 етажа и е разработен с инвестиция от над 1,2 милиарда AED. Той е емблематична структура, която ще се издигне високо над останалата част от бързо променящия се силует на Дубай. Кулата е проектирана да задоволява високите очаквания на своите клиенти.Намира се в гъстия район Дубай Марина, често наричан „най-високият блок в света“, заради концентрацията на небостъргачи, включително Princess Tower, 23 Marina, The Torch и Marina 106.

Неговата конструктивна част е завършена през август 2017 г., а след приключване на довършителните работи, сградата съвсем скоро ще бъде пусната в експлоатация.

Какво представлява?

Огромната кула е разделена на три различни нива, първото от които е до ниво 33. Там ще се помещава петзвездният хотел Хард Рок, който ще задоволи желанията на своите гости да се насладят на комфорт и невероятна гледка към Персийския залив. 101-ия етаж ще бъде преобразуван в Hard Rock Café & Lounge с 360-градусов изглед към града и Палма Джумейра, изкуствено създадения остров от Накхел, компания собственост на Дубайското правителство. На почти половин километър височина в небето, гледките са спиращи дъха и пренасящи те в една друга реалност.

Гледка от върха: news.hardrockhotels.com

Част от услугите, които ще предлага хотелът са плувни басейни, игрища за скуош, а 95-тия и 96-тият етаж ще бъдат спа център. Гостите могат са избират от разнообразие от изискани заведения за хранене и развлечения, включително 5 световно известни ресторанта.

В допълнение, хотелът ще предложи място за събития, включително открита тераса и салон на 101-ия етаж с легендарни музикални спомени, рок магазин и „Звукът на Вашия престой„- всеобхватната музикална програма на марката, откриваща трети техен обект в Дубай.  Той ще бъде обслужван от външни панорамни асансьори, движещи се със скорост от 6м/сек.

Стаи и апартаменти

Снимка: housedubai.com

252 едностайни, 204 двустайни, 42 тристайни апартамента и 6 мезонета с богато обзавеждане ще приютят неговите гости. Част от елементите на интериора са испански мрамори, полилеи с орнаменти, пожарозащитни входни врати, двоен стъклопакет, джакузи, турска баня и немски санитарни изделия.

За паркинг ще бъдат осигурени 6 подземни нива.

 Конструкция

Снимка: doka.com

Централното бетонно ядро ​​на кулата и внушителната колонна фасада се изграждат за кратко време с автоматичния катерещ кофраж Doka’s Platform SCP, осигуряващ бързо и качествено изпълнение с голямо работно пространство, необходимо за изпълнението ѝ, както и оптимизация на използването на материалите.

SCP на Doka се изкачва на осем хидравлични цилиндъра, осигуряващи пълна товароносимост при фазите на изкачване и работа над 45 тона. Същата кофражна система беше използвана и при построяването на известния небостъргач Бурж Халифа в Дубай.

Фирма изпълнител

Изпълнител на обекта е турската фирма „TAV Construction”, специализирана в изграждането на емблематични строителни проекти в Близкия Изток. Тя е и призната в три последователни години (2014, 2015 и 2016г.) за номер едно в света в областта на строителство на летища, но също така е изградила и големи обекти като Sulafa Tower (Дубай-открита 2010г.), Emaar Square (Турция), Emirates Financial Towers (Дубай-открита 2011г.) и др.

Архитектура

Образът е вдъхновен от отличителния архитектурен стил на сгради в Манхатън и Ню Йорк. Конструктивната част е дело на компанията “National Engineering Bureau” (NEB), една от престижните консултански фирми и водещ доставчик на услуги в района, предоставяща иновативни решения в областта на проектирането, строителен надзор, управление на строителството. Тя работи върху различни проекти както в Дубай, така и в международен план.

Външната фасада се състои от гранитна основа, небесносиня алуминиева облицовка, стесняваща се на върха, и двоен стъклопакет, за да се намали топлинното натрупване. Последният е една от важните предпоставки за комфорт в Дубай, където преобладаващите температури са от 30 до 40 градуса.

Наблегнато е върху строгия график във всяка фаза на работния цикъл, което преопределя и бързия напредък в изграждането на Marina 101.

Марина 101 – място, където всеки може да открие свой собствен малък дял от небето, на който да се извиси и да се порадва на строителния напредък, неговото величие, но и да не забравя усилията и неуморния труд на работниците, готови да изградят всичко това за нас.

Заредете още от Дарина Андреева
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

СИМВОЛ НА ЕДИНСТВОТО
Най-високата статуя в света

Индия е дом на голяма част от най-високите статуи в света. Издигайки се сред една от най-п…