Skip to main content
search

На 14. Юни 2018 г. в сградата на Словашката филхармония в Братислава Баумит връчи наградите в конкурса за европейска фасада на годината Baumit LifeChallenge.

Тринадесет признати архитекти от различни държаи избраха победителите на специална финална среща.  Тази година те бяха разпределени в 6 категории – „Еднофамилни къщи”, „Многофамилни жилищни сгради”, „Нежилищно строителство”, „Термично саниране”, „Реновиране на исторически сгради”, както и специалната категория „Вдъхновени от структурата”. От българска страна член на журито бе арх. Цветан Петров от компанията „Иво Петров – Архитекти“ ООД.

арх. Цветан Петров

36 финалисти от 27 държави с представителства на Баумит достигнаха до големия финал на 14. Юни. Испания спечели голямата награда за втори път след успех и през  2014 г. Те бяха отличени за проекта „Collective Housing and health centre” на екипа архитекти от фирма Bonell I Gil & Peris + Toral.

Българска фасада бе сред номинираните в категория „Еднофамилни къщи“.

„Къща 14“ на ул. “Голяма могила” 100а в гр. София беше измежду 36-те финалисти в категорията. Нейн проектант е арх. Лорита Панова, а изпълнител и инвеститор – „Джентъл хаус“ ЕООД.

Къща 14 на арх. Лорита Панова

„Ние решихме за първи път през 2014 г. да представим конкурса Baumit LifeChallenge в цяла Европа, за да покажем безбройните креативни възможности, които сега са на разположение в дизайна на фасадните повърхности и текстури. Растящият международен интерес от страна на архитекти, инвеститори и строители към тези награди ни убеди да организираме конкурса Baumit LifeChallenge на всеки две години.  Тази година  имаме общо 325 участвали обекта.”, сподели маг. Роберт Шмид – управител на Baumit Beteiligungen GmbH, по време на гала вечерята, където строителният бранш на Европа отпразнува награждаването на специална церемония.

Победителят – Collective Housing and Health Centre

В цялата надпревара участваха 325 фасади от 27 държави. Конкурсът премина във финалната си фаза в края на март. Най-добрите фасади бяха отличени след  гласуване на  експертите от международното жури. Така до финала в Братислава достигнаха 36 обекта в 6-те категории. Архитектите, инвеститорите и строителните фирми на финалистите бяха поканени на церемонията по връчване на наградите в страната на победителя от Life Challenge 2016 г.

5 категории и една специална награда

Конкурсът Life Challenge 2018 възприе като свое мото фразата “Вдъхновени от структурата”. Това стана повод за даването на специалната награда за сгради, отличаващи се с интересна текстура на фасадната повърхност. Всеки победител в съответната категория получи по € 6,600 парична награда, а големият победител  – € 9,900.

Тук можете да разгледате всички печеливши проекти:

Голяма награда:  COLLECTIVE HOUSING AND HEALTH CENTRE, Испания

Категория „Еднофамилни къщи” – PAVILION IN A HAYRACK, Словения

Категория „Многофамилни жилищни сгради” – BEAUTUFUL ELDERLY LIFE, Словения

Категория „Нежилищно строителство” – STUDENT CLUB – SOUTH BOHEMIA, Чехия

Категория „Реновиране на исторически сгради” – PAULANER BREWERY, Германия

Категория „Термично саниране” – TORRE 30. MADRID, Испания

Специална категория „Вдъхновени от структурата” – HOUSE MARIE, Австрия

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu