Автомагистрала „Хемус“ е едно от основните трасета на републиканската пътна мрежа. Участъкът Ябланица-Боаза е един от най-критичните. Само в района на Ябланица за последната година са загинали над 30 души. Участъкът е с множество завои и малко прави участъци. Това става причина за множество катастрофи през последните години.

Участъкът Ябланица-Боаза е мястото, където е спрял строежа на магистрала „Хемус“ преди почти 20 години. Той е от км 78+500 до км 87+800 и e с дължина от почти 9 км. Разрешението за строеж вече е издадено от министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, а строителството се очаква да приключи през следващата година.

Снимка: www.api.bg

Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м и средна разделителна ивица от 2 м. Проектът включва и рехабилитация на външните водопроводи за селата Брестница и Златна Панега. Новият пътен участък ще намали и наполовина дължината на предишния такъв.

Стойността на договора е за почти 55 млн.лв. Изпълнител е дружеството „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, който през миналата година спечели търга. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Консултанти Хемус 1-2016“.

От пътната агенция променят първоначалния проект, изискващ доста повече инвестиции. Старият план предвижда път с широчина 29 метра и скорост 140 км/час. Новите участъци от “Хемус” ще са с 2 м по-тесни и със скорост до 120 км/час. Така ще се спестят 262 млн. лв. спрямо първия вариант.

Спестяваме с новото проектиране около 7 мостови съоръжения и три дълги тунела„, заявява Николай Нанков.

При местност Боаза ще се изгради и първият пътен възел, който ще тръгва към посока Дерманци. Ще има и мост над река Вит. При село Дерманци ще има и втори пътен възел, след което магистрала Хемус тръгва на изток.

През тази година ще бъдат обявени и обществените поръчки за избор на изпълнител и за участъка от АМ „Хемус”, от Боаза до пътя Ловеч – Троян и от там до Велико Търново, за които в момента се изготвят проекти.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Дарина Андреева
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

СИМВОЛ НА ЕДИНСТВОТО
Най-високата статуя в света

Индия е дом на голяма част от най-високите статуи в света. Издигайки се сред една от най-п…