Skip to main content
search

Кирил Дяков е настоящият управител на Брамак България и беше гост на „Лидерите, които строят“ в последната за тази година среща. Роден е в Бургас, завършил е немска езикова гимназия, след това следва международни икономически отношения и влиза в казарма. Известно време работи в „Машино-експорт“ и в частния сектор, а през 2001 година започва работа в Брамак. Назначен е като ръководител маркетинг и продажби, а след седмица става управител на компанията за България.

Брамак Холдинг Интернационал създава клон в България през 1999 година със закупуването на завод за керемиди в Силистра, по-късно строят втори   близо до София. Фирмата избира локация до столицата за своето производство, поради нуждата от максимален радиус на доставка 300км и позиционирането на двете бази в две диагонални за България точки, позволява по-голям обхват и експорт за съседни страни. Когато Кирил Дяков постъпва на работа в компанията, е част от екип от трима души, по-късно се включва инженер и в годините на бума на строителството екипът се разраства. Управителят често пътува из цялата страна.

Процесът на производство преминава в следните етапи – в миксера се смесват в определена пропорция пясък, цимент, пигмент за обемно оцветяване, екструдер там се формира керемидата , след това се боядисва, докато е мокро, после влиза в камера, където добива якост, следва второ боядисване и сушене в пещи, а накрая се полага трети слой, който гарантира устойчивост на цвета. Присъствалите на срещата с лидера от Брамак ще имат възможността да посетят завода на фирмата в най-скоро време, където ще могат да видят начина на производство нагледно. Кирил Дяков разказа за предимство на бетона пред керамиката – колкото повече стои на покрива, толкова по-здрав става. Притежава функционалност и здравина, която керамиката не предлага. Сухият монтаж, който Брамак препоръчват осигурява вентилиране на подпокривното пространство и това е едно сериозно предимство пред другите.

За трудностите в работата управителят споделя, че конкуренцията е това, което го кара да бъде винаги – подготвен и нащрек. Брамак търси подобрение на качество на своите продукти за клиентите, но един от основните им проблеми e сивият сектор. Въпреки това се стремят към иновации. Друг проблем е компетентността на майсторите, защото без кадри, които да могат да приложат системите на Брамак – няма успех, затова имат и програма за обучение за работа със техните системи.

След кризата в сектора и непрекъснатото ново строителство през изминалите години, сега погледът в строителния сектор е насочен към пазара в реновирането на сгради. Керемида атика антик е произведена за пръв път през 2005 година, с двуцветно оцветяване и е призната от Министерство на културата и Светия синод. С нея са реставрирани църквата Св. 40 мъченика във Велико Търново, Светия синод, манастирът в Атон, като предмет на гордост за Кирил Дяков е, че за реновирането на покрива на църквата Св. 40 мъченика са използвани керемиди на Брамак.

На въпроса как смята, че е постигнал успех в работата, той отговаря, че ходи с радост и желание на работа, а преодоляването на трудности му доставя удоволствие. В Брамак търсят амбициозни и самостоятелни кадри, които да бъдат професионалисти, но да са и инициативни в работата си. Компанията няма практика да предлага стажове, но би наела студенти, които търсят постоянна работа. В залата присъстваха и няколко души, част от екипа на Кирил Дяков и разказаха своето мнение за работното си място и защо са избрали точно Брамак. Всички бяха завършили различна специалност в УАСГ – хидремелиоративно строителство, архитектура, хидротехническо строителство, строителство на сгради и съоръжения.

Ако и ти търсиш своето място може би Брамак е твоята компания! Весели празници от нашия екип и ще се видим отново догодина. Очакваме ви!

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu