Skip to main content
search

С нарастване на световното население се увеличава и необходимостта от нови жилища, нашите нужди растят, а земята, с която разполагаме, е само една и няма възможност да нараства. Бъдещето на строителството е в изграждане на високи сгради, използващи въздушното пространство. Сред открояващите се градове, в чиито предели се извисяват многобройни небостъргачи с нов, иновативен и луксозен облик, е Дубай.

Градът е бил обикновено рибарско селище само до преди 60 години, а днес е една от най-желаните туристически дестинации с над 10 млн посетители годишно.

Сред суматохата на световноизвестния мегаполис се откроява един „светещ диамант“, част от конструкцията на Marina 101 Tower. Небостъргачът се извисява със своите 412 м. височина и 101 етажа и е разработен с инвестиция от над 1,2 милиарда AED. Той е емблематична структура, която ще се издигне високо над останалата част от бързо променящия се силует на Дубай. Кулата е проектирана да задоволява високите очаквания на своите клиенти.Намира се в гъстия район Дубай Марина, често наричан “най-високият блок в света”, заради концентрацията на небостъргачи, включително Princess Tower, 23 Marina, The Torch и Marina 106.

Неговата конструктивна част е завършена през август 2017 г., а след приключване на довършителните работи, сградата съвсем скоро ще бъде пусната в експлоатация.

Какво представлява?

Огромната кула е разделена на три различни нива, първото от които е до ниво 33. Там ще се помещава петзвездният хотел Хард Рок, който ще задоволи желанията на своите гости да се насладят на комфорт и невероятна гледка към Персийския залив. 101-ия етаж ще бъде преобразуван в Hard Rock Café & Lounge с 360-градусов изглед към града и Палма Джумейра, изкуствено създадения остров от Накхел, компания собственост на Дубайското правителство. На почти половин километър височина в небето, гледките са спиращи дъха и пренасящи те в една друга реалност.

Гледка от върха: news.hardrockhotels.com

Част от услугите, които ще предлага хотелът са плувни басейни, игрища за скуош, а 95-тия и 96-тият етаж ще бъдат спа център. Гостите могат са избират от разнообразие от изискани заведения за хранене и развлечения, включително 5 световно известни ресторанта.

В допълнение, хотелът ще предложи място за събития, включително открита тераса и салон на 101-ия етаж с легендарни музикални спомени, рок магазин и “Звукът на Вашия престой“- всеобхватната музикална програма на марката, откриваща трети техен обект в Дубай.  Той ще бъде обслужван от външни панорамни асансьори, движещи се със скорост от 6м/сек.

Стаи и апартаменти

Снимка: housedubai.com

252 едностайни, 204 двустайни, 42 тристайни апартамента и 6 мезонета с богато обзавеждане ще приютят неговите гости. Част от елементите на интериора са испански мрамори, полилеи с орнаменти, пожарозащитни входни врати, двоен стъклопакет, джакузи, турска баня и немски санитарни изделия.

За паркинг ще бъдат осигурени 6 подземни нива.

 Конструкция

Снимка: doka.com

Централното бетонно ядро ​​на кулата и внушителната колонна фасада се изграждат за кратко време с автоматичния катерещ кофраж Doka’s Platform SCP, осигуряващ бързо и качествено изпълнение с голямо работно пространство, необходимо за изпълнението ѝ, както и оптимизация на използването на материалите.

SCP на Doka се изкачва на осем хидравлични цилиндъра, осигуряващи пълна товароносимост при фазите на изкачване и работа над 45 тона. Същата кофражна система беше използвана и при построяването на известния небостъргач Бурж Халифа в Дубай.

Фирма изпълнител

Изпълнител на обекта е турската фирма „TAV Construction”, специализирана в изграждането на емблематични строителни проекти в Близкия Изток. Тя е и призната в три последователни години (2014, 2015 и 2016г.) за номер едно в света в областта на строителство на летища, но също така е изградила и големи обекти като Sulafa Tower (Дубай-открита 2010г.), Emaar Square (Турция), Emirates Financial Towers (Дубай-открита 2011г.) и др.

Архитектура

Образът е вдъхновен от отличителния архитектурен стил на сгради в Манхатън и Ню Йорк. Конструктивната част е дело на компанията “National Engineering Bureau” (NEB), една от престижните консултански фирми и водещ доставчик на услуги в района, предоставяща иновативни решения в областта на проектирането, строителен надзор, управление на строителството. Тя работи върху различни проекти както в Дубай, така и в международен план.

Външната фасада се състои от гранитна основа, небесносиня алуминиева облицовка, стесняваща се на върха, и двоен стъклопакет, за да се намали топлинното натрупване. Последният е една от важните предпоставки за комфорт в Дубай, където преобладаващите температури са от 30 до 40 градуса.

Наблегнато е върху строгия график във всяка фаза на работния цикъл, което преопределя и бързия напредък в изграждането на Marina 101.

Марина 101 – място, където всеки може да открие свой собствен малък дял от небето, на който да се извиси и да се порадва на строителния напредък, неговото величие, но и да не забравя усилията и неуморния труд на работниците, готови да изградят всичко това за нас.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu